Jangkitan Kulat Boleh Menyebabkan Mulut Kering, Inilah Sebabnya

Jakarta - Terdapat banyak penyebab mulut kering. Sebilangan besar berlaku kerana kesan sampingan dari pengambilan jenis ubat tertentu. Yang lain berlaku kerana gejala penyakit, tabiat hidup yang tidak sihat, kekurangan minum. Namun, tidak ramai yang mengetahui bahawa jangkitan yis mempengaruhi penyebab mulut kering.

Di mulut, jangkitan yis sama dengan sariawan, yang merupakan kemunculan ruam putih yang disebabkan oleh jamur Candida. Ruam ini muncul disertai dengan rasa sakit yang kadang-kadang menjengkelkan, malah menyukarkan anda mengunyah atau menelan makanan. Dalam beberapa kes, jangkitan kulat ini membesar.

Sebenarnya, mengapa kulat boleh menjangkiti mulut? Pada dasarnya, jenis kulat Candida sudah menghuni mulut dalam jumlah yang kecil. Walau bagaimanapun, penggunaan ubat-ubatan atau keadaan perubatan lain meningkatkan populasi kulat ini, jadi jangkitan kulat dan sariawan tidak dapat dielakkan.

Keadaan ini bertambah buruk jika anda mempunyai air liur atau air liur yang sangat sedikit, yang dikenali sebagai xerostomia. Mereka yang tidak mempunyai banyak air liur lebih berisiko terkena sariawan berbanding dengan pengeluaran air liur yang normal.

Baca juga: Ketahui 5 Punca Mulut Kering pada Bayi Baru Lahir

Penyebab mulut kering kerana jangkitan yis cenderung terjadi pada orang yang menghidap diabetes, imuniti yang lemah, wanita yang mengalami perubahan hormon, dan bayi yang baru lahir atau masih menyusu. Namun, tidak perlu khawatir, kerana sakit kanker ini dapat disembuhkan dengan perawatan yang tepat.

Jangkitan Ragi dan Mulut Kering

Gingivitis, penyakit periodontal, dan jangkitan kulat adalah komplikasi biasa pada mulut kering. Persekitaran mulut kering menjadikan kawalan plak lebih sukar, jadi penjagaan dan kebersihan mulut adalah perkara penting yang mesti dipertimbangkan.

Mereka yang menghidapnya harus menjalani diet rendah gula dan menggunakan rawatan fluorida sepanjang hari, serta pembilasan antimikroba untuk mencegah kekeringan mulut pada gigi dan tisu mulut. Doktor anda akan menetapkan ubat gigi dengan lebih banyak fluorida daripada ubat gigi biasa, serta kalsium dan fosfat untuk membantu melindungi gigi anda jika diperlukan.

Baca juga: Punca mulut kering walaupun anda sudah cukup

Untuk mengatasinya, anda mesti kerap memeriksa keadaan kesihatan pergigian anda kepada doktor gigi, sekurang-kurangnya setiap 6 bulan atau lebih kerap jika anda sering mengalami masalah dengan gigi dan mulut, atau mempunyai gigi yang sensitif. Orang yang mempunyai jangkitan yis yang menyebabkan mulut kering seperti sariawan memerlukan rawatan antijamur topikal.

Penggunaan gigi palsu cenderung mencetuskan jangkitan kulat. Oleh itu, jaga kebersihan gigi palsu dengan merendam gigi setiap hari dalam larutan klorheksidin atau peluntur 1 peratus. Jangan lupa, cegah jangkitan mulut dan kulat pada gigi kering dengan meminum banyak air, sehingga dehidrasi yang juga menjadi penyebab mulut kering dapat dicegah.

Baca juga: Mulut Kering Boleh Tanda Masalah Kesihatan?

Mulut kering boleh disebabkan oleh pelbagai faktor. Untuk itu, tidak ada salahnya bertanya kepada doktor jika anda mempunyai masalah dengan mulut dan gigi anda. Ia mudah, hanya memohon yang memudahkan anda mendapatkan rawatan, kemudian pilih Bercakap dengan doktor . Anda hanya perlukan muat turun permohonan di telefon bimbit. Ia mudah, bukan?