Perkara yang Perlu Diperhatikan Semasa Mengamalkan Kucing Jalanan

“Kucing jalanan atau kucing liar hampir tidak pernah bersentuhan langsung dengan manusia. Ini nampaknya menyukarkan pencinta haiwan untuk mengadopsi kucing jalanan. Sebelum memutuskan untuk mengambilnya, ada beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan. "

Jakarta - Kucing jalanan sendiri terdiri daripada kucing liar, kucing liar, atau ditinggalkan oleh pemiliknya. Terlepas dari asal usulnya, kucing jalanan hampir tidak pernah berinteraksi dengan manusia, jadi menerapkannya agak sukar. Kucing jalanan cenderung lebih agresif kerana cara mereka digunakan untuk mempertahankan diri ketika tinggal di alam liar.

Sekiranya anda tidak sengaja bertemu dengan seseorang yang "selesa" di dalam hati anda dan ingin mengadopsi dia, anda boleh. Petua paling mudah adalah memanfaatkan momen pertemuan dengan memberinya makan dan sedikit sentuhan lembut pada bulunya. Namun, tidak semua kucing boleh diperlakukan seperti itu, kerana sebilangan kucing itu sebenarnya boleh menggaru atau menggigit.

Jadi, apa yang harus dilakukan untuk mengadopsi kucing jalanan? Gunakan langkah mudah berikut.

Baca juga: Merawat Pom Mini Kecil dan Dewasa untuk Pemula

Ingin Mengadopsi Kucing Jalanan, Perhatikan Ini

Perkara pertama yang perlu diketahui mengenai mengamalkan kucing jalanan adalah mengenali watak. Kucing yang kelihatan tertekan atau gelisah mungkin menyerang secara tiba-tiba kerana merasa terancam. Berikut adalah beberapa watak kucing jalanan yang biasa dijumpai di alam liar:

  • Kucing liar yang takut kepada manusia. Kucing ini biasanya akan menyembunyikan dan mengelakkan disentuh. Perwatakan ini adalah calon buruk untuk diterima pakai kerana dianggap sukar dijinakkan.
  • Kucing berkeliaran bebas dan terbengkalai. Kucing ini cenderung sangat manja dan patah pada sentuhan. Kucing jenis ini biasanya dilahirkan liar atau dibuang oleh ibu atau manusia.
  • Kucing jalanan yang hilang atau lari. Kucing ini mungkin takut akan manusia di alam liar kerana telah menghafal wajah tuannya. Namun, anda boleh menjadi sangat manja kerana anda terbiasa berinteraksi dengan manusia.

Baca juga: Pengambilan Makanan untuk Orang-orang Iguana untuk Berpuasa Besar

Mengenai watak kucing jalanan, apakah perkara yang perlu dipertimbangkan sebelum mengadopsi kucing jalanan? Berikut adalah beberapa daripadanya:

1. Memeriksa dan Menyiapkan Perkara Yang Perlu

Sekiranya kucing bukan milik orang lain, maka anda boleh memulakan proses peralihan. Tetapi sebelum itu, penting untuk membawanya ke doktor haiwan untuk menjalani pemeriksaan. Selepas itu, jangan lupa untuk menyediakan peralatan kucing yang diperlukan. Sekiranya anda mempunyai kucing lain di rumah, sediakan tempat mereka sendiri supaya mereka tidak saling bertengkar.

2. Proses Peralihan

Setelah diperiksa oleh doktor dan kucing tersebut dianggap baik, maka pastikan semua persediaan lengkap. Sebilangan peralatan yang diperlukan, iaitu: kotak sampah, tempat makan untuk kucing yang lengkap dengan bekas air, tempat tidur, sikat, gunting kuku, syampu, sabun, dan lain-lain. Jangan lupa untuk menyediakan tempat atau bilik yang selesa untuk membantu kucing anda beralih ke kehidupan baru.

3. Berusaha Memperoleh Kepercayaannya

Beberapa kucing liar akan segera bersahabat dengan manusia. Namun, sebilangan mereka memerlukan masa dan kesabaran untuk membina kepercayaan. Sekiranya kucing tidak selesa dan tidak boleh dipercayai, mereka akan menggaru atau menggigit sebagai langkah pertahanan. Untuk mendapatkan kepercayaannya, anda hanya perlu dekat selama beberapa hari atau minggu. Anda melakukan ini dengan memberi makan kepadanya, mengajaknya bermain atau hanya menemaninya.

Baca juga: Cara Merawat Kucing Parsi Mengikut Jenis

Itulah beberapa petua yang boleh anda praktikkan sekiranya anda ingin mengadopsi kucing jalanan. Sekiranya dalam aplikasinya anda mengalami masalah kerana sifat kucing yang tidak begitu ramah, sila bincangkan hal ini dengan doktor haiwan dalam aplikasi , ya. Semoga berjaya!

Rujukan:
Haiwan peliharaan saya. Diakses pada tahun 2021. Ketika Kucing Liar Muncul di Pintu Anda.
Haiwan peliharaan MD. Diakses pada tahun 2021. Apa yang Perlu Dilakukan Apabila Kucing Liar Mengadopsi Anda.
Sekutu Kucing Alley. Diakses pada tahun 2021. Petua Penggunaan.