Berhati-hatilah Keletihan Empati Dapat Berlaku Semasa Pandemik COVID-19

"Pandemik COVID-19 yang berterusan boleh mencetuskan kesan negatif. Baik pada kesihatan fizikal dan kesihatan mental. Adalah lebih baik untuk mengetahui keadaan keletihan empati yang cenderung berlaku pada pekerja kesihatan atau orang yang merawat seseorang yang sakit semasa wabak ini. Keletihan empati yang tidak ditangani dengan betul sebenarnya boleh mencetuskan kemurungan pada penghidapnya. "

, Jakarta - Jumlah COVID-19 terus menunjukkan peningkatan sehingga sekarang. Keadaan ini sebenarnya boleh menyebabkan keletihan mental, anda tahu. Keletihan mental akibat COVID-19 yang terus tidak dapat dirawat sebenarnya jarang disedari bahawa ia boleh memberi kesan kepada hubungan dengan diri sendiri dan orang lain.

Baca juga: Makluman, 5 Tanda Keletihan Mental

Terlalu banyak keutamaan dan pemikiran dalam diri anda tentang diri sendiri dan orang lain kadang-kadang dapat menghilangkan rasa empati anda. Oleh itu, anda akan merasa letih dengan keadaan ini. Tahukah anda bahawa keadaan ini dikenali sebagai keletihan empati? Ayuh, ketahui lebih lanjut mengenai keadaannya keletihan empati dan kesannya terhadap kehidupan!

Berhati-hatilah dengan Keletihan Empati semasa pandemik

Keletihan empati adalah keadaan di mana seseorang merasa tidak dapat menjaga orang lain. Ini adalah akibat buruk dari keadaan traumatik atau pengalaman buruk yang berlaku berulang kali. Terutama semasa pandemik COVID-19 ini yang boleh memberi kesan negatif kepada seseorang.

Keadaan ini boleh memberi kesan negatif kepada kesihatan mental dan fizikal. Terdapat beberapa gejala yang perlu anda perhatikan keletihan empati, seperti:

  1. Gejala Emosi

Seorang yang mempunyai keadaan keletihan empati Sebenarnya, mereka dapat mengasingkan diri dari orang lain dan tidak peduli dengan keadaan orang lain. Lebih-lebih lagi, seseorang yang berpengalaman keletihan empati akan merasa letih, tidak mempunyai tenaga untuk kembali menolong, tidak berdaya, putus asa.

Perkara lain yang akan dirasakan sebagai gejala keletihan empati adalah emosi yang meletup, sedih, hingga tertekan. penghidap keletihan empati Mereka juga akan merasa lebih gelisah, tidak dapat bertindak balas dengan tepat terhadap apa yang berlaku, dan sering menyalahkan diri sendiri.

  1. Gejala Fizikal

Sebagai tambahan kepada gejala emosi, keletihan empati Ia juga boleh menyebabkan gejala fizikal, seperti kesukaran untuk berkonsentrasi, sakit kepala, mual, sukar tidur, perubahan selera makan, dan mengelakkan keadaan yang dapat mengingatkan anda tentang kejadian traumatik.

Baca juga: Ketahui Keletihan Karantina, Keletihan Kerana Menginap di Rumah

Ini Sangat Mudah Dilalui Mengalami Keletihan Empati

Menurut ahli psikologi Susan Albers, PsyD, keletihan empati boleh berlaku apabila seseorang mengalami keletihan emosi dan fizikal dari menjaga seseorang untuk jangka masa yang panjang.

Menurut Dr. Albers, keadaan ini boleh menyebabkan orang itu mengalami penurunan dalam menjaga dan semakin sukar untuk membina rasa peduli. Dengan mengalami keletihan empati, badan memberi isyarat kepada dirinya sendiri bahawa anda mengalami keadaan tertekan. Jadi, tidak ada salahnya memberi masa dan perhatian kepada diri sendiri.

Lalu, siapa yang kini terdedah kepada keletihan empati? Lancarkan Klinik Cleveland, terdapat beberapa kumpulan yang sangat terdedah untuk mengalami keadaan tersebut keletihan empati, seperti pekerja kesihatan, doktor, ahli terapi, seseorang yang merawat orang sakit, dan juga wartawan.

Secara semula jadi, keletihan empati Pada masa ini sangat rentan terjadi pada pekerja kesihatan dan juga orang yang merawat pesakit COVID-19. Setiap hari mereka membantu penghidap COVID-19 untuk pulih, menyebabkan keletihan fizikal dan mental yang boleh mencetuskan keletihan empati.

"Setiap hari anda dapat mendengar berita dan berita buruk, sehingga suatu hari anda merasakan berita dan berita buruk bukan lagi perkara yang mengerikan sehingga anda berfikir bahawa ini hanyalah keadaan buruk biasa," kata Dr. Albers menjelaskan perasaannya mengenai keletihan empati. Ini boleh berlaku kerana empati yang kita ada telah dikurangkan.

Baca juga: Makluman, Keletihan Otak Boleh Berlaku Kerana Wabak Corona

Tetapi jangan risau, anda dapat mengatasi keadaan ini dengan baik. Gunakan segera dan tanyakan keadaan kesihatan mental anda terus kepada doktor atau psikologi anda jika anda mengalami gejala yang berkaitan dengan keletihan empati. Keletihan empati yang tidak ditangani dengan betul boleh menyebabkan seseorang mengalami kemurungan.

Rujukan:

Klinik Cleveland. Diakses pada tahun 2021. Keletihan Empati: Bagaimana Tekanan dan Trauma Dapat Mengurangkan Anda.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found