Hati-hati dengan Hubungan Beracun dalam Persahabatan

, Jakarta - Sebagai makhluk sosial, manusia tidak dapat hidup tanpa menjalin hubungan dengan orang lain, seperti mempunyai teman. Kawan dapat menjadikan hidup lebih bermakna. Mereka dapat memberikan sokongan sosial dan emosi, melegakan perasaan kesepian dan membuat anda merasa lebih bahagia dan puas dalam hidup.

Namun, beberapa persahabatan mungkin tidak memberi kesan positif. Malah ada persahabatan yang benar-benar beracun. Persahabatan beracun boleh berlaku dalam pelbagai bentuk. Namun, biasanya ia menguras mental anda dan cenderung menurun. Berhati-hati hubungan beracun dalam persahabatan dengan mengenali tanda-tanda di sini.

Baca juga: Kepentingan Sistem Sokongan untuk Pembangunan Diri

Tanda-tanda Hubungan Beracun dalam Persahabatan

Semua orang boleh mengalami suasana yang kadang naik dan kadang turun. Sebentar mood buruk , sukar untuk berbuat baik kepada orang lain, termasuk rakan sendiri. Jadi, bagaimana membezakan antara rakan yang sedang mengalami mood buruk dengan rakan yang benar-benar beracun? Berikut adalah tanda-tanda:

  • Merendahkan

Bergurau dan saling mengejek adalah wajar dalam persahabatan. Itu tidak bermaksud persahabatan anda beracun, terutama jika anda juga ketawa. Namun, jika anda mempunyai rakan yang selalu menjatuhkan anda dan membuat anda merasa tidak enak, baik dengan penghinaan secara terang-terangan atau dengan pengabaian halus, persahabatan anda mungkin tidak sihat.

  • Bergosip

Seorang rakan kadang-kadang boleh tergelincir dan memberitahu rahsia anda kepada orang lain. Walau bagaimanapun, rakan beracun nampaknya senang berkongsi rahsia, walaupun anda meminta mereka menyimpan maklumat peribadi. Seseorang yang sering melepaskan kepercayaan anda mungkin tidak begitu peduli dengan perasaan anda.

Baca juga: Inilah Cara Menangani Rakan Yang Suka Gosip

  • Tidak Ikhlas Ketika Memohon Maaf

Rakan-rakan yang beracun juga cenderung mengabaikan perasaan anda dan mengatakan "Saya minta maaf" dengan mudah apabila anda menegur mereka kerana tingkah laku mereka. Daripada meluangkan masa untuk merenungkan tindakannya dan kesannya terhadap anda, dia terus meminta maaf dengan menambahkan "tetapi" yang defensif.

Contohnya, "Maaf jika kata-kata saya menyakitkan hati anda, tetapi itu hanya gurauan." Permintaan maaf yang tidak tulus ini menunjukkan bahawa orang itu tidak begitu peduli bagaimana tindakannya mempengaruhi anda.

  • Membuat Anda Rasa Tidak Selesa

Mempunyai sifat yang berubah-ubah dan tidak dapat diramalkan tidak semestinya menunjukkan bahawa seseorang itu beracun , tetapi jika rakan menunjukkan reaksi kasar atau menyakitkan, anda harus mula berhati-hati.

Rakan beracun yang tidak dapat diramalkan ini boleh menjadi sangat kecewa dan menjerit perkara kecil, seperti ketika anda lupa mengembalikan jaketnya yang anda pinjam atau lupa mematikan TV.

Kemudian, pada minit berikutnya, dia dapat bertindak seolah-olah tidak ada yang berlaku. Ini tentu menyukarkan anda untuk merasa selesa di sekelilingnya, kerana anda tidak pernah tahu bagaimana reaksi rakan ini terhadap sesuatu.

  • Membuat Anda Rasa Tidak selesa

Menghabiskan masa dengan rakan-rakan rapat semestinya membuat anda merasa seronok sepanjang masa. Walau bagaimanapun, rakan beracun boleh membuat anda merasa tidak selesa atau kesal setiap kali anda meluangkan masa bersama mereka. Anda mungkin tidak dapat menjelaskan mengapa, tetapi ketika berpisah dengan mereka, anda merasa lebih lega dan tidak mahu menghabiskan masa dengan mereka.

Sekiranya anda melihat perasaan itu, fikirkan semula jika ada tanda-tanda hubungan beracun orang lain dalam persahabatan.

  • Membandingkan dengan Orang Lain

Adakah anda mempunyai rakan yang suka membandingkan anda dengan rakan lain? Contohnya, "Pangsapuri anda lebih kecil daripada B," atau "Cuba berpakaian seperti A, anda akan lebih sejuk."

Setiap orang mempunyai keunikan tersendiri, dan rakan baik memahaminya. Mereka tidak membandingkan anda dengan orang lain atau mengatakan bahawa anda lebih rendah daripada yang lain. Mereka juga tidak memaksa anda untuk melakukan perkara yang anda tidak mahu lakukan.

  • Mementingkan diri sendiri

Pernahkah anda mempunyai rakan yang hanya muncul ketika anda merasa baik atau ketika mereka memerlukan sesuatu dari anda, tetapi hilang ketika anda mengalami kesukaran?

Rakan-rakan yang beracun juga dapat terus menerus mengenai masalah mereka selama satu jam, selepas itu mereka hanya sebentar bertanya bagaimana keadaan anda, sebelum mengembalikan perbualan kembali ke cerita.

Baca juga: Terjebak dalam Persahabatan Beracun, Inilah Petua Mengatasinya

Itulah tanda-tanda rakan yang mendalam hubungan beracun . Sekiranya anda mempunyai rakan dengan ciri-ciri di atas yang memburukkan kesihatan mental anda, lebih baik anda mencari jalan untuk meninggalkannya.

Anda juga boleh berbincang dengan ahli psikologi melalui aplikasi tersebut mengenai persahabatan yang memberi tekanan kepada anda. Melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual , anda boleh mempercayai ahli psikologi yang dipercayai pada bila-bila masa. Ayuh, muat turun permohonan sekarang.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Dalam Persahabatan Beracun? Inilah Yang Perlu Dicari (dan Cara Mengatasinya)