3 Petua Memilih Pakaian Sukan yang Selesa untuk Wanita dengan Hijab

"Wanita bertudung sering keliru tentang pakaian sukan apa yang selesa. Keperluan utama yang penting adalah bahan pakaian, pastikan pakaian dibuat dari kapas sehingga dapat menyerap peluh dengan baik. Selain itu, penting juga untuk memilih model tudung dan tudung yang selesa. "

Jakarta - Ada banyak cara dan pilihan jenis latihan yang dapat dilakukan, untuk tetap sihat. Bagi wanita yang memakai tudung, memilih pakaian sukan yang tertutup, tetapi masih selesa, boleh dikatakan senang dan sukar. Namun, ini tidak bermaksud bahawa ini boleh menjadi halangan untuk memulakan gaya hidup sihat, anda tahu.

Baca juga: Cara Memilih Pakaian yang Sesuai untuk Berlari

Memilih Pakaian Sukan untuk Wanita Bertudung

Sekiranya anda keliru memilih pakaian sukan untuk wanita hijabi, petua berikut mungkin dapat membantu:

  1. Pastikan ia diperbuat daripada kapas yang menyerap peluh

Peraturan utama dalam memilih pakaian sukan, baik untuk wanita yang bertudung atau tidak, adalah bahan pakaian. Pastikan anda memilih pakaian yang terbuat dari kapas, sehingga mereka selesa dan dapat menyerap peluh dengan baik.

  1. Pilih bahagian atas yang longgar dan tutup punggung

Selanjutnya, sangat penting untuk memilih seluar sukan dengan ukuran yang tepat supaya mereka dapat bergerak dengan selesa. Namun, bagi wanita yang memakai jilbab, penting untuk memastikan auratnya ditutup semasa bersenam.

Oleh itu, pilih bahagian atas seperti t-shirt atau hoodies longgar dan panjang, menutupi punggung atau lebih. Dengan cara itu, anda boleh bersenam dengan selesa, tanpa rasa takut membuka alat kelamin anda.

Baca juga: 5 Kerja Rumah Ini Sama dengan Latihan Ringan

  1. Hijab yang ringkas dan selesa adalah penting

Tudung sukan terbaik adalah yang tahan lama, selesa, dan tidak menghalang pergerakan semasa bersenam. Pilihan terbaik adalah tudung sehelai berat ringan yang tidak turun dengan mudah sisipan mesh agar mudah bernafas, menyerap kelembapan, dan merancang tarik balik tiada pin atau robek.

Anda juga boleh menggabungkannya dengan bahagian atas leher penyu, supaya kawasan leher tidak terdedah ketika melakukan pergerakan sukan. Untuk menghilangkan panas matahari ketika bersenam di luar, anda juga boleh memakai topi di atas jilbab.

Itulah petua untuk memilih pakaian sukan yang selesa untuk wanita bertudung. Daripada membeli yang baru, lihat di dalam almari anda dan lakukannya campur dan padan pakaian yang ada, selagi selesa dipakai. Fokus pada latihan yang anda lakukan, dan buat temu janji dengan doktor di hospital melalui aplikasi sekiranya anda mempunyai masalah kesihatan.

Rujukan:
Kesihatan Setiap Hari. Diakses pada tahun 2021. Memilih Pakaian Senaman yang Tepat.
Hijab Haute. Diakses pada tahun 2021. Berpeluh dengan Gaya dengan 5 Pilihan Ini untuk Alat Latihan / Kecergasan yang Sederhana.
Kesihatan wanita. Diakses pada tahun 2021. 7 Hijab Sukan Terbaik: Pakaian Aktif Sederhana Untuk Gimnasium, Kolam Renang dan Latihan Luar.