Tabiat Yang Ternyata Menyebabkan Vaginosis Bakteria

, Jakarta - 2 dari 3 wanita di seluruh dunia pasti mengalami keadaan ini, iaitu ketika lebih banyak keputihan keluar dari biasanya. Sekiranya anda mengalami keadaan ini, anda mesti berwaspada. Kerana ini boleh menjadi tanda penyakit atau perkembangan bakteria di wilayah Miss V.

Keadaan ini juga dikenali sebagai vaginosis bakteria. Keputihan yang berlebihan disebabkan oleh gangguan keseimbangan flora normal di dalam vagina. Pada orang dengan vaginosis bakteria, jumlah bakteria baik di dalam vagina berkurang, sehingga mereka tidak dapat melawan jangkitan yang terjadi.

Vaginosis bakteria adalah jangkitan pada vagina yang berlaku kerana peningkatan jumlah organisma atau bakteria di dalam vagina.Keadaan ini dapat dialami oleh wanita dari semua peringkat usia. Namun, kebanyakannya berlaku ketika wanita dalam masa pembiakannya, iaitu usia 15-45 tahun.

Punca keadaan ini adalah gardnerella vaginalis, Ini adalah bakteria berbentuk batang yang dapat bertahan dengan atau tanpa oksigen. Organisme ini terbukti menyebabkan pelbagai jenis jangkitan. Walaupun boleh menyebabkan pelbagai jangkitan pada manusia, bakteria ini paling terkenal sebagai penyebab vaginosis bakteria.

Vaginosis bakteria adalah jangkitan ringan. Namun, jika tidak dirawat, ia boleh menyebabkan jangkitan dan komplikasi menular seksual semasa kehamilan. Bakteria yang berlebihan di dalam vagina boleh menyebabkan kerengsaan, keradangan, dan bau busuk pada faraj selepas hubungan seks.

Pada 50-70 peratus wanita tidak menyebabkan gejala atau aduan. Walau bagaimanapun, pada beberapa wanita lain, gejala yang timbul adalah keputihan yang berlebihan. Pelepasan mempunyai tekstur berair dan berwarna kelabu atau putih.

Gejala umum keadaan ini adalah sakit ketika membuang air kecil, melakukan hubungan seks, kulit di sekitar vulva menjadi meradang dan merah, dan gatal-gatal dan kerengsaan pada vulva dan faraj.Selain itu, penyakit ini boleh berlaku berulang kali kerana bakteria dapat membiak dan menyebar. Membiak.

Punca sebenar gangguan keseimbangan pertumbuhan bakteria pada Miss V tidak diketahui secara pasti. Walau bagaimanapun, sejumlah faktor dianggap meningkatkan risiko wanita mengalami vaginosis bakteria, termasuk:

  1. Menukar rakan kongsi terlalu kerap dan tidak menggunakan alat keselamatan.

  2. Wanita yang merokok.

  3. Penurunan bakteria baik lactobacillus secara semula jadi.

  4. Mempunyai sejarah penyakit kelamin.

  5. Tindak balas terhadap antibiotik.

  6. Penggunaan kontraseptif jangka panjang yang dimasukkan ke dalam vagina.

Ketidakseimbangan bakteria di dalam vagina adalah penyebab utama jangkitan bakteria pada faraj.Biasanya, bakteria bermanfaat akan mengatasi jumlah bakteria berbahaya di dalam faraj.

Sekiranya bilangan bakteria berbahaya meningkat terlalu banyak, keadaan akan mengganggu keseimbangan. Di samping itu, bilangan bakteria bermanfaat akan berkurang, sehingga menyebabkan vaginosis bakteria.

Untuk pencegahan, anda boleh menggunakan kondom sebagai alat untuk mencegah penularan penyakit menular seksual, setia kepada satu pasangan, dan tidak melakukan hubungan seks sehingga anda dinyatakan disembuhkan oleh doktor.

Segera berjumpa doktor sekiranya anda mengalami keputihan yang berlebihan. Kerana ini adalah penyebab utama keadaan vaginosis bakteria. Anda boleh berbual terus dengan doktor di aplikasi melalui Sembang, Panggilan Suara / Video . Nah, setelah membincangkan keadaan kesihatan anda, anda boleh segera membeli ubat yang anda perlukan. Pesanan anda akan dihantar dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun aplikasi di Google Play atau App Store!

Baca juga:

  • Kepentingan Menjaga Keseimbangan pH Miss V
  • 4 Jangkitan Miss V yang perlu diketahui oleh wanita
  • Sekiranya anda mengalami 3 perkara ini, itu boleh menjadi tanda vaginosis bakteria