Bahaya Peritonitis, Ketahui Fakta

, Jakarta - Peritonitis adalah keradangan peritoneum, yang merupakan tisu yang melapisi bahagian dalam perut dan sebahagian besar organ sekitarnya. Keradangan ini biasanya disebabkan oleh jangkitan kulat atau bakteria. Biasanya dipicu oleh kecederaan perut, keadaan perubatan tertentu, atau penggunaan alat rawatan, seperti kateter dialisis atau tabung makan.

Peritonitis adalah keadaan serius yang memerlukan rawatan perubatan segera. Penggunaan antibiotik diperlukan untuk merawat jangkitan. Sebenarnya, pembedahan kadang-kadang diperlukan untuk membuang tisu yang dijangkiti kerana jangkitannya dapat merebak dan mengancam nyawa jika tidak ditangani dengan segera.

Penyebab Peritonitis

Terdapat dua jenis peritonitis. Pertama, peritonitis bakteria spontan (SBP) adalah hasil jangkitan cairan di rongga peritoneum. Kegagalan buah pinggang atau hati boleh menyebabkan keadaan ini. Orang yang menjalani dialisis peritoneal (prosedur perubatan untuk membuang sisa atau bahan kimia tambahan dari badan) kerana kegagalan buah pinggang mungkin berisiko tinggi terkena SBP.

Kedua, peritonitis sekunder biasanya disebabkan oleh jangkitan yang merebak dari saluran pencernaan. Terdapat beberapa keadaan lain yang menyebabkan peritonitis, termasuk:

 1. luka perut

 2. Lampiran pecah

 3. Ulser perut

 4. Usus besar berlubang

 5. Diverticulitis

 6. Keradangan pankreas

 7. Sirosis hati

 8. Jangkitan pundi hempedu, usus, atau aliran darah

 9. Penyakit radang pelvis (PID)

 10. Penyakit Crohn

 11. Prosedur perubatan invasif, termasuk rawatan untuk kegagalan buah pinggang, operasi, atau penggunaan tabung makan.

Gejala Peritonitis

Gejala akan berbeza-beza bergantung kepada penyebab jangkitan. Gejala peritonitis yang biasa termasuk:

 1. Kelembutan di perut

 2. Sensasi menyakitkan di perut yang menjadi lebih kuat dengan pergerakan atau sentuhan

 3. Kembung

 4. Pening dan muntah

 5. Cirit-birit

 6. Sembelit atau ketidakupayaan untuk membuang gas

 7. Keluaran air kencing minimum

 8. Anoreksia atau kehilangan selera makan

 9. Haus yang berlebihan

 10. Keletihan

 11. Demam dan menggigil.

Komplikasi Peritonitis

Sekiranya tidak dirawat dengan segera, jangkitan boleh memasuki aliran darah, menyebabkan kejutan dan kerosakan pada organ lain. Keadaan ini boleh membawa maut dengan pelbagai komplikasi seperti berikut:

 1. ensefalopati hepatik

Ini adalah kehilangan fungsi otak yang berlaku apabila hati tidak lagi dapat mengeluarkan bahan toksik dari darah.

 1. Sindrom Hepatorenal

Ini adalah kegagalan buah pinggang progresif

 1. Sepsis

Reaksi teruk yang berlaku apabila aliran darah menjadi kewalahan oleh kehadiran bakteria serta komplikasi peritonitis sekunder yang lain, seperti abses intra-perut, usus gangren yang merupakan tisu usus mati. Selain itu, lekatan intraperitoneal adalah jalur tisu berserat yang bergabung dengan organ perut, menyebabkan penyumbatan usus dan kejutan septik, suatu keadaan yang dicirikan oleh tekanan darah rendah yang berbahaya.

Langkah pertama dalam merawat peritonitis adalah untuk menentukan penyebabnya. Rawatan biasanya melibatkan antibiotik untuk melawan jangkitan dan ubat untuk kesakitan.

Rawatan untuk peritonitis bergantung pada organ yang terkena jangkitan. Rawatan yang tepat dilakukan dengan melakukan pembedahan membuang tisu yang dijangkiti.

Sekiranya anda menjalani dialisis buah pinggang dan mengalami peritonitis, anda mungkin perlu menunggu sehingga jangkitan selesai sehingga mendapat lebih banyak dialisis. Sekiranya jangkitan berlanjutan, perlu beralih ke jenis dialisis yang berbeza.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai peritonitis, anda boleh bertanya terus ke . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Caranya, muat turun sahaja aplikasinya melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor , anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .

Baca juga:

 • Peritonitis Sakit perut boleh membawa maut
 • 5 Penyakit Yang Menyebabkan Gejala Sakit Perut Atas
 • Ini Menyebabkan Sakit Perut Bawah Kiri pada Wanita