Bronkodilator Membantu Meringankan Gejala Bronkitis Kronik

, Jakarta - Bronkitis terjadi kerana terdapat keradangan pada saluran udara saluran bercabang yang menuju ke paru-paru kiri dan kanan (bronkus). Dalam sistem pernafasan, bahagian ini berperanan menyalurkan udara ke dalam dan keluar dari paru-paru. Bronkitis terbahagi kepada dua jenis, iaitu bronkitis akut dan bronkitis kronik. Terdapat beberapa perbezaan di antara kedua-dua keadaan ini, termasuk cara melegakannya.

Dalam menangani bronkitis kronik, salah satu rawatan yang boleh dilakukan adalah penggunaan bronkodilator. Jenis ubat ini digunakan untuk melegakan pernafasan, termasuk pada orang yang menderita bronkitis. Bronkodilator berfungsi dengan melebarkan bronkus dan mengendurkan otot di saluran pernafasan. Dengan cara itu, pernafasan akan menjadi lebih ringan dan lebih lancar dan gejala bronkitis lain juga akan mereda.

Baca juga: Kenali Gangguan Pernafasan Bronkitis

Bronkitis Kronik dan Cara Mengatasinya

Bronkitis dicirikan oleh batuk khas yang berlangsung selama seminggu atau lebih. Pada bronkitis akut, gejala biasanya hilang sendiri dan pulih secara perlahan. Bronkitis akut biasanya akan berlangsung dari satu minggu hingga 10 hari. Walau bagaimanapun, gejala batuk akibat penyakit ini biasanya akan bertahan lebih lama. Bronkitis akut biasanya menyerang kanak-kanak.

Semasa dalam bronkitis kronik, gejala penyakit biasanya akan bertahan lebih lama, malah kronik. Bronkitis kronik adalah penyakit paru obstruktif kronik (COPD) dan tidak boleh dipandang ringan. Bronkitis kronik yang tidak dirawat dengan betul boleh menyebabkan keadaan yang lebih serius.

Baca juga: Adakah Bronkitis Berkaitan dengan Emfisema?

Bronkitis akut biasanya disebabkan oleh virus, yang merupakan jenis virus yang sama yang menyebabkan selesema dan selesema (influenza). Walaupun penyebab bronkitis kronik yang paling biasa adalah tabiat merokok, pencemaran udara, habuk, atau gas beracun di persekitaran atau tempat kerja. Apabila mengalami gejala bronkitis yang berpanjangan, disarankan untuk segera pergi ke hospital untuk pemeriksaan.

Anda boleh menggunakan aplikasi untuk mencari hospital terdekat. Tetapkan lokasi dan cari senarai hospital yang diperlukan, sehingga gejala bronkitis kronik dapat segera mendapatkan rawatan perubatan. Anda juga boleh menggunakan aplikasinya untuk membuat temu janji dengan doktor. Ayuh, muat turun aplikasinya kini ada di App Store dan Google Play!

Apabila mengalami gejala bronkitis kronik, rawatan biasanya akan dilakukan untuk menghilangkan pelbagai gejala yang muncul, termasuk batuk dan sesak nafas. Salah satu cara rawatan yang boleh dilakukan adalah penggunaan bronkodilator. Biasanya, doktor akan mencadangkan penggunaan ubat ini sebentar untuk melihat perkembangannya.

Di samping itu, kaedah lain untuk merawat bronkitis adalah pemulihan paru-paru. Kaedah ini dijalankan dengan tujuan melatih dan melegakan gejala dengan melakukan latihan pernafasan. Semasa menjalani terapi ini, orang dengan bronkitis kronik mesti mempunyai komitmen dan keinginan yang kuat untuk mengubah gaya hidup, bersenam, menjaga diet mereka, dan berlatih bernafas.

Baca juga: Ketahui Perbezaan antara Bronkitis Akut dan Bronkitis Kronik

Selain mengambil ubat dan terapi paru-paru, melegakan gejala bronkitis kronik juga dapat dilakukan dengan perubahan gaya hidup dan rawatan diri di rumah. Untuk melegakan simptom penyakit ini, disarankan minum banyak air, sekurang-kurangnya 8-12 gelas sehari, berehat secukupnya, elakkan atau berhenti merokok, dan amalkan menghirup wap hangat. Kaedah ini dapat membantu melegakan batuk dan melonggarkan lendir di saluran pernafasan. Dengan cara itu, lendir dapat dikeluarkan dan pernafasan akan lebih lancar.

Rujukan
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Bronkitis.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Bronkitis Akut: Gejala, Punca, Rawatan, dan Banyak Lagi.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Memahami Bronkitis Kronik.
WebMD. Diakses pada 2021. Diagnosis dan Rawatan Bronkitis: Apa yang Perlu Diketahui.
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Bronchodilators (Rescue Inhalers): Jenis Bertindak Pendek dan Bertindak Panjang.