Adakah benar bintik-bintik darah adalah tanda keperawanan?

, Jakarta - Banyak orang masih percaya bahawa tanda keperawanan wanita adalah keluarga darah pada "malam pertama". Kerana ini berkembang dalam masyarakat, tidak sedikit orang yang menghadapi masalah ini setelah berkahwin. Namun, adakah benar bahawa tanda keperawanan selalu menjadi noda darah?

Mengenal Selaput Dara

Sebelum mengetahui lebih lanjut mengenai hubungan antara selaput dara dan tanda keperawanan, anda juga perlu mengetahui apa itu selaput dara. Yang dimaksudkan dengan selaput dara atau selaput dara adalah selaput nipis yang menutupi bukaan Miss V. Berikut adalah beberapa jenis selaput dara:

  • Annular Hymen, selaput yang mengelilingi bukaan faraj.
  • Septate Hymen, yang merupakan membran yang ditandai oleh beberapa lubang terbuka.
  • Selaput Cibriform. Membran ini juga dicirikan oleh beberapa bukaan, tetapi lebih kecil dan lebih banyak.
  • Pengenalan Pada wanita yang berpengalaman dalam hubungan seksual, selaput mungkin membesar, tetapi masih meninggalkan tisu selaput dara.

Dengan bertambahnya usia, selaput dara dapat berubah bentuk. Pada kanak-kanak perempuan, selaput dara berbentuk seperti bulan sabit atau donat kecil. Umumnya, selaput dara berbentuk seperti cincin dengan lubang kecil di tengahnya. Lubang tersebut membolehkan pembuangan darah haid.

Bukan hanya perubahan bentuk, keanjalan selaput dara juga dapat berubah. Semasa remaja, selaput dara cenderung menjadi lebih elastik. Memasuki masa dewasa, selaput dara menjadi lebih tebal daripada ketika mereka masih remaja. Selaput dara boleh berubah kerana pengaruh perubahan hormon, salah satunya adalah hormon estrogen.

Punca selaput dara koyak

Hubungan seks memang boleh merobek selaput dara, yang disebabkan Mr P menembus ke dalam Miss V. Namun, selain melakukan hubungan seks, selaput dara juga boleh terkoyak kerana aktiviti lain seperti sukan berkuda, berbasikal, menggunakan tampon, dan semasa melancap .

Hubungan Selaput Dara dan Tanda Keperawanan

Ramai orang masih menjadikan bintik-bintik darah sebagai tanda keperawanan kerana wanita yang masih perawan dianggap mempunyai selaput dara yang utuh. Tetapi sebenarnya, bintik-bintik darah tidak selalu dapat dijadikan penanda aras untuk menentukan sama ada seorang wanita masih perawan, kerana alasan berikut:

  • Bukan hanya dengan melakukan hubungan seks, tetapi selaput dara juga dapat terkoyak kerana alasan lain yang telah disebutkan di atas.
  • Ada wanita yang dilahirkan tanpa selaput dara.
  • Selaput dara boleh terkoyak tanpa rasa sakit atau pendarahan.
  • Terdapat juga keadaan di mana wanita masih mempunyai selaput dara yang utuh setelah melakukan persetubuhan. Ini kerana selaput dara terlalu elastik.
  • Orang berpendapat bahawa selaput dara yang terkoyak dapat berdarah dengan banyak. Sebenarnya, selaput dara yang terkoyak hanya sedikit berdarah sehingga tidak mudah dilihat dengan mata.
  • Menurut satu kajian, pendarahan yang terjadi akibat merobek selaput dara ketika melakukan persetubuhan untuk pertama kalinya, hanya terjadi pada sebilangan wanita. Sekiranya seorang wanita tidak cukup terangsang semasa persetubuhan, terutama ketika disertai ketakutan, maka ada kemungkinan besar pendarahan akan terjadi. Tetapi jika wanita itu mendapat rangsangan yang cukup, pendarahan mungkin tidak berlaku. Walau bagaimanapun, struktur vagina wanita sangat elastik untuk disesuaikan semasa hubungan seksual.

Oleh itu, pendarahan semasa persetubuhan untuk pertama kalinya tidak selalu menjadi tanda keperawanan. Anda juga dapat mengetahui sama ada selaput dara itu utuh atau tidak setelah melakukan hubungan seks dengan memeriksanya sendiri menggunakan cermin. Walau bagaimanapun, agak sukar untuk dilakukan dan harus dibantu oleh pegawai perubatan terlatih. Sekiranya anda mahu melakukan ujian pra perkahwinan , anda boleh melakukannya melalui ciri Ujian Makmal dalam . ayuh muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.