Diabaikan, Kanser Mulut Boleh membawa maut dalam 3 tahun

, Jakarta - Kanser mulut adalah penyakit yang boleh menyerang tisu dinding mulut, lidah, bibir, gusi, dan atap mulut. Selain itu, barah jenis ini juga boleh menyerang tisu di tekak alias faring dan kelenjar air liur. Keadaan ini tidak boleh dipandang ringan kerana boleh membawa maut dalam masa yang singkat, iaitu kurang dari 3 tahun.

Kanser mulut berlaku kerana pertumbuhan tisu yang tidak normal di dalam mulut. Gejala penyakit ini sering disalahtafsirkan, kerana pada umumnya hanya disifatkan oleh sariawan. Walaupun begitu, sariawan adalah tanda barah mulut yang biasanya berlaku dalam jangka masa panjang, tidak hilang, disertai dengan tompok-tompok putih atau merah, dan sakit di sekitar mulut.

Malangnya, sebilangan orang sering tidak menyedari kemunculan gejala atau perubahan yang berlaku pada tisu mulut akibat barah mulut. Sebenarnya, gejala yang muncul sering dianggap normal dan tidak berbahaya. Sebenarnya, kanser mulut adalah sejenis penyakit yang boleh menyebabkan komplikasi berbahaya, yang boleh mengakibatkan kematian.

Terdapat beberapa tanda yang perlu diperhatikan sebagai gejala barah mulut. Gejala awal keadaan ini adalah sariawan yang tidak hilang selama berminggu-minggu, pendarahan muncul di sariawan, tompok merah atau putih di mulut, dan benjolan atau kental muncul di dinding mulut. Keadaan ini juga sering dicirikan oleh gigi yang longgar, tanpa sebab yang jelas.

Baca juga: Datang Tanpa Sakit, Kanser Mulut Boleh membawa maut

Kanser mulut juga sering dicirikan oleh rasa sakit di mulut, terutama ketika menelan atau mengunyah. Rahang terasa kaku, sakit tekak, sukar bercakap, perubahan suara juga sering menjadi gejala barah mulut. Segera berjumpa doktor sekiranya anda mengalami ciri-ciri penyakit ini.

Kesan Mengabaikan Kanser Mulut

Kanser mulut yang diabaikan boleh menyebabkan jangka hayat penghidapnya menurun. Sekiranya segera dikenali dan mendapat rawatan, jangka hayat penghidap barah mulut cenderung tinggi, iaitu 81 peratus pada tahun pertama. Dalam 5 tahun pertama, jangka hayat adalah 56 peratus, dan kemudian 41 peratus pada tahun ke-10.

Sekiranya diabaikan, barah mulut boleh membawa maut dan terus ke tahap yang lebih teruk. Kanser mulut kadang-kadang hanya ditemui ketika doktor melakukan pemeriksaan gigi secara rutin. Oleh itu, disarankan agar setiap orang diperiksa untuk barah mulut setiap 3 tahun untuk orang yang berumur 20 tahun ke atas, dan sekali setahun untuk orang yang berumur lebih dari 40 tahun.

Baca juga: Gincu Boleh Menyebabkan Kanser Mulut?

Jika dilihat dari ukuran dan keparahannya, barah mulut terbahagi kepada 4 peringkat. Kanser mulut yang tidak dihiraukan dan tidak mendapat rawatan perubatan boleh mencapai tahap yang paling teruk. Untuk lebih jelas, pertimbangkan penjelasan berikut mengenai tahap-tahap kanser mulut.

  • Peringkat Kanser Mulut 1

Pada peringkat ini, barah mulut biasanya masih kecil. Pada tahap pertama, ukuran barah di mulut biasanya masih berukuran 2 sentimeter dan belum merebak ke tisu sekitarnya.

  • Tahap 2 Kanser Mulut

Tahap ini merupakan kesinambungan dari kanser mulut tahap 1. Pada peringkat ini, barah selalunya ukurannya 2-4 sentimeter, tetapi belum merebak ke bahagian lain.

  • Tahap Kanser Mulut 3

Tahap ini sudah mulai bertambah buruk dan mesti diperhatikan. Kanser mulut tahap 3 biasanya berukuran lebih dari 4 sentimeter dan mula merebak ke kelenjar getah bening.

  • Tahap Kanser Mulut 4

Ini adalah tahap yang paling teruk. Kanser mulut tahap 4 menyebabkan kelenjar getah bening membesar dan barah telah merebak ke beberapa tisu di luar mulut dan organ-organ badan yang lain.

Baca juga: Inilah perbezaan antara barah mulut dan barah lidah

Ketahui lebih lanjut mengenai kanser mulut dan komplikasinya dengan meminta doktor di aplikasi . Doktor boleh dihubungi melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual . Dapatkan maklumat mengenai kesihatan dan petua hidup sihat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!