Waspadalah terhadap beberapa jenis barah yang sering menyerang lelaki ini

, Jakarta - Tahukah anda bahawa lelaki lebih rentan dan mati akibat barah daripada wanita? Nasib baik, semua lelaki dapat menurunkan peluang mereka mendapat barah dengan mengikuti ujian saringan dan menjalani gaya hidup yang sihat.

Beberapa jenis barah yang paling biasa pada lelaki adalah barah prostat, kolorektal, paru-paru, dan kulit. Mengetahui maklumat lengkap mengenai barah ini dan apa yang boleh anda lakukan untuk mencegahnya atau mendiagnosisnya lebih awal adalah langkah penting dalam menyelamatkan nyawa anda daripada kerosakan barah.

Baca juga: Lelaki Juga Boleh Menghidap Kanser Payudara

Jenis Kanser Yang Paling Umum Pada Lelaki

Berikut adalah beberapa jenis barah yang paling biasa berlaku pada lelaki dan anda harus perhatikan:

Kanser prostat

Kanser prostat adalah barah yang paling biasa pada lelaki, dan ini adalah penyebab utama kematian akibat barah. Sebagai gambaran, memetik Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC), kira-kira 160 dari setiap 100,000 lelaki didiagnosis menderita barah prostat pada tahun 2007, dan lebih daripada 29,000 lelaki meninggal dunia akibatnya. Terdapat beberapa perkara yang perlu anda fahami mengenai barah prostat, termasuk:

 • Simptom. Kanser prostat sering muncul tanpa sebarang gejala, tetapi simptom lebih mungkin berlaku sekiranya penyakit ini meningkat. Ini termasuk kesukaran membuang air kecil, kencing bocor, kencing berdarah, dan sakit tulang.
 • Diagnosis. Pemeriksaan untuk kanser prostat dilakukan dengan ujian darah yang disebut ujian PSA. Persatuan Kanser Amerika mengesyorkan agar berbincang dengan doktor anda terlebih dahulu mengenai pemeriksaan pada usia 50 tahun, atau lebih awal jika anda mempunyai sejarah keluarga. Ujian PSA sering digabungkan dengan ujian rektum.
 • Rawatan . Rawatan yang dapat dilakukan meliputi pembedahan, terapi radiasi, dan kemoterapi. Walau bagaimanapun, ini semua bergantung kepada keparahannya.
 • Pencegahan. Gaya hidup sihat seperti senaman yang rajin, menjaga berat badan yang ideal, berhenti merokok, memakan makanan yang sihat, menguruskan tekanan, dan berehat secukupnya adalah kunci untuk mengelakkan barah prostat dan semua jenis penyakit berbahaya yang lain. Namun, bagi anda yang sibuk bekerja, pastikan juga mendapatkan makanan tambahan untuk menjaga kesihatan badan anda. Anda boleh mendapatkan ubat dan suplemen yang anda perlukan dengan lebih mudah dengan menggunakan ciri beli ubat di . Dengan cara ini, anda menjadi lebih praktikal dan tidak perlu meninggalkan rumah untuk membeli ubat.

Baca juga: Lelaki Perlu Tahu, 6 Fakta Mengenai Kanser Prostat

Kanser paru-paru

Kanser paru-paru mempengaruhi kira-kira 81 daripada setiap 100,000 lelaki, dan ini bermaksud kira-kira separuh daripada jumlah yang mendapat barah prostat. Dilaporkan bahawa lebih daripada 88,000 orang mati akibat barah paru-paru pada tahun 2007.

 • Simptom . Anda boleh menghidap barah paru-paru sebelum gejala timbul. Ketika terjadi, gejala termasuk sesak nafas, batuk, perubahan kahak, sakit dada, pernafasan yang bising, suara serak, dan batuk darah.
 • Diagnosis . Beberapa ujian saringan tersedia, termasuk memeriksa paru-paru dengan teleskop serat optik, mengambil sampel dahak untuk mencari sel barah, dan melakukan CT scan.
 • Rawatan . Rawatan bergantung pada jenis barah, lokasinya, dan seberapa maju barahnya. Pilihan rawatan termasuk pembedahan, radiasi, kemoterapi, atau kombinasi.
 • Pencegahan. Cara terbaik untuk mencegah barah paru-paru adalah dengan tidak merokok dan mengelakkan asap rokok dan pencemaran udara.

Kanser kolorektal

Sama seperti wanita, barah kolorektal adalah barah ketiga yang paling biasa pada lelaki. Ia menyerang sekitar 53 daripada setiap 100,000 lelaki. Kira-kira 27,000 lelaki meninggal dunia akibat barah ini pada tahun 2007.

 • Simptom. Anda boleh menghidap barah kolorektal awal tanpa gejala. Apabila ia berlaku, gejala termasuk perubahan dalam tabiat usus, pendarahan rektum, sakit perut, kelemahan, dan penurunan berat badan.
 • Pemeriksaan . Kanser kolorektal dapat dijumpai lebih awal dengan ujian saringan yang disebut kolonoskopi. Ujian saringan lain juga disediakan. Bagi kebanyakan lelaki, pemeriksaan harus bermula pada usia 50 dan diulang setiap 5-10 tahun.
 • Penyelenggaraan. Rawatan bergantung pada sejauh mana kanker telah berkembang dan mungkin termasuk pembedahan, radiasi, kemoterapi, atau kombinasi terapi ini.
 • Pencegahan. Pastikan untuk menjalani pemeriksaan barah, bersenam secara teratur, makan makanan yang sihat, menjaga berat badan yang sihat, jangan merokok, dan jangan minum lebih dari dua minuman beralkohol sehari.

Baca juga: Inilah perbezaan antara barah rektum dan barah kolorektal

Kanser Pundi kencing

Kanser pundi kencing adalah barah keempat paling biasa pada lelaki, yang mempengaruhi 36 dari setiap 100,000 lelaki dan membunuh lapan dari setiap 100,000 lelaki.

 • Simptom . Gejala yang paling biasa adalah kehadiran darah dalam air kencing. Darah boleh mengubah warna air kencing atau muncul sebagai pembekuan darah.
 • Diagnosis . Tidak ada cadangan pemeriksaan untuk kanser pundi kencing. Walau bagaimanapun, beritahu doktor anda jika anda mempunyai gejala atau berisiko tinggi.
 • Rawatan . Pembedahan adalah rawatan yang paling biasa. Rawatan tambahan boleh merangkumi pemberian ubat secara langsung ke pundi kencing, kemoterapi, dan terapi radiasi.
 • Pencegahan. Mengelakkan merokok akan mengurangkan risiko barah ini.
Rujukan:
Persatuan Kanser Amerika. Diperoleh pada 2021. Fakta Kanser untuk Lelaki.
Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Diakses pada tahun 2021. Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit.
Kesihatan Setiap Hari. Diakses pada 2021. 5 Kanser Paling Biasa di Lelaki.