3 Permainan Persahabatan untuk Kanak-kanak

, Jakarta - Sebagai makhluk sosial, setiap orang memerlukan rakan untuk berinteraksi. Berkawan tidak mudah, tetapi tidak sukar juga. Seseorang mesti belajar kemahiran sehingga orang lain terbuka dan ingin menjadi lebih intim. Pada kanak-kanak kecil, satu cara untuk menambah rakan biasanya melalui permainan atau permainan permainan .

Oleh itu, setiap ibu bapa mesti mengetahui permainan kanak-kanak yang sesuai untuk dilakukan agar anak mereka lebih mudah berteman. Biasanya, permainan yang memerlukan kerjasama boleh dikatakan berkesan agar keadaan berjalan lancar. Untuk mengetahui lebih banyak maklumat, baca ulasan berikut!

Baca juga: Kanak-kanak Tidak Berhenti Makan, Inilah Cara Mengatasinya

Beberapa Permainan Balita untuk Menambah Rakan dan Rakan

Sebagai kanak-kanak kecil, kebanyakan kanak-kanak terbuka untuk berkawan dengan sesiapa sahaja tanpa mengira latar belakang mereka. Setelah berkawan, lama-kelamaan mereka menjadi lebih rapat sehingga mereka berkawan. Namun, tidak semudah itu untuk membuat seseorang dekat kerana memerlukan proses dengan menghabiskan lebih banyak masa bersama.

Permainan yang sesuai untuk balita untuk meningkatkan keakraban antara satu sama lain difokuskan pada membina hubungan, seperti mengetahui nama mereka, mencari persamaan antara satu sama lain, untuk mengetahui apakah orang lain mempunyai sudut pandang yang berbeza. Lalu, apakah permainan balita terbaik untuk bermain balita? Pilihan berikut boleh dibuat:

Baca juga: Ceramah Kanak-kanak Gagap, Apa Yang Harus Dilakukan Ibu Bapa?

1. Permainan Memadankan

Salah satu permainan balita terbaik untuk berteman adalah permainan sesuatu yang sesuai. Cara bermain permainan ini ialah setiap anak mendapat sebiji guli dan harus mencari anak lain yang mempunyai warna guli yang sama. Selepas itu, kanak-kanak dengan guli warna yang sama tinggal bersama sehingga semua anak selesai.

Ini adalah kaedah termudah dan paling menyenangkan bagi anak-anak untuk berkawan dan saling mengenali antara satu sama lain. Kaedah ini juga dapat mengajar anak-anak jika setiap orang berbeza dan juga mempunyai persamaan dalam satu cara. Permainan ini juga merupakan kaedah yang baik untuk mengajar kanak-kanak mengenai penamaan warna.

2. Itulah Saya!

Permainan kanak-kanak ini dimainkan dengan satu orang yang berdiri di hadapan kelas dan berkongsi fakta tentang dia, seperti warna kegemaran atau haiwan kegemaran dan banyak lagi. Anak lain yang juga menyukai perkara yang sama boleh berdiri dan berteriak, "Itu saya!" atau "Saya Terlalu!". Kanak-kanak suka permainan ini kerana ia interaktif. Dengan cara itu, kanak-kanak dapat berkongsi semua yang mereka suka dan yang mungkin diikuti oleh anak-anak lain.

3. Permainan Pujian

Permainan untuk kanak-kanak ini boleh dilakukan dengan meminta anak-anak duduk dalam bulatan dan saling melempar bola. Kanak-kanak diminta menamakan orang seterusnya untuk mendapatkan giliran dan memberi pujian kepada kanak-kanak lain di kelas. Permainan ini dapat mengajar anak-anak untuk memberi pujian dan menimbulkan rasa senang ketika menerimanya. Ia juga dapat membantu kanak-kanak mengenali antara satu sama lain.

Itulah beberapa permainan kanak-kanak yang sesuai untuk dilakukan, terutamanya semasa di sekolah. Dengan melakukan semua permainan ini, diharapkan anak-anak dapat mempelajari sesuatu yang baru dan mengenali antara satu sama lain dengan lebih baik. Sebenarnya, tidak mustahil untuk menjadi kawan kerana mereka merasa sesuai. Permainan ini juga dapat mengurangkan perselisihan antara kanak-kanak yang mungkin berlaku.

Baca juga: Kanak-kanak Kecil Sukar Makan, Inilah Cara Mengatasinya

Di samping itu, jika anda masih mempunyai soalan lain mengenai permainan kanak-kanak yang sesuai untuk dimainkan, pakar pediatrik atau psikologi anda dari dapat menolong memberi nasihat. Ia sangat mudah, hanya secara sederhana muat turun permohonan , semua kemudahan yang berkaitan dengan akses kepada kesihatan dapat diperoleh. Muat turun sekarang!

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. 10 Permainan dan Aktiviti Persahabatan Teratas.