Ibu Bekerja, Inilah Petua Cara Menyimpan Susu Payudara Tanpa Basi

, Jakarta - Ketika kembali bekerja, ibu mungkin merasa risau kerana mereka tidak akan dapat menyusui sepanjang masa. Suka atau tidak, ibu mesti melakukannya mengepam di pejabat supaya stok susu ibu bayi masih dipenuhi. Semasa menyimpan susu ibu atau susu ibu di pejabat, ibu juga tahu cara menyimpan susu ibu agar ia tahan dan nutrien tidak hilang.

Sebelum melakukan mengepam Pastikan ibu mencuci tangan dengan bersih menggunakan sabun dan air mengalir. Ibu harus menyediakan bekas simpanan susu yang bersih dan tertutup rapat untuk memastikan bakteria tidak masuk ke dalamnya. Pada masa ini, beg plastik khas juga tersedia yang direka untuk pengumpulan dan penyimpanan susu.

Baca juga: Bau Susu Payudara kerana Pemadaman Tenaga, Kenali 4 Tanda

Petua untuk menjimatkan susu ibu untuk ibu yang bekerja

Sekiranya peralatan mengepam semuanya tersedia, berikut adalah petua dari Klinik Mayo Ibu harus memberi perhatian agar ASIP tidak cepat basi, iaitu:

  1. Tulis Tarikh

Anda wajib menuliskan tarikh bila anda melakukannya mengepam pada botol atau plastik yang baru sahaja diisi dengan susu ibu. Gunakan dakwat atau label kalis air untuk mengelakkan penulisan noda dan pudar. Sekiranya anda menyimpan susu ibu di kemudahan atau pejabat penjagaan anak, jangan lupa untuk menambahkan nama bayi atau nama ibu anda ke label.

  1. Simpan di Cooler

Harap maklum bahawa susu ibu yang baru dipam boleh disimpan pada suhu bilik sehingga enam jam. Walau bagaimanapun, secara optimum, susu ibu hanya boleh disimpan selama empat jam, terutamanya jika bilik suam.

Oleh itu, pastikan ibu segera menyimpan susu ibu di dalam peti sejuk atau peti sejuk beku , atau kawasan peti sejuk di mana suhunya paling sejuk. Sekiranya ibu tidak mempunyai akses ke peti sejuk atau peti sejuk beku , simpan sementara susu di dalam beg sejuk atau tertutup yang dilengkapi dengan pek ais.

Baca juga: Adakah Selamat Menyumbang Susu Ibu untuk Bayi?

Susu ibu yang baru dipam boleh disimpan dalam beg bertebat atau lebih sejuk dengan pek ais sehingga satu hari. Sekiranya di dalam peti sejuk, susu ibu boleh disimpan di bahagian belakang peti sejuk sehingga lima hari dalam keadaan bersih. Namun, lebih baik jika ibu sudah mencairkan air dalam tiga hari. Sementara itu, jika disimpan di peti sejuk beku , ASIP boleh bertahan 6-12 bulan.

  1. Isi Bekas untuk Satu Minuman

Petua lain yang harus anda perhatikan adalah bekas ASIP. Pastikan ibu mengisi bekas susu ibu untuk satu minuman, walaupun kandungannya tidak terlalu banyak. Elakkan menambahkan atau mencampurkan susu ibu yang dipam di kemudian hari ke dalam bekas yang diisi sebelumnya. Juga, susu ibu akan mengembang ketika membeku, jadi jangan isi bekas hingga penuh.

Semakin lama ibu menyimpan susu ibu, sama ada di dalam peti sejuk atau di peti sejuk beku , semakin besar kehilangan kandungan vitamin C di dalamnya. Penting juga untuk diperhatikan bahawa ASIP akan berubah untuk memenuhi keperluan anak kecil anda. Susu ibu yang dipam semasa bayi baru dilahirkan tidak memenuhi keperluan bayi yang sedang membesar.

Baca juga: Nutrien yang Diperlukan oleh Ibu Menyusu

Sekiranya ibu mempunyai pertanyaan lain mengenai susu ibu dan kesihatan si kecil, hubungi doktor hanya. Melalui aplikasi tersebut, ibu dapat menghubungi doktor kapan saja dan di mana sahaja melalui e-mel Berbual , dan Panggilan Suara / Video .

Rujukan:
Kesihatan wanita. Diakses pada tahun 2020. Mengepam dan menyimpan susu ibu.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Penyimpanan susu ibu: Tidak boleh dan tidak boleh dilakukan.