Mengapa orang dengan spina bifida berisiko terkena paraplegia?

, Jakarta - Paraplegia adalah kecederaan saraf tunjang yang melumpuhkan anggota bawah. Ia adalah akibat kerosakan teruk pada saraf tunjang dan sistem saraf. Paraplegia terutamanya mempengaruhi bahagian batang, kaki, dan pelvis, mengakibatkan kehilangan pergerakan.

Spina bifida adalah kecacatan kelahiran yang berlaku apabila tulang belakang dan saraf tunjang tidak terbentuk dengan betul. Ia tergolong dalam kategori kecacatan tiub saraf yang lebih luas. Tiub saraf adalah struktur embrio yang akhirnya berkembang ke otak bayi dan saraf tunjang dan tisu-tisu yang melindunginya.

Biasanya, tiub saraf terbentuk pada awal kehamilan, dan ditutup pada hari ke-28 selepas pembuahan. Pada bayi dengan spina bifida, sebahagian tiub saraf gagal berkembang atau ditutup dengan betul menyebabkan kerosakan pada saraf tunjang dan saraf tunjang.

Baca juga: 3 Jenis Spina Bifida Yang Anda Perlu Tahu

Spina bifida boleh berkisar dari ringan hingga parah, bergantung pada jenis kecacatan, ukuran, lokasi dan komplikasi. Apabila rawatan awal untuk spina bifida diperlukan, ia dilakukan secara pembedahan, walaupun rawatan sedemikian tidak selalu menyelesaikan masalahnya sepenuhnya.

Spina bifida boleh menyebabkan simptom yang minimum atau hanya kecacatan fizikal yang ringan. Sekiranya spina bifida teruk, kadang-kadang menyebabkan kecacatan fizikal yang lebih ketara. Keterukan dipengaruhi oleh:

  • Ukuran dan lokasi kecacatan tiub saraf

  • Adakah kulit menutup kawasan yang terkena

  • Saraf tulang belakang mana yang keluar dari kawasan tulang belakang yang terjejas

Senarai kemungkinan komplikasi ini nampaknya sangat membebankan, tetapi tidak semua kanak-kanak dengan spina bifida mendapat semua komplikasi ini. Dan keadaan ini dapat diubati.

  • Masalah Berjalan dan Mobiliti

Saraf yang mengawal otot kaki tidak berfungsi dengan betul di bawah kawasan kecacatan spina bifida, menyebabkan kelemahan otot kaki, dan kadang-kadang melibatkan lumpuh. Sama ada kanak-kanak boleh berjalan biasanya bergantung pada lokasi kecacatan, ukurannya, dan penjagaan yang diterima sebelum dan selepas kelahiran.

Baca juga: Jaga kesihatan saraf, ini adalah perbezaan antara paraplegia dan paraparesis

  • Komplikasi Ortopedik

Kanak-kanak dengan myelomeningocele boleh mengalami pelbagai masalah pada kaki dan tulang belakang kerana otot yang lemah di kaki dan punggung. Jenis masalah bergantung pada tahap kecacatan. Masalah yang mungkin berlaku termasuk tulang belakang melengkung (scoliosis), pertumbuhan abnormal atau kehelan pinggul, kecacatan tulang dan sendi, kontraksi otot dan masalah ortopedik lain.

  • Masalah usus dan pundi kencing

Saraf yang membekalkan pundi kencing dan usus biasanya tidak berfungsi dengan baik ketika anak menderita myelomeningocele . Ini kerana saraf yang membekalkan usus dan pundi kencing berasal dari tahap paling bawah saraf tunjang.

  • Jangkitan Tisu Mengelilingi Otak (Meningitis)

Banyak bayi dengan myelomeningocele boleh menghidap meningitis, jangkitan pada tisu di sekitar otak. Jangkitan yang berpotensi mengancam nyawa ini boleh menyebabkan kecederaan otak.

Baca juga: Inilah cara untuk mendiagnosis spina bifida

  • Sumsum tulang belakang diikat

Saraf tunjang yang tertambat berlaku apabila saraf tunjang melekat pada parut di mana kecacatan ditutup dengan pembedahan, menjadikan saraf tunjang kurang dapat tumbuh ketika anak tumbuh. Penambatan progresif ini boleh menyebabkan kehilangan fungsi otot pada kaki, usus atau pundi kencing. Pembedahan dapat mengehadkan tahap kecacatan.

  • Gangguan Pernafasan Semasa Tidur

Kanak-kanak dan orang dewasa dengan spina bifida, terutamanya myelomeningocele , mungkin mengalami apnea tidur atau gangguan tidur yang lain. Penilaian untuk gangguan tidur pada mereka yang menderita myelomeningocele membantu mengesan gangguan tidur, seperti sleep apnea, yang memerlukan rawatan untuk meningkatkan kesihatan dan kualiti hidup.

Lebih banyak masalah mungkin timbul apabila kanak-kanak dengan spina bifida bertambah tua, seperti jangkitan saluran kencing, gangguan gastrousus dan kemurungan. Kanak-kanak dengan myelomeningocele boleh menimbulkan masalah pembelajaran, seperti masalah memberi perhatian, dan kesukaran belajar dalam membaca dan matematik.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai spina bifida dan paraplegia, anda boleh bertanya terus ke . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor , anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .