Selalunya Gatal Ketika Bangun Tidur Boleh Merawat Bug

, Jakarta - Banyak faktor yang menyebabkan anda mengalami gangguan tidur, mulai dari gaya hidup, diet, hingga faktor perubatan. Selain itu, gangguan tidur juga dapat dialami kerana kurangnya menjaga kebersihan kawasan rumah, terutama bilik tidur. Keadaan ini meningkatkan risiko bug tidur atau pepijat katil berada di bilik tidur.

Baca juga: 6 Jenis Racun Yang Berkesan Untuk Menghilangkan Batang Tidur

Gigitan kutu tidur boleh menyebabkan beberapa keadaan pada penghidap yang boleh menjadikan tidur kurang berkualiti. Sensasi gatal dan terbakar biasanya dialami oleh gigitan pepijat. Dengan cara itu, anda boleh bangun pada waktu malam dan bangun dengan warna merah dan gatal. Ketahui beberapa tanda gigitan bug tidur supaya anda dapat mengatasinya dengan segera.

Gatal untuk bangun, boleh menjadi tanda gigitan kutu tidur

Pelbagai faktor boleh menyebabkan pepijat masuk ke dalam rumah. Bug tempat tidur boleh memasuki rumah melalui barang yang anda bawa dari lokasi yang sering dikunjungi oleh banyak orang, seperti bilik penginapan atau hospital.

Bug tidur mempunyai badan yang rata dan kecil menjadikan haiwan ini lebih mudah memasuki celah kecil. Melancarkan dari WebMD , kutu tidur aktif terutamanya pada waktu malam dan biasanya menggigit orang semasa mereka tidur.

Serangga akan menggigit manusia dengan menusuk kulit dan menghisap darah. Gigitan ini menyebabkan seseorang mengalami gangguan tidur kerana dia bangun ketika bug tidur menggigit manusia.

Lancarkan Garis Kesihatan Terdapat beberapa gejala yang akan berlaku setelah anda mengalami gigitan pepijat, seperti kawasan gigitan pepijat berwarna merah, dan mengalami pembengkakan. Namun, tidak seperti gigitan nyamuk yang akan segera kelihatan bergelombang dan gatal.

Gigitan pepijat tidak akan muncul sebaik sahaja anda digigit pepijat. Biasanya, gigitan serangga berlaku beberapa hari sehingga gejala muncul dan membentuk garis lurus atau hanya muncul di satu kawasan.

Baca juga: Digigit serangga, jangan gores segera, inilah alasannya

Selain kemerahan dan gatal-gatal, gigitan kutu tidur juga akan menyebabkan sensasi panas di kawasan di mana gigitan kutu tidur berada. Elakkan menggaru gigitan serangga kerana ia menyebabkan luka pada iritasi yang berisiko menyebabkan jangkitan kulit. Segera gunakan aplikasi dan tanyakan terus kepada doktor jika gigitan kutu tidur yang anda alami semakin bengkak dan mengalami kerengsaan yang teruk.

Kehadiran kutu tidur juga dapat dikesan dengan memperhatikan beberapa tanda lain. Walaupun sangat kecil, kadangkala kutu katil dapat dihancurkan oleh badan dan menghilangkan noda kecil pada cadar atau perabot rumah tangga yang lain. Di samping itu, bintik-bintik hitam yang sangat kecil di tilam boleh menjadi tanda najis dari bug tidur yang tertinggal.

Singkirkan kutu busuk dengan langkah-langkah ini

Pelbagai cara boleh dilakukan untuk menghilangkan kutu katil dari rumah. Kami mengesyorkan agar anda membersihkan tilam, sofa, almari pakaian dan barang-barang lain yang mungkin merupakan tempat persembunyian pepijat secara berkala. Anda boleh menggunakan vakum supaya kebersihan barang menjadi lebih optimum.

Lancarkan Agensi Perlindungan Alam Sekitar Amerika Syarikat , pepijat katil lebih mudah disembunyikan di bilik yang kotor dan tidak kemas. Oleh itu, lebih baik kerap membersihkan seluruh bilik dan membersihkan barang di rumah.

Baca juga: Anak Kecil Anda Digigit Serangga, Inilah Cara Mengatasinya

Tidak ada yang salah dengan mengeringkan tilam atau sofa sesekali yang digunakan di rumah. Mengeringkan beberapa barang pada suhu yang hangat secara berkala dapat membantu anda menyingkirkan pepijat dari barang di rumah anda.

Di samping itu, penggunaan penyegar udara atau minyak pati yang mempunyai aroma minyak pokok teh , lavender, serai , dan pudina Sangat berkesan untuk menghilangkan kutu tidur di rumah. Kaedah ini boleh dicuba untuk menghilangkan bug tempat tidur di rumah.

Rujukan:
Zing oleh Quicken Loans. Diakses pada tahun 2020. Cara Mencegah Kesalahan Tidur Dari Rumah Anda
Agensi Perlindungan Alam Sekitar Amerika Syarikat. Diakses pada tahun 2020. Melindungi Rumah Anda Daripada Bed Bugs
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Cara Menjauhkan Bug Tempat Tidur dari Tempat Tidur dan Rumah Anda
WebMD. Diakses 2020. Bedbugs

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found