Keabnormalan Kongenital Jantung, Ini adalah Fakta Mengenai Paten Foramen Ovale

Jakarta - Foramen ovale paten adalah kecacatan jantung kongenital, yang dicirikan oleh foramen ovale yang tidak menutup, setelah bayi dilahirkan. Foramen ovale adalah lubang yang menghubungkan ruang jantung kanan dan kiri (atrium), yang berfungsi untuk mengedarkan darah ke seluruh badan bayi ketika berada di dalam rahim kerana paru-paru belum berfungsi. Biasanya, foramen ovale ditutup secara automatik setelah bayi dilahirkan kerana peranannya digantikan oleh paru-paru.

Baca juga: 5 Jenis Penyakit Berkaitan dengan Jantung

Semasa bayi dilahirkan, nafas pertama yang dilancarkan merangsang paru-paru untuk berfungsi dengan normal. Darah yang bersih dari paru-paru yang memasuki ruang jantung meningkatkan tekanan di ruang, sehingga menutup foramen ovale secara automatik.

Dalam beberapa kes, foramen ovale hanya ditutup pada usia 1-2 tahun atau tidak sama sekali (PFO). Kesannya, darah bersih dan darah kotor bercampur dan mengancam nyawa bayi.

Sebab dan Gejala Paten Foramen Ovale (PFO)

Sehingga kini, penyebab PFO tidak diketahui dengan pasti. Walau bagaimanapun, faktor genetik dianggap sebagai penyebab utama. PFO jarang menyebabkan gejala, tetapi dalam beberapa kes, kulit bayi menjadi biru (sianosis) ketika menangis atau tegang. Pada orang dewasa, PFO menyebabkan migrain strok.

Diagnosis dan Rawatan Paten Foramen Ovale (PFO)

Sebagai langkah pertama, doktor mendiagnosis PFO dengan menanyakan simptom dan sejarah perubatan pesakit. Kemudian doktor akan melakukan ujian jantung untuk memeriksa keadaannya, iaitu melalui ekokardiografi atau ultrasound jantung. Echocardiography melalui esofagus dapat dilakukan, hanya jika echocardiography dada tidak dapat menangkap gambaran yang jelas mengenai keadaan jantung.

Baca juga: Ini adalah perbezaan antara kegagalan jantung dan serangan jantung

Sebilangan besar kes PFO tidak memerlukan rawatan perubatan khas. Biasanya, doktor menetapkan doktor kepada penghidap PFO yang disertai oleh: strok dan penyakit jantung. Contohnya, ubat penipisan darah untuk mencegah pembekuan darah di jantung, seperti clopidogrel atau warfarin. Sekiranya PFO menyebabkan kadar oksigen dalam darah menurun (hipoksia), doktor menasihatkan pesakit untuk menjalani penutupan lubang dengan dua pilihan kaedah, iaitu:

  • Kateterisasi jantung. Ini dilakukan dengan meletakkan penutup pada hujung kateter yang dimasukkan melalui urat di pangkal paha, kemudian diarahkan terus ke jantung.
  • Operasi. Doktor akan membuat sayatan di kawasan dada untuk membuka akses ke jantung, kemudian menjahit bukaan injap. Prosedur ini dilakukan bersamaan dengan prosedur lain untuk memperbaiki masalah jantung, seperti pembedahan pintasan jantung atau pembedahan injap jantung.

PFO yang disertai dengan keadaan lain dan tidak mendapat rawatan yang betul, berpotensi menyebabkan komplikasi. Ini termasuk penyakit injap jantung, penyakit jantung koronari, gangguan peredaran darah, dan hipoksia.

Baca juga: 4 Punca Serangan Jantung yang Tidak Sedar

Itulah punca foramen ovale paten yang perlu diketahui. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai penyakit ini, jangan ragu untuk bertanya kepada doktor anda . Anda hanya perlu membuka aplikasi dan pergi ke ciri Bercakap dengan Seorang Doktor untuk menghubungi doktor pada bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Berbual , dan Panggilan Suara / Video . Ayuh, cepat muat turun permohonan di App Store atau Google Play!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found