Apa yang Perlu Disiapkan sebelum Memulakan Program Kehamilan?

Jakarta - Program kehamilan biasanya dijalankan oleh pasangan suami isteri yang telah lama berkahwin, tetapi belum melahirkan anak. Di samping itu, prosedur perubatan ini boleh dilakukan sekiranya pasangan yang sudah berkahwin ingin mempunyai anak tidak lama lagi. Agar harapan besar ini dapat direalisasikan, sudah tentu program kehamilan mesti disertakan dengan persiapan yang teliti. Persiapan sebelum program hamil akan menentukan peratusan kemungkinan kehamilan. Berikut adalah beberapa persediaan sebelum program kehamilan yang mesti disediakan:

Baca juga: Kepentingan Menjaga Kesihatan Mental semasa Kehamilan

1. Adakan Perbincangan dengan Doktor

Langkah pertama yang mesti diambil sebagai langkah persediaan sebelum program kehamilan adalah mengadakan perbincangan dengan doktor. Ini penting, terutamanya jika anda berusia lebih dari 30 tahun dan mempunyai penyakit kongenital. Sehubungan itu, anda boleh membincangkannya dengan doktor dalam aplikasi tersebut , ya.

2. Mempunyai Makanan Yang Sihat

Diet yang sihat diperlukan untuk menurunkan berat badan pada orang gemuk. Ini dilakukan kerana mempunyai berat badan yang ideal dan sihat adalah salah satu persediaan yang mesti dilakukan untuk menyokong kejayaan program kehamilan. Sekiranya anda mempunyai berat badan yang ideal, kemungkinan kehamilan lebih besar.

3. Pengambilan Makanan Seimbang yang Sihat

Pengambilan makanan berkhasiat seimbang yang sihat adalah salah satu langkah berkesan dalam menyiapkan program kehamilan. Anda perlu makan makanan yang kaya dengan protein, zat besi, asid folik, dan kalsium. Di samping itu, anda perlu mengelakkan pengambilan vitamin A, D, E, dan K (vitamin larut lemak) dalam dos yang tinggi.

4. Ambil Makanan Tambahan

Makanan tambahan seperti asid folik sangat diperlukan bagi mereka yang merancang kehamilan, sekurang-kurangnya 6 bulan lebih awal. Ini dilakukan untuk membantu mencegah kecacatan tiub saraf semasa kelahiran. Dos itu sendiri dapat disesuaikan mengikut keperluan badan anda.

Baca juga: Ini adalah Perkembangan Janin semasa Kehamilan pada Trimester ke-2

5. Elakkan Bahan Berbahaya

Semasa hamil, elakkan beberapa perkara yang berbahaya bagi diri anda, seperti merokok, minum minol, dan juga kafein. Ketiganya boleh meningkatkan risiko keguguran. Ia tidak berhenti di situ, beberapa perkara ini boleh mencetuskan kesan sampingan jangka panjang, seperti bayi yang cacat fizikal ketika lahir, serta gangguan dalam pertumbuhan dan perkembangannya.

6. Vaksinasi Lengkap

Persiapan sebelum program kehamilan seterusnya adalah melakukan vaksinasi lengkap. Kaedah ini berguna untuk melindungi wanita hamil dari beberapa jenis jangkitan berbahaya, seperti cacar (varicella) dan campak Jerman (rubella). Kedua-duanya bukan sahaja membahayakan ibu, tetapi juga janin di dalam rahim.

7. Pemeriksaan Pergigian dan Mulut

Perubahan hormon dalam tubuh wanita hamil menjadikannya mudah terserang penyakit gusi dan gigi. Kedua-dua masalah kesihatan ini meningkatkan risiko kelahiran pramatang dan gangguan perkembangan organ janin. Sekiranya anda merancang program kehamilan, pastikan anda tidak melewatkan pemeriksaan yang satu ini.

8. Bersukan secara berkala

Persiapan sebelum program kehamilan terakhir adalah senaman biasa. Tidak perlu melakukan aktiviti fizikal yang berat. Anda boleh melakukan yoga, berjalan kaki, berenang, berbasikal, atau senaman ringan yang anda suka. Lakukan sekurang-kurangnya 30 minit setiap hari, ya.

Baca juga: Inilah Cara Mengatasi Rhinitis Kehamilan

Itu adalah beberapa persediaan sebelum program kehamilan yang mesti dilakukan untuk menyokong kejayaan. Sekiranya beberapa langkah ini tidak berkesan dalam mencapai kejayaan yang anda mahukan, sila periksa diri anda di hospital terdekat untuk mengetahui apakah punca sebenarnya. Semoga berjaya!

Rujukan:
CDC. Diakses pada tahun 2021. Merancang Kehamilan.
Ibu bapa. Diakses pada tahun 2021. Bersedia untuk Kehamilan: Panduan 3 Bulan Anda.
Medline Plus. Diakses pada tahun 2021. Langkah-langkah yang perlu diambil sebelum anda hamil.