Kerap Bangun Malam, Ketahui Sebabnya

, Jakarta - Pengambilan kafein atau alkohol pada waktu petang, ketidakselesaan di bilik tidur, dan keadaan kesihatan tertentu adalah beberapa sebab mengapa orang sering bangun pada waktu malam.

Biasanya ketika bangun tidur, orang tanpa gangguan tertentu boleh kembali tidur. Sekiranya anda tidak dapat tidur dan bangun lebih kerap, penting untuk mengetahui apa yang menyebabkannya dan rawatan terbaik. Maklumat lebih lanjut boleh dibaca di bawah!

Masalah Kesihatan Fizikal Mencetuskan Bangun Malam

Keadaan kesihatan tertentu boleh menyebabkan anda bangun pada waktu malam. Antara lain adalah:

Baca juga: Lakukan 6 perkara ini supaya anak anda tidak terlambat tidur

1. Sakit, terutamanya dari arthritis, kegagalan jantung, anemia sel sabit, atau barah. Beritahu doktor anda jika anda mengalami kesakitan yang ketara semasa tidur. Mungkin doktor anda boleh mengesyorkan ubat untuk mengatasi masalah anda.

2. Kesukaran bernafas dari asma, bronkitis, atau penyakit paru-paru lain.

3. Masalah pencernaan, terutamanya sakit dan batuk akibat refluks asid atau gejala sindrom iritasi usus.

4. Hormon. Wanita sering bangun pada waktu malam ketika tahap hormon mereka berubah semasa haid atau menopaus. Kilatan panas dan berpeluh malam juga sangat mengganggu semasa tidur.

5. Penyakit otak dan saraf, termasuk Alzheimer dan Parkinson.

6. Jumlah air kencing tinggi, ini mungkin kerana anda minum banyak cairan pada siang hari atau kerana keadaan kesihatan, seperti diabetes, penyakit jantung, atau radang pundi kencing.

7. Ubat untuk merawat keadaan ini juga boleh mempengaruhi tidur, termasuk beta-blocker, antidepresan, ubat ADHD, dekongestan, dan rawatan pernafasan yang mengandungi steroid.

Sekiranya anda mempunyai masalah kesihatan tertentu yang mempengaruhi kualiti tidur, anda boleh meminta permohonannya . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik. Caranya, muat turun sahaja melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor, anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual , bila-bila masa dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah.

Gangguan Kesihatan Psikik Mencetuskan Bangun Malam

Tekanan adalah salah satu sebab utama orang bangun pada waktu malam. Masalah kesihatan psikologi atau mental lain yang juga boleh menyebabkan masalah tidur, termasuk:

Baca juga: Bayi Boleh Terlalu Insomnia, Benarkah?

1. Gangguan kecemasan seperti gangguan tekanan pasca trauma (PTSD),

2. Gangguan bipolar,

3. Kemurungan,

4. Skizofrenia.

Jadual tidur sebenarnya juga boleh mempengaruhi seberapa baik anda tidur, jadi anda tidak perlu bangun pada waktu malam. Persekitaran bilik juga sangat berpengaruh, termasuk cahaya dari telefon bimbit dan komputer yang dapat mengejutkan otak, pengambilan alkohol dan kafein, dan merokok.

Nikotin adalah perangsang lain yang boleh membuatkan anda kurang tidur lena. Banyak perokok bangun terlalu awal kerana badan mereka mendorong mereka untuk merokok. Sekiranya anda ingin tidur nyenyak dan tidak kerap bangun pada waktu malam, cuba mulakan menyedari dengan persekitaran bilik tidur anda.

Gelapkan tingkap atau pakai penutup mata untuk menyekat cahaya. Gunakan penutup telinga untuk mengelakkan gangguan daripada bunyi kipas atau bunyi lain. Suhu udara juga berperanan, seperti tidak terlalu panas dan tidak terlalu sejuk.

Perlu diingat bahawa irama tidur badan berubah seiring bertambahnya usia. Anda akan letih lebih awal pada waktu malam dan bangun pada awal pagi. Untuk keadaan seperti ini, latihan, memperhatikan aktiviti fizikal, dan diet boleh sangat berpengaruh.

Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Bangun di Tengah Malam.
Petunjuk Bantuan. Diakses pada tahun 2020. Punca Perubatan Masalah Tidur.