Lakukan Pergerakan Regangan Ini Setelah Bangun

, Jakarta - "Bangun, saya akan teruskan ..." Apa aktiviti yang biasanya anda lakukan setelah bangun tidur? Mandi segera? Main WL? Atau tidur lagi? Ungkapan "mengumpulkan nyawa" juga sering disebut oleh banyak orang sebagai jawapan kepada persoalan ini. Sebilangan besar orang biasanya tidak benar-benar kembali sedar setelah bangun tidur. Ini menyebabkan mereka terhuyung-huyung ketika ingin melakukan aktiviti lain setelah bangun tidur. Cara terbaik untuk benar-benar "mengumpulkan nyawa" adalah dengan memanaskan badan. Pemanasan juga dapat menghilangkan rasa mengantuk dan sakit badan yang lain.

Setelah bangun dari tidur yang nyenyak di malam hari, tubuh dan minda anda memerlukan masa untuk menjadi sedar sepenuhnya. Selain itu, tidur dalam posisi yang sama untuk waktu yang lama pada waktu malam dapat membuat otot di beberapa bahagian badan menjadi kaku dan tegang ketika anda bangun. Oleh itu, regangan selepas bangun tidur adalah sangat penting untuk dilakukan. Selain dapat mengembalikan kesedaran dan mengendurkan otot-otot badan anda, peregangan juga dapat menghilangkan sisa tidur dan membuat anda lebih bersemangat di pagi hari. Tidak perlu lama, mengambil masa sekitar 10-15 minit untuk melakukan gerakan regangan berikut:

1. Regangkan Tangan Anda ke Atas

Mungkin tanpa menyedari anda juga sering melakukan pergerakan ini ketika anda baru bangun tidur. Itu menghubungkan jari-jari kedua tangan dan mengangkatnya lurus di atas kepala dengan telapak tangan menghadap ke atas. Anda boleh melakukan pergerakan ini dalam keadaan duduk di atas katil atau berdiri. Tahan selama 10 saat.

2. Meringankan Otot Leher dan Bahu

Adakah anda pernah mengalami sakit leher dari "bantal yang salah"? Tertidur dengan posisi kepala yang salah boleh menyebabkan ketegangan pada otot leher, sehingga leher ke kawasan bahu terasa sakit dan bahkan sakit. Regangan adalah kaedah paling berkesan untuk merehatkan otot leher yang kaku. Anda boleh membengkokkan leher menghadap ke bawah, ke kiri, ke kanan, dan ke atas, kemudian buat gerakan bulat. Sementara itu, untuk mengendurkan otot bahu, putar bahu ke belakang, ke arah depan, kemudian angkat bahu ke atas dan ke bawah lagi. Lakukan setiap pergerakan tiga kali.

3. Pergerakan Putaran Tulang Belakang

Kadang-kadang kawasan punggung, terutama punggung bawah dapat terasa sakit setelah bangun. Untuk mengatasinya, anda boleh bergerak kelainan tulang belakang. Caranya adalah dengan berbaring di sebelah kiri, bengkokkan lutut kaki kanan ke sisi, kemudian putar badan ke arah yang bertentangan dan tahan selama 30 saat. Semasa melakukan pergerakan ini, anda harus memanjangkan kedua tangan ke sisi. Selepas itu, lakukan pergerakan juga kelainan tulang belakang ke kanan.

4. Regangkan Paha

Anda boleh melakukan paha ini dengan berbaring di atas katil. Caranya ialah berbaring menghadap ke kiri, kemudian bengkokkan kaki kanan ke belakang, tahan selama 30 saat sambil merasakan otot paha anda meregang. Kemudian lakukan gerakan yang sama dengan badan berbaring menghadap ke kanan.

5. Regangkan Kaki

Pergerakan ini juga boleh dilakukan semasa berbaring di atas katil. Berbaring telentang, kemudian angkat satu kaki dengan lurus ke atas, sehingga membentuk sudut 90 darjah. Tahan selama 10 saat, kemudian beralih ke mengangkat kaki yang lain lurus ke atas.

Biasakan melakukan peregangan sederhana di atas sebelum anda mula melakukan aktiviti lain. Sekiranya anda merasa sakit otot di bahagian tertentu badan anda setelah bangun dan tidak hilang, segera berjumpa doktor.

Anda kini boleh membincangkan masalah kesihatan anda dengan doktor melalui aplikasi tersebut. Hubungi doktor untuk mendapatkan nasihat kesihatan melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual. Anda juga boleh membeli vitamin atau produk kesihatan yang anda perlukan tanpa perlu keluar rumah. Kekal pesanan melalui dan pesanan anda akan dihantar dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.