Hati-hati, Batu Hempedu Menyebabkan 6 Komplikasi Ini

, Jakarta - Batu empedu adalah penyakit yang menyebabkan pembentukan batu kecil yang berasal dari kolesterol. Batu empedu boleh terbentuk di saluran empedu manusia. Dalam banyak kes, orang dengan penyakit batu empedu biasanya tidak merasakan gejala. Walau bagaimanapun, batu-batu ini dapat menyekat hujung hempedu dan mencetuskan kesakitan yang teruk dan tiba-tiba.

Batu empedu dapat berukuran dari sekecil pasir atau sebesar bola pingpong. Batu empedu dianggap terbentuk kerana pengerasan kolesterol yang terkumpul di hempedu. Ini berlaku kerana ketidakseimbangan antara jumlah kolesterol dan sebatian kimia dalam cecair. Faktor-faktor yang menyebabkannya boleh berbeza-beza, mulai dari usia, kesan melahirkan, atau pengaruh berat badan seperti kegemukan atau baru-baru ini mengalami penurunan berat badan yang drastik.

Batu empedu menyebabkan penyumbatan pada saluran empedu atau bergerak ke sistem pencernaan. Akibat batu empedu ini, komplikasi serius boleh berlaku. Komplikasi ini merangkumi:

Baca juga: 5 Gejala Batu Hempedu

  • Keradangan pundi hempedu akut. Cholecystitis atau keradangan akut pundi hempedu berlaku apabila hempedu menumpuk di pundi hempedu. Ini adalah hasil batu empedu yang menyekat aliran keluar cecair. Gejala yang berlaku adalah sakit di bahagian atas perut yang memancar ke bilah bahu, demam tinggi, dan juga degupan jantung yang lebih cepat.

  • Abses Pundi Hempedu. Abses atau nanah boleh muncul di pundi hempedu kerana jangkitan yang teruk. Sekiranya ini berlaku, maka rawatannya tidak cukup dengan antibiotik, tetapi juga dengan menghisap nanah di dalamnya.

  • Peritonitis. Peritonitis adalah keradangan pada lapisan dalam perut yang dikenali sebagai peritoneum. Komplikasi ini berlaku kerana pecahnya pundi hempedu yang meradang teruk. Untuk mengatasinya, orang dengan batu empedu perlu mendapatkan infus antibiotik, untuk melakukan pembedahan untuk membuang bahagian peritoneum yang rosak.

  • Penyumbatan Saluran empedu. Batu empedu boleh menyebabkan penyumbatan saluran empedu sehingga penghidapnya mudah terserang bakteria. Akibat dari keadaan ini, penghidapnya mengalami jangkitan, atau disebut kolangitis akut secara perubatan. Mereka yang mengalami keadaan ini akan merasa sakit di bahagian atas perut yang boleh memancar ke bilah bahu, penyakit kuning, demam tinggi, demam, gatal-gatal pada kulit dan kekeliruan.

  • Pankreatitis akut. Akibat batu empedu, seseorang boleh mengalami pankreatitis akut. Keadaan ini berlaku apabila batu empedu keluar dan menyekat saluran pankreas. Keradangan di kawasan pankreas berlaku dan menyebabkan kesakitan yang luar biasa, terutama selepas makan.

  • Kanser Pundi Hempedu. Orang yang mempunyai batu empedu mempunyai risiko tinggi terkena barah pundi hempedu. Walau bagaimanapun, keadaan seperti ini jarang berlaku. Sekiranya ini berlaku, pembedahan membuang pundi hempedu disyorkan untuk mencegah barah daripada muncul semula, terutamanya jika anda mempunyai tahap kalsium yang tinggi di dalam pundi hempedu. Gejala barah ini hampir sama dengan penyakit batu empedu yang merangkumi sakit perut, demam tinggi, dan penyakit kuning. Rawatan seperti kemoterapi dan radioterapi boleh dilakukan sekiranya anda menghidap barah pundi hempedu.

Baca juga: 4 Petua Mengelakkan Batu Hempedu

Nah, itulah beberapa komplikasi batu empedu yang mungkin berlaku. Sekiranya anda mengalami gejala yang serupa dengan gejala batu empedu, hubungi doktor anda menggunakan aplikasi tersebut . Anda boleh mengemukakan soalan dan meminta nasihat doktor untuk kesihatan melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found