Program Diet Sihat untuk Kanak-kanak lelaki

“Setelah berkahwin, banyak pasangan segera merancang kehamilan. Pelbagai kaedah digunakan untuk program mengandung anak lelaki. Salah satu cara yang boleh dilakukan adalah diet yang sihat. Menjadikan kandungan alkali dalam badan lebih tinggi adalah cara yang tepat yang dapat dilakukan dalam program untuk hamil dengan anak lelaki. "

, Jakarta - Setelah berkahwin, sudah tentu banyak rancangan yang akan dilakukan oleh pasangan suami isteri. Salah satunya merancang kehamilan dengan baik. Tidak hanya memperhatikan gaya hidup sihat yang perlu dilakukan, anda dan pasangan juga perlu memperhatikan diet yang sihat untuk hamil.

Selain membuat kehamilan berjalan lancar, anda juga dapat melakukan diet yang sihat dan tepat untuk program mengandung anak lelaki. Tidak ada yang salah dengan mengetahui lebih banyak mengenai pola makan sihat yang perlu anda lakukan semasa anda merancang untuk hamil dengan anak lelaki. Ayuh, lihat di sini!

Baca juga: Adakah benar bahawa diet ibu menentukan jantina janin?

Corak Makan Sihat untuk Program Mengandung

Anda bukan sahaja perlu berjumpa dengan pakar kandungan, anda juga perlu menjalani gaya hidup dan diet yang betul semasa merancang kehamilan. Terutama jika anda mahukan satu jantina untuk anak anda akan mengandung.

Selain memperhatikan masa subur dan kedudukan ketika berhubungan seks, anda dapat mengikuti diet yang sihat untuk program hamil anak lelaki. Walaupun tidak ada kajian klinikal yang mengatakan bahawa ada diet sihat tertentu untuk mengandung anak lelaki, tetapi salah satu cadangan yang paling sering didengar adalah untuk menjadikan kandungan alkali tubuh lebih tinggi.

Terdapat beberapa kaedah yang dapat digunakan ketika menjalankan diet yang sihat untuk program hamil anak lelaki, seperti:

  1. Tingkatkan pengambilan buah dan sayur segar.
  2. Tingkatkan pengambilan makanan yang mengandungi kalium.
  3. Makan makanan yang beralkali tinggi.
  4. Elakkan mengambil terlalu banyak produk tenusu.

Bukan itu sahaja, kajian tahun 2008 ditulis Prosiding The Royal B Society, melakukan kajian terhadap 740 wanita dan menyimpulkan bahawa mungkin untuk mengandung anak lelaki dengan meningkatkan pengambilan kalori dan makan bijirin untuk sarapan.

Para penyelidik mengatakan pengambilan gula yang tinggi menyebabkan kadar glukosa darah lebih tinggi dan berpotensi mengandung anak lelaki. Walau bagaimanapun, penyelidikan ini masih perlu diteruskan untuk memastikan bahawa keadaan ini dapat dijalankan agar program mengandung anak lelaki.

Baca juga: Trik Memilih Makanan untuk Mendapatkan Anak Lelaki

Jenis Makanan Yang Boleh Dimakan

Tidak ada salahnya mencuba memakan beberapa makanan sihat ini untuk program mengandung anak lelaki.

  1. Pisang

Pisang mempunyai kandungan kalium yang cukup tinggi di dalamnya. Untuk itu, rajin makan pisang ketika anda dan pasangan merancang kehamilan adalah keputusan yang tepat jika anda mahukan anak lelaki.

Bukan hanya untuk wanita, kandungan kalium dalam pisang juga dapat membantu lelaki meningkatkan kualiti sperma mereka. Ini dilakukan agar sperma dapat bertahan lebih lama di rahim wanita untuk melalui proses persenyawaan.

  1. Tiram

Makanan laut ini mengandungi zink yang sangat baik untuk kualiti sperma lelaki. Dengan memenuhi kandungan zink dalam badan, ini akan mempengaruhi jumlah sperma dan juga pergerakan sperma.

  1. Jingga

Buah ini yang cukup senang dijumpai sebenarnya sangat baik untuk dimakan semasa anda hamil dengan program lelaki. Kandungan vitamin Cnya dapat membantu anda meningkatkan sistem imun semasa anda menjalani program kehamilan.

Selain itu, jeruk juga dapat menyeimbangkan kandungan alkali dalam badan sehingga anda mempunyai peluang lebih besar untuk memiliki anak lelaki. Anda boleh makan pelbagai jenis jeruk, mulai dari limau gedang, limau, dan juga jenis jeruk lain.

Baca juga: Ingin Mengandung Anak Lelaki? Cubalah 6 Cara Ini

Itulah beberapa jenis makanan dan pola makan sihat yang boleh anda gunakan. Tidak ada salahnya bertanya secara langsung kepada pakar obstetrik untuk program kehamilan yang akan anda jalani. Sekiranya hasilnya tidak seperti yang diinginkan, anda tidak boleh putus asa dan terus mencuba pada kehamilan berikutnya.

Rujukan:
Kesihatan Ibu Bapa. Diakses pada tahun 2021. Bolehkah Saya Mengubah Makanan Saya untuk Mengenal Anak Lelaki?
Prosiding The Royal B Society. Diakses pada tahun 2021. Anda Adalah Apa Yang Ibu Makan: Bukti Diet Pra Konsepsi Ibu yang Mempengaruhi Seks Janin pada Manusia.
Apa yang Harapkan. Diakses pada tahun 2021. Makanan Terbaik untuk Meningkatkan Kesuburan Lelaki.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found