Latihan ini dapat membantu kanak-kanak disleksia membaca dengan lancar

, Jakarta - Melihat anak mengalami kesukaran membaca, jangan segera menganggapnya kerana dia malas, bodoh, atau kurang konsentrasi. Mungkin kanak-kanak itu menderita disleksia. Ibu harus tahu bahawa membaca adalah aktiviti yang paling sukar bagi kanak-kanak yang mengalami disleksia. Sebabnya, mereka cenderung menghadapi kesukaran dalam memproses maklumat dari ayat yang mereka baca.

Malangnya, tidak diketahui apa yang menyebabkan kanak-kanak mengalami disleksia selain kerana terdapat perbezaan cara otak bekerja dalam mentafsir atau memproses maklumat. Walaupun begitu, dipercayai bahawa terdapat hubungan antara disleksia dan faktor genetik. Sekiranya ibu atau bapa mempunyai sejarah gangguan ini, maka anak juga boleh mengalaminya.

Membaca adalah aktiviti yang sukar bagi penghidap disleksia kerana aktiviti ini melibatkan kemampuan visual dan pendengaran. Kanak-kanak dengan disleksia sering keliru antara arah kanan dan kiri, sehingga huruf yang kelihatan serupa, seperti b, d, p, q menjadi sukar untuk dibezakan. Sebagai contoh, kanak-kanak disleksia sering mengelirukan perkataan "kuku" dengan "kaku" kerana mereka kelihatan serupa.

Baca juga: 7 Cara Membantu Proses Penyembuhan Disleksia pada Kanak-kanak

Latihan untuk Membantu Anak Disleksia Membaca dengan lancar

Jangan kecewa jika anak anda mengalami disleksia, kerana setiap anak dilahirkan unik. Ibu hanya memerlukan masa untuk mengajar bayinya membaca dengan lancar, mungkin salah satu daripada tiga kaedah berikut boleh dicuba:

 1. Kaedah Multisensori

Kajian yang diterbitkan dalam Jurnal Antarabangsa Kajian Psikologi menyatakan, kaedah multisensor membina banyak hubungan visual-auditori melalui aktiviti kinestetik, mengembangkan rentang perhatian terhadap perincian dalam huruf atau kata-kata, mengurangkan kebosanan, dan meningkatkan penglibatan anak-anak dalam pembelajaran. Inilah contohnya:

  • Menggunakan Pasir atau Krim

Ibu bapa boleh menggunakan bantuan pasir atau krim putar untuk kaedah ini. Tuangkan pasir atau sebarkan krim ke dalam bekas. Kemudian, minta anak anda menulis perkataan di atas pasir atau krim menggunakan jari mereka. Semasa menulis, minta dia membaca setiap huruf, kemudian sebutkan suku kata. Kemudian, minta dia mengucapkan perkataan itu.

  • Menggunakan Blok Huruf

Siapkan blok huruf dan beri mereka warna yang berbeza, contohnya kuning untuk kumpulan vokal dan merah untuk kumpulan konsonan. Minta anak menyusun kata menggunakan blok huruf sambil mengeja. Kemudian, mintalah dia menyebut perkataan lengkap dengan jelas setelah dia selesai menyusun perkataan itu.

Baca juga: Bolehkah Disleksia Berlaku pada Orang Dewasa?

  • Baca, Susun dan Tulis

Memetik dari halaman Faham , cara membaca, menumpuk, dan menulis juga dapat diaplikasikan pada kanak-kanak dengan disleksia. Pada sekeping kadbod, buat tiga lajur, iaitu BACA, KUMPULKAN, dan TULIS. Sediakan juga penanda dan bongkah berwarna. Tulis perkataan yang ingin anda ajarkan kepada anak itu di ruangan BACA, kemudian minta anak itu memerhatikan huruf-huruf yang membentuk perkataan tersebut.

Kemudian, minta anak-anak menyusun perkataan di ruangan LENGKAP menggunakan blok huruf berwarna-warni. Akhirnya, minta anak menulis perkataan di ruangan MENULIS sambil membacanya.

  • Dinding Kosa Kata

Cetak perkataan yang sering digunakan dan dilihat di tempat awam, seperti "dari", "at", "ke", "dan", "saya" dalam ukuran besar dan berwarna-warni, kemudian tempelkan kata-kata ini di dinding ruangan . kanak-kanak mengikut urutan abjad. Kanak-kanak secara automatik sering melihat dan mengingati kata-kata ini, sehingga lebih mudah dibaca.

 1. Kaedah Fonik

Kaedah ini bertujuan untuk melatih kemampuan pendengaran dan visual kanak-kanak dengan menamakan huruf mengikut suaranya. Contohnya, huruf D berbunyi de , huruf H dibunyikan dengan Ha . Sebabnya, kanak-kanak dengan disleksia boleh menganggap perkataan "ais krim" hanya terdiri daripada "s" dan "krim".

  • Membelah Perkataan

Pertama, tentukan perkataan yang anda mahu ajarkan kepada anak anda. Tulis perkataan di papan tulis, kemudian baca dengan jelas. Kemudian, minta anak itu mengeja setiap huruf yang membentuk perkataan. Tanyakan huruf apa yang dia lihat pada awal, tengah, dan akhir kata. Tanya juga apa yang terdapat dalam huruf vokal. Oleh itu, kanak-kanak dapat menganalisis dan memproses perkataan dengan lebih terperinci.

Baca juga: Kanak-kanak Mempunyai Kesukaran Mengira, Mungkin Disleksia Matematik

 1. Kaedah Linguistik

Kaedah ini mengajar kanak-kanak mengenali perkataan secara keseluruhan. Kaedah ini berkesan agar kanak-kanak tidak tersilap mengenali perkataan serupa. Kaedah ini juga mendorong kanak-kanak menyimpulkan corak hubungan mereka sendiri antara huruf dan bunyi.

Ibu bapa boleh memikirkan cara kreatif lain yang sesuai dan berkesan untuk diterapkan pada anak mereka yang mengalami disleksia untuk menjadikan mereka lebih lancar membaca. Sekiranya anda memerlukan nasihat, tanyakan kepada doktor pakar, gunakan aplikasinya untuk memudahkan ibu bercakap secara langsung dengan doktor.

Rujukan:
Nourbakhsh, Seyedmorteza, et al. 2013. Kesan Kaedah Latihan Multisensori dan Kemahiran Kognitif terhadap Prestasi Persepsi dan Keupayaan Membaca di Kalangan Pelajar Disleksia di Tehran-Iran. Jurnal Antarabangsa Kajian Psikologi 5 (2): 92-99.
Faham. Diakses pada tahun 2020. 8 Teknik Multisensori untuk Pengajaran Membaca.
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Sekiranya Anak Anda Mempunyai Disleksia: Petua untuk Ibu Bapa.