Adakah Anda Memerlukan Pemeriksaan Kesihatan Walaupun Anda Cergas?

, Jakarta - Sebilangan besar orang pasti akan diperiksa kesihatannya jika ada tanda-tanda penyakit. Adakah anda salah seorang daripada mereka? Pemeriksaan kesihatan penting walaupun anda merasa sihat. Pemeriksaan kesihatan bertujuan untuk mencari faktor risiko atau tanda awal penyakit. Melalui pemeriksaan kesihatan anda dapat mencegah risiko penyakit yang mungkin berlaku pada masa akan datang.

Baca juga: Inilah Cara Memeriksa Kesihatan Menggunakan BPJS

Oleh itu, bilakah saya perlu melakukan pemeriksaan kesihatan? Berapa kerapkah saya mesti memeriksa kesihatan saya? Jadi, ujian apa yang perlu saya lakukan? Nah, inilah penjelasannya.

Bilakah Anda Perlu Memeriksa Kesihatan?

Walaupun anda selalu merasa sihat, tetapi anda masih perlu melakukan pemeriksaan kesihatan sekurang-kurangnya sekali setahun dan akan lebih baik lagi jika anda melakukannya setiap enam bulan. Walau bagaimanapun, jumlah ini juga bergantung pada usia seseorang. Pada orang tua yang berumur 40-70 tahun mungkin lebih kerap dinasihatkan. Kadang kala, terdapat sejumlah penyakit serius yang tidak dapat dikesan kecuali seseorang melakukan pemeriksaan kesihatan secara berkala.

Itulah sebabnya penting untuk menjalani pemeriksaan kesihatan untuk mengenal pasti penyakit serius walaupun badan kelihatan sihat dan cergas. Kadang-kadang gaya hidup seseorang boleh membawa risiko masalah kesihatan. Boleh dikatakan bahawa pemeriksaan kesihatan adalah sebahagian daripada gaya hidup sihat kerana sama pentingnya dengan melakukan senaman secara teratur dan makan makanan yang sihat dan berkhasiat.

Apa yang diperiksa?

Bagi kanak-kanak dan orang dewasa muda, sudah cukup untuk dilakukan pemeriksaan am sekurang-kurangnya sekali setahun. Dihidupkan pemeriksaan am , ujian yang dilakukan dalam bentuk pemeriksaan tekanan darah, kolesterol, fungsi ginjal, fungsi hati, fungsi paru-paru, fungsi jantung, dan hematologi. Walau bagaimanapun, orang dewasa yang lebih tua mungkin memerlukan ujian lain untuk tanda-tanda awal risiko strok, diabetes, demensia, jantung dan penyakit buah pinggang.

Baca juga: Ketahui Jenis Pemeriksaan yang Dilakukan semasa Pemeriksaan Perubatan

Selain mengenal pasti fungsi tubuh di atas, pemeriksaan kesihatan bertujuan untuk menentukan pengambilan makanan yang diperlukan atau harus dielakkan, peningkatan gaya hidup dan peningkatan lain yang merujuk kepada hasil pemeriksaan kesihatan. Sekiranya hasil pemeriksaan kesihatan menunjukkan bahawa seseorang mempunyai masalah kesihatan, maka lakukan pemeriksaan kesihatan jenis lain seperti yang disarankan oleh doktor.

Sekiranya anda merancang untuk melakukan pemeriksaan kesihatan di hospital, sekarang anda boleh membuat temu janji dengan doktor terlebih dahulu melalui aplikasi . Melalui , anda dapat mengetahui anggaran waktu giliran anda, jadi anda tidak perlu lama duduk di hospital.

Faedah Pemeriksaan Kesihatan Berkala

Terdapat banyak faedah pemeriksaan kesihatan yang boleh anda perolehi jika anda melakukannya dengan kerap, iaitu:

  1. Kos Penjagaan Kesihatan Boleh Lebih Rendah

Tidak sedikit orang yang berpendapat bahawa pemeriksaan kesihatan boleh menjadi mahal. Sebenarnya, jika seseorang didiagnosis menderita penyakit serius lebih awal, kos rawatan yang dikeluarkan akan jauh lebih rendah dan kemungkinan pemulihan masih sangat besar. Pemeriksaan kesihatan secara berkala memastikan seseorang dapat menjimatkan wang dalam jangka masa panjang. Pemeriksaan kesihatan secara berkala mengurangkan risiko penyakit kesihatan yang berpotensi berbahaya.

  1. Mencegah Perkembangan Penyakit

Pemeriksaan kesihatan secara berkala membantu doktor mendiagnosis penyakit sebelum mereka menjadi lebih serius. Semasa proses pemeriksaan kesihatan, doktor mengesyorkan pelbagai ujian pencegahan dan pemeriksaan untuk membantu mengesan risiko penyakit. Ujian ini dapat mengenal pasti tanda-tanda awal penyakit, sehingga memudahkan penyembuhan.

Baca juga: Inilah sebab mengapa penting untuk melakukan pemeriksaan pranikah

Sekiranya anda masih menjaga keadaan kesihatan anda, anda tidak boleh melewatkan pemeriksaan kesihatan sekurang-kurangnya sekali setahun. Selain melakukan pemeriksaan kesihatan, anda juga harus melakukan senaman secara teratur dan makan makanan berkhasiat untuk menjaga sistem imun anda.

Rujukan :
Pusat Perubatan Regency. Diakses 2019. 6 Sebab Mengapa Pemeriksaan Kesihatan Berkala Penting.
Penjaga. Diakses pada tahun 2019. Perlukah kita semua mendapatkan pemeriksaan kesihatan ?.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found