Bagaimana Mengubati Sindrom Hunter pada Kanak-kanak?

Jakarta - Sindrom Hunter atau mucopolysaccharidosis type II adalah penyakit yang jarang berlaku pada kanak-kanak yang berlaku disebabkan oleh gangguan genetik. Gangguan genetik ini berlaku kerana kekurangan enzim iduronate-2-sulphatase (I2s) yang diperlukan untuk menguraikan bahan makanan yang kompleks. Kanak-kanak dengan sindrom Hunter akan kelihatan normal sehingga mereka berumur 2 atau 4 tahun. Perubahan fizikal pada wajah dan badan, serta kecacatan intelektual dengan sindrom Hunter, hanya akan dapat dilihat setelah anak berusia 2 hingga 4 tahun. Lalu, adakah penyakit langka ini dapat diatasi?

Kerana ia adalah penyakit keturunan, sindrom Hunter lebih berisiko bagi anak-anak yang mempunyai sejarah keluarga sindrom Hunter. Kelainan genetik ini juga boleh berlaku pengangkut atau pengangkut, yang meletakkannya berisiko menyebarkannya kepada anak. Sebilangan wanita adalah pengangkut dalam pewarisan sindrom Hunter.

Penanganan sindrom Hunter harus dilakukan lebih awal kerana kerosakan yang disebabkan cenderung menjadi progresif (semakin teruk dari masa ke masa). Rawatan boleh dilakukan dengan terapi penggantian enzim insulin. Pentadbiran enzim idursulphase Ini dilakukan dengan infus perlahan yang diberikan secara berkala setiap minggu seumur hidup. Penyediaan ini menjadikan kemampuan berjalan lebih baik dan mengurangkan masalah pernafasan. Walau bagaimanapun, terapi penggantian enzim yang hilang ini tidak dapat memperlambat perkembangan penyakit otak.

Rawatan juga diberikan mengikut gejala yang muncul. Contohnya, pembedahan untuk merawat hernia dan kontraksi pada sendi. Alat pendengaran diperlukan untuk mengatasi masalah pendengaran. Atau pemindahan sumsum tulang dari penderma yang sesuai untuk membantu tubuh menghasilkan protein dan enzim yang hilang.

Dalam kehidupan seharian, kanak-kanak dengan sindrom Hunter juga memerlukan pertolongan ketika melakukan aktiviti. Seperti mendorong anak-anak untuk aktif, memperkenalkan anak-anak kepada rakan seusia mereka, dan membantu anak-anak dalam pembelajaran.

Dalam , anda boleh menghubungi doktor pakar melalui panggilan video / suara atau berbual. Ibu boleh bertanya mengenai pelbagai gangguan genetik pada kanak-kanak dan penyakit langka lain. Dalam aplikasi Ibu juga boleh membeli ubat dan vitamin melalui perkhidmatan Apotek Antar. Pemeriksaan makmal juga boleh dilakukan dalam aplikasi ini, anda tahu. Ayuh, Muat turun di App Store atau Google Play sekarang.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found