Perkara Yang Harus Dilakukan Ibu Bapa Sekiranya Anak Mereka Malu

, Jakarta - Adakah anda mempunyai anak yang pemalu? Secara amnya, keadaan ini normal pada kanak-kanak. Sebilangan kanak-kanak secara semula jadi pemalu, yang bermaksud mereka cukup lambat untuk merasa selesa dalam situasi sosial. Kanak-kanak yang pemalu sangat gementar ketika mereka harus berada di suatu majlis atau ketika mereka harus bercakap di hadapan orang lain. Mereka biasanya lebih selesa untuk menonton dari luar daripada bergabung.

Secara amnya, rasa malu ini akan hilang seiring bertambahnya usia. Namun, ada juga kanak-kanak yang terus mengalami keadaan ini sehingga mereka dewasa sehingga ini akan mengganggu kehidupan mereka. Ibu bapa dapat menolong anak mereka mengatasi rasa malu. Dalam kes yang teruk, bantuan profesional mungkin disyorkan.

Baca juga : Hati-hati, Ini 5 Kesan Memaksa Wasiat Terhadap Kanak-kanak

Apa Yang Berlaku Sekiranya Anak Anda Terus Malu

Rasa malu yang berterusan dan teruk dapat mengurangkan kualiti hidup anak dengan banyak cara, termasuk:

 • Mengurangkan peluang untuk mengembangkan atau mempraktikkan kemahiran sosial.
 • Mempunyai lebih sedikit rakan.
 • Mengurangkan penyertaan dalam aktiviti yang menyeronokkan dan bermanfaat yang memerlukan interaksi dengan orang lain, seperti sukan, tarian, drama atau muzik.
 • Peningkatan perasaan kesunyian, rasa tidak penting dan penurunan harga diri.
 • Berkurangnya kemampuan untuk mencapai potensi sepenuhnya kerana takut mereka dinilai.
 • Tahap kegelisahan yang tinggi.
 • Kesan fizikal yang memalukan seperti pemerah pipi, kegagapan, dan gegaran.

Baca juga: 4 Sikap Ibu Yang Boleh Merosakkan Perwatakan Anak

Inilah Yang Boleh Dilakukan Ibu Bapa

Malangnya, rasa malu tidak selalu hilang dengan masa, tetapi anak-anak dapat belajar untuk lebih yakin dan selesa berinteraksi dengan orang lain. Berikut adalah beberapa petua berguna:

Petua untuk Bayi dan Anak Kecil

 • Beri masa bayi untuk merasa selesa. Jangan melemparkannya terus ke pelukan orang dewasa yang dia tidak kenal. Sebaliknya, dorong orang dewasa untuk bermain dengan mainan di dekat anak dan gunakan suara yang tenang.
 • Tetap bersama anak anda dalam situasi sosial, seperti kumpulan permainan atau kumpulan ibu bapa, sambil mendorong mereka untuk meneroka. Oleh kerana anak berasa lebih selesa, anda dapat bergerak secara beransur-ansur dalam jangka waktu yang singkat. Contohnya, duduk di kerusi dengan orang dewasa yang lain semasa kanak-kanak bermain di lantai. Anda boleh kembali ke anak jika perlu.
 • Biarkan anak anda tahu bahawa dia berasa baik-baik saja dan anda akan membantunya menanganinya. Contohnya, 'Saya tahu anda takut kerana anda tidak tahu siapa yang berada di pesta itu. Ayuh, mari kita lihat bersama sebelum kita masuk '.
 • Elakkan melayan anak-anak terlalu banyak. Menjadi terlalu selesa boleh membuat kanak-kanak berfikir bahawa ini memang keadaan yang menakutkan. Perhatian tambahan juga secara tidak sengaja dapat mendorong tingkah laku pemalu pada anak-anak.
 • Puji tingkah laku 'berani' seperti bertindak balas terhadap orang lain, menggunakan kontak mata, mencuba sesuatu yang baru atau bermain-main. Jadilah spesifik mengenai apa yang telah dilakukan oleh kanak-kanak itu - sebagai contoh, 'Wah, hebatnya anda dapat mengenali budak itu. Adakah anda melihat dia tersenyum padamu? "
 • Cuba peragakan tingkah laku sosial yang yakin agar anak anda dapat menonton dan belajar dari ibu bapa anda. Contohnya, apabila seseorang bertanya khabar, selalu bertanya kembali.

Petua untuk Kanak-kanak Zaman Sekolah

 • Galakkan rakannya bermain, sama ada di rumah anda atau rumah rakan. Sekiranya anak anda dijemput ke rumah rakan, dia mungkin merasa lebih selesa jika ibu bapa pergi bersamanya terlebih dahulu. Selepas itu, secara beransur-ansur dapat mengurangkan masa untuk menemaninya.
 • Amalan persembahan. Kaedah ini membantu anak berasa lebih selesa apabila dia harus berdiri di hadapan kelas.
 • Galakkan anak-anak untuk melakukan beberapa aktiviti ekstrakurikuler yang sesuai dengan minat mereka.
 • Elakkan perbandingan negatif dengan saudara atau rakan yang lebih yakin.

Baca juga: Berikut adalah 6 Jenis Corak Keibubapaan yang Boleh Diterapkan oleh Ibu Bapa

Itulah yang boleh anda lakukan untuk mengelakkan anak anda menjadi pemalu. Anda juga boleh meminta petua keibubapaan lain yang sesuai untuk kanak-kanak pemalu dari ahli psikologi dalam aplikasi tersebut , kamu tahu!

Ahli psikologi akan memberikan nasihat yang diperlukan untuk membesarkan anak-anak menjadi anak yang baik. Ambil telefon pintar anda, dan bincangkan ini dalam ciri sembang aplikasi .

Rujukan:
Saluran Kesihatan yang Lebih Baik. Diakses pada tahun 2020. Kanak-kanak dan Malu
Psikologi Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Menolong Anak Anda yang Pemalu.
Membesarkan Rangkaian Kanak-kanak (Australia). Diakses pada tahun 2020. Malu: Bayi dan Kanak-kanak.