Anak Kecil Anda Mempunyai Encopresis, Apa Yang Harus Dilakukan Ibu Bapa?

, Jakarta - Tidak sedikit anak yang masih mengalami cepirit (BAB dalam seluar) ketika dia berusia di bawah tujuh tahun. Namanya juga kanak-kanak, bukankah itu semula jadi? Namun, bila cepirit Ini sering terjadi, mungkin si kecil anda mempunyai masalah yang disebut encopresis.

Encopresis juga dikenal sebagai inkontinensia tinja atau pembuangan najis secara tidak sengaja. Macam mana boleh jadi? Keadaan ini berlaku apabila tinja di usus besar dan rektum ditahan, sehingga usus menjadi kenyang dan najis cair keluar sendiri.

Jadi, bagaimana anda menangani encopresis pada kanak-kanak?

Baca juga: Bolehkah Encopresis Berlaku pada Orang Dewasa?

Julap untuk Bersenam

Cara mengatasi kemurungan pada kanak-kanak sebenarnya tidak sukar. Menurut pakar di Institut Kesihatan Nasional - MedlinePlus, fokus rawatan encopresis adalah untuk mencegah sembelit, menjaga kebiasaan buang air besar, dan menyokongnya, tidak putus asa atau mengkritiknya.

Nah, berikut adalah perkara yang boleh dilakukan oleh ibu untuk mengatasi masalah encopresis pada anak-anak di rumah.

  • Berikan julap atau enema kepada kanak-kanak untuk membuang najis kering dan keras. Tanya doktor anda apa julap yang selamat untuk kanak-kanak.
  • Pastikan anak anda makan makanan berserat tinggi. Contohnya ialah buah-buahan, sayur-sayuran, biji-bijian.
  • Memenuhi keperluan cecairnya agar najis tetap lembut.
  • Mengambil minyak mineral ( minyak mineral berperisa) untuk masa yang singkat. Kaedah ini hanya boleh dilakukan dalam jangka pendek, kerana minyak mineral mengganggu penyerapan kalsium dan vitamin D.
  • Tetapkan rutin untuk pergi ke tandas, misalnya selama 5 hingga 10 minit setiap hari selepas sarapan dan sekali lagi selepas makan malam.
  • Segera minta anak pergi ke tandas apabila dia merasa ingin membuang air kecil pada waktu siang.
  • Galakkan anak-anak untuk tetap aktif secara fizikal atau bersenam secara berkala.

Baca juga: Bolehkah anda pergi ke tandas, mengapa anak kecil anda masih membuang air besar di seluarnya?

Sekiranya ibu telah mencuba kaedah di atas dan keadaan anak tidak bertambah baik, anda harus segera berjumpa dengan hospital terdekat. Baiklah, ibu boleh membuat temu janji dengan doktor melalui permohonannya , jadi anda tidak perlu menunggu sebentar ketika anda sampai di hospital.

Dalam beberapa kes, bagaimana menangani encopresis pada kanak-kanak kadang-kadang memerlukan bantuan psikoterapis. Tujuannya adalah untuk menolong anak kecil anda menangani rasa malu, rasa bersalah, atau kehilangan harga diri kerana keadaan ini.

Selain itu, untuk kes encopresis tanpa sembelit, anak anda mungkin memerlukan penilaian psikiatri untuk mencari penyebabnya. Bagaimana untuk memperbaikinya, bagaimana dengan penyebabnya?

Perhatikan Punca Encopresis pada Kanak-kanak

Dalam kebanyakan kes, encopresis biasanya disebabkan oleh sembelit atau pengecutan najis (pengumpulan najis kering dan keras di rektum kerana sembelit yang berpanjangan).

Nah, keadaan ini boleh mengeluarkan kotoran cair dengan sendirinya. Keadaan ini, yang biasanya dialami oleh kanak-kanak di bawah empat tahun, boleh berlaku pada bila-bila masa, sama ada pada waktu siang atau malam hari.

Selain sembelit, encopresis pada kanak-kanak boleh dicetuskan oleh keadaan lain, seperti:

  • Kerosakan pada otot atau saraf dubur dan rektum.
  • Gangguan lantai pelvis.
  • Keadaan psikologi tertentu seperti autisme, ADHD, kemurungan, gangguan ketahanan, atau gangguan tingkah laku.

Baca juga: Ciri-ciri BAB Normal pada Kanak-kanak untuk Mengetahui Keadaan Kesihatannya

Jadi, ingin mengetahui lebih lanjut mengenai masalah e ncopresis? Atau anak kecil anda mempunyai aduan kesihatan yang lain? Anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung melalui permohonan . Tidak perlu meninggalkan rumah, anda boleh menghubungi doktor pakar kapan saja dan di mana sahaja. Praktikal, bukan?

Rujukan:
Institut Kesihatan Nasional - MedlinePlus. Diakses pada tahun 2020. Encopresis
Perkhidmatan Kesihatan Nasional - UK. Diakses pada tahun 2020. Soiling (kanak-kanak membuang kotoran mereka).
WebMD. Diperoleh pada tahun 2020. Encopresis.