Menangis adalah tanda kekuatan mental, bukan?

, Jakarta - Sekiranya anda sedih, apa yang akan anda lakukan? Biasanya, sebilangan orang akan menyatakan kesedihan dengan menangis, kerana menangis membuat rasa lega. Malangnya, sebilangan orang berpendapat bahawa orang yang suka menangis adalah "lemah". Sebenarnya, satu kajian menunjukkan bahawa menangis baik untuk kesihatan mental. Ingin tahu mengapa menangis adalah tanda kekuatan mental? Lihat penjelasannya di sini, ayuh!

Pernahkah anda bertanya mengapa wanita menangis lebih banyak daripada lelaki? Jawapannya tentu bukan kerana mereka mahu, tetapi kerana wanita mempunyai 60% lebih banyak hormon prolaktin daripada lelaki. Prolaktin adalah hormon yang terlibat dalam mekanisme tekanan, di mana semakin banyak tahap prolaktin dalam badan, tangisan emosi semakin kerap berlaku. Jadi, tidak perlu tertanya-tanya mengapa wanita lebih mudah dan menangis lebih kerap.

Tangisan Emosi VS Tangisan Spontan

Semua orang menangis kerana alasan yang berbeza. Ada yang menangis kerana mereka gembira, sedih, kecewa, dan marah. Ada juga yang menangis kerana debu di mata mereka. Jadi, adakah perbezaan antara tangisan emosi dan tangisan spontan? Sudah tentu ada. Satu kajian bahkan menunjukkan bahawa tangisan emosi mempunyai tahap hormon stres lebih banyak daripada tangisan spontan, misalnya ketika mata dipenuhi debu. Tangisan emosi juga memainkan peranan utama dalam melepaskan tekanan dan mengaktifkan saraf parasimpatik yang berperanan dalam tindak balas relaks, membuat anda merasa lebih tenang dan lega setelah menangis.

Menangis adalah Tanda Kekuatan Mental

Siapa kata menangis adalah tanda bahawa anda lemah? Sebaliknya, menangis adalah tanda bahawa anda tahu bagaimana memperbaiki sesuatu, termasuk bagaimana perasaan anda. Walaupun menangis tidak dapat membuat masalah anda hilang, sekurang-kurangnya dapat membuat anda merasa lebih baik. Satu kajian bahkan membuktikan bahawa menangis baik untuk kesihatan mental, kerana dengan menangis, hormon penyebab tekanan akan keluar dengan tangisan.

Aktiviti menangis juga merangsang tubuh untuk menghasilkan endorfin, bahan kimia yang dapat mengurangkan kesakitan dan mencetuskan perasaan senang dan tenang. Dengan menangis, hormon mangan yang menyebabkan kegelisahan dan tekanan juga akan berkurang. Akibatnya, aktiviti menangis bukan sahaja dapat mengurangkan rasa sakit dan meningkatkan perasaan, tetapi juga menjadikan mental lebih kuat, terutama dalam menangani masalah dalam kehidupan.

Walaupun menangis adalah tindak balas yang biasa, anda tetap perlu berwaspada. Terutama jika anda menangis tanpa sebab, berlaku lebih kerap, dan dicirikan oleh perasaan putus asa, kecewa, hilang selera makan, dan kesulitan tidur. Sekiranya anda mengalami aduan ini, anda perlu berbincang dengan doktor anda. Kerana selain aktiviti yang mengganggu, perasaan ini boleh menjadi tanda kemurungan, anda tahu. Sekiranya anda ingin berbincang dengan doktor, anda boleh memanfaatkan ciri-cirinya hubungi doktor dalam aplikasi . Anda boleh menghubungi doktor bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Panggilan Suara / Video dan Berbual .

Melalui aplikasi tersebut Anda juga boleh membeli produk kesihatan dan vitamin yang anda perlukan. Anda hanya perlu membuat pesanan melalui aplikasi , dan pesanan anda akan dihantar dalam masa satu jam. Atau, jika anda ingin tahu mengenai tahap kolesterol, kadar gula dalam darah, dan lain-lain, anda boleh memeriksa aplikasi tersebut . Ia mudah! Anda hanya memilih Makmal Perkhidmatan terdapat dalam aplikasi , kemudian tentukan tarikh dan tempat peperiksaan, maka kakitangan makmal akan datang menemui anda pada waktu yang ditentukan. Ayuh, muat turun permohonan sekarang juga di App Store dan Google Play.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found