Ini adalah 3 sebab penting untuk mengetahui jenis darah anda

, Jakarta - Setiap orang mempunyai jenis darah yang berbeza. Darah adalah komponen penting dalam tubuh, jadi setiap orang perlu mengetahui jenis darah masing-masing. Mengetahui jenis darah anda membantu tubuh kekal sihat, merancang masa depan, dan mencegah komplikasi.

Baca juga: Millennials, Ketahui 5 Manfaat Derma Darah untuk Kesihatan

Untuk mengetahui jenis darah anda, anda perlu mengunjungi klinik makmal atau hospital untuk sampel darah diambil dan diuji. Nah, berikut adalah maklumat mengenai jenis darah yang mesti diketahui.

Mengenai Jenis Darah

Jenis darah ditentukan oleh jenis antigen yang dimiliki oleh sel darah merah badan. Antigen adalah bahan yang membantu tubuh membezakan antara selnya sendiri dan sel asing yang berpotensi berbahaya. Tubuh akan memusnahkan objek atau sel yang dianggap asing ketika memasuki badan.

Sekiranya anda ingin mengetahui jenis darah anda, pesanlah Makmal Pemeriksaan dalam aplikasi hanya. Pilih jenis pemeriksaan yang ingin anda lakukan, maka kakitangan makmal akan segera mengunjungi lokasi yang telah ditentukan mengikut masa yang telah anda tetapkan.

Sebab Mengapa Anda Perlu Mengetahui Jenis Darah Anda

Terdapat beberapa sebab mengapa anda perlu mengetahui jenis darah anda, seperti berikut.

  1. Mencegah Tindak Balas Berbahaya

Menerima penderma darah yang tidak sesuai dengan jenis darah anda akan mencetuskan tindak balas imun yang mengancam nyawa. Sebagai contoh, jika anda mendapat penderma golongan darah B + walaupun jenis darah anda adalah A-, antibodi dalam badan anda akan memusnahkan darah yang masuk ke dalam badan anda. Akibatnya, anda mengalami demam, penurunan tekanan darah dan menggigil kerana mendapat penderma yang tidak sesuai.

Baca juga: Ini Keperibadian Mengikut Jenis Darah

Menerima penderma yang tidak sesuai berisiko mempengaruhi pelbagai sistem badan penting, seperti pernafasan atau buah pinggang. Bukan hanya itu, keadaan ini boleh menyebabkan pembekuan darah yang mengancam nyawa.

  1. Permudahkan doktor dan kakitangan perubatan yang lain

Sebab penting lain ialah mengetahui jenis darah anda dapat mempermudah doktor dan kakitangan perubatan lain sekiranya anda mengalami kecemasan, seperti kemalangan besar dan memerlukan perjalanan darah secepat mungkin.

  1. Cegah Masalah Kehamilan

Sebelum anda merancang untuk berkahwin dan mempunyai anak, anda harus terlebih dahulu memeriksa jenis darah anda dan pasangan anda. Sebabnya, pasangan yang mempunyai darah rhesus yang berbeza boleh menyebabkan masalah kehamilan. Sekiranya rhesus anda negatif (Rh-) dan rhesus pasangan anda adalah Rh +, sistem imun anda akan mencetuskan pengeluaran antibodi Rh yang berisiko merosakkan dan memusnahkan sel darah merah bayi. Keadaan ini dinamakan ketidaksesuaian Rh.

Baca juga: Harus Tahu, Inilah Perbezaan antara Jenis Darah dan Darah Rhesus

Jenis darah tidak boleh diubah. Walau bagaimanapun, mengetahui kemungkinan risiko awal membantu anda dan doktor anda menentukan langkah pencegahan dan rancangan rawatan yang sesuai.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2019. Menaip Darah.
Yang Sihat. Diakses pada 2019. 8 Sebab Semua Orang Perlu Mengetahui Jenis Darahnya.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found