Berhenti Merokok, Penyakit Jantung Koronari mengintai!

Jakarta - Penyakit jantung, dalam istilah perubatan yang disebut penyakit jantung koroner, terjadi ketika saluran darah utama yang membekalkan darah ke jantung (saluran darah koroner) rosak. Kerosakan ini boleh disebabkan oleh pengumpulan kolesterol dalam saluran darah dan proses keradangan. Selain penyakit menurun, ternyata penyakit jantung koronari adalah salah satu penyakit yang disebabkan oleh merokok.

(Baca juga: Kenali 7 Bahaya Merokok Yang Merosakkan Tubuh )

Penyakit jantung adalah salah satu penyebab utama kematian di dunia. Persekutuan Jantung Dunia menganggarkan bahawa kadar kematian akibat penyakit jantung koronari di Asia Tenggara mencapai 1.8 juta kes pada tahun 2014. Di Indonesia sahaja pada tahun 2013 terdapat sekurang-kurangnya 883.447 orang yang didiagnosis menderita penyakit jantung dengan majoriti pesakit berusia 55-64 tahun. Angka kematian akibat penyakit jantung juga cukup tinggi, iaitu sekitar 45 persen dari semua kematian di Indonesia.

Jantung Koronari, Salah Satu Penyakit Yang Disebabkan oleh Merokok

Ternyata merokok juga membuat anda mudah terkena penyakit jantung koronari. Ini kerana merokok menyebabkan penebalan dinding arteri. Akibatnya, ukuran arteri menyempit dan aliran darah dan bekalan oksigen ke jantung menjadi tersumbat.

Kekurangan aliran darah ini menyebabkan sakit dada (angina) dan sesak nafas. Dalam keadaan yang membawa maut, terdapat penyumbatan total aliran darah ke jantung atau juga dikenali sebagai serangan jantung. Oleh itu anda harus mengurangkan merokok untuk mengelakkan penyakit jantung.

Selain itu, merokok juga dapat memicu pengumpulan lemak di saluran darah, yang dikenal sebagai aterosklerosis dan merupakan penyebab utama penyakit jantung koroner. Aterosklerosis juga boleh menyebabkan pembekuan darah terbentuk. Ini boleh menyebabkan aliran darah ke jantung terhenti sepenuhnya sehingga serangan jantung dapat berlaku.

(Baca juga: Bagaimana Mengenali Gejala Serangan Jantung? )

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai penyakit lain yang berkaitan dengan merokok, anda boleh meminta doktor pakar di melalui panggilan suara / video dan berbual . Di samping itu, anda juga boleh membeli ubat atau vitamin yang boleh tiba hanya dalam 1 jam. Pemeriksaan makmal juga boleh dilakukan tanpa perlu keluar rumah. Ayuh! muat turun di App Store atau Play Store sekarang.