7 Perubahan Rasa Ibu Pada Trimester Pertama

, Jakarta - Ada sebilangan ibu yang tidak menyedari bahawa mereka hamil kerana tidak merasakan perubahan dalam badan mereka. Sebenarnya, tanda-tanda kehamilan mula muncul walaupun pada minggu pertama, anda tahu!

Setiap ibu mengalami tanda-tanda kehamilan yang berbeza, kerana kehamilan adalah perkara yang sangat unik. Walaupun begitu, perubahan badan yang biasa terjadi pada wanita hamil pada trimester pertama adalah:

  1. Selera makan mula meningkat

Adanya kehidupan baru dalam tubuh ibu yang juga memerlukan pengambilan makanan, maka nafsu ibu akan bertambah secara automatik untuk memenuhi keperluan makanan si kecil. Dipetik dari halaman WebMD, Ibu boleh makan sebahagian besar, cepat lapar, dan juga mengalami keadaan yang disebut mengidam. Secara amnya, berat ibu meningkat 1.5-3 kg pada trimester pertama.

Baca juga: 6 Mesti Makan Makanan Mengandung pada Trimester Pertama

  1. Sakit Payudara

Kajian yang diterbitkan oleh Jurnal Obstetrik, Ginekologi & Kejururawatan Neonatal terungkap, perubahan pada payudara mula dirasakan pada minggu kedua atau ketiga setelah tempoh yang tidak dijawab. Payudara menjadi lebih sensitif, lembut, dan sakit.

Ini kerana hormon estrogen dalam badan ibu meningkat dan sebagai persediaan untuk tubuh ibu menghasilkan susu ibu. Ukuran payudara akan bertambah, terasa lebih berat dan kenyang. Ibu disarankan memakai bra khas untuk kehamilan atau penyusuan agar lebih selesa.

  1. Perut membesar

Perubahan ini mungkin tidak dapat dirasakan oleh semua ibu. Terdapat beberapa wanita hamil yang perutnya sudah kelihatan pada trimester pertama. Walau bagaimanapun, ibu yang mempunyai badan yang kurus mungkin tidak menunjukkan perubahan ini. Jangan risau kerana ini adalah perkara yang wajar berlaku, ibu digalakkan untuk menambahkan berat badan yang sesuai untuk pertumbuhan dan perkembangan bayi.

Baca juga: Tahap Perkembangan Janin pada Trimester Pertama

  1. Perubahan Kulit

Perubahan hormon semasa kehamilan dan peredaran darah menjadi lancar ke kulit, sehingga sebilangan wanita hamil mempunyai kulit yang kelihatan lebih berseri daripada biasanya. Walaupun begitu, wanita hamil juga lebih mudah mengalami jerawat kerana hormon kehamilan mencetuskan kelenjar minyak untuk menghasilkan minyak berlebihan.

  1. Perubahan pada Faraj

Bukan sahaja kulit berubah, kawasan faraj ibu juga menjadi lebih tebal dan kurang sensitif. Cecair di dalam vagina juga akan bertambah dan ibu akan mengalami keputihan. Ibu tidak perlu risau, selagi jumlah cecair yang keluar masih dalam had yang wajar, keputihan adalah keadaan normal.

  1. Kerap membuang air kecil

Kajian yang diterbitkan dalam Jurnal Anestesia India terungkap, wanita hamil juga sering ingin membuang air kecil pada trimester pertama. Keadaan ini disebabkan oleh perubahan hormon dan kerana badan ibu menghasilkan lebih banyak air kencing semasa mengandung. Bukan hanya itu, jangkitan saluran kencing, inkontinensia kencing, dan nokturia juga biasa.

Baca juga: Trimester Pertama, Inilah 5 Cara Mengawal Kehamilan

  1. Sakit Pagi

Mual dan muntah adalah tanda awal bahawa anda hamil. Sakit pagi Ini boleh berlaku kerana perubahan hormon pada tiga bulan pertama kehamilan. Keadaan ini normal, tetapi jika ibu mengalami mual dan muntah yang teruk, disarankan untuk segera berjumpa pakar sakit puan. Namun, biasanya simptomnya sakit pagi hilang pada bulan ketiga kehamilan.

Itulah perubahan yang akan dirasakan oleh wanita hamil pada trimester pertama. Sekiranya terdapat aduan yang dirasakan selama kehamilan, segera lakukan rawatan yang sesuai. Ibu boleh menggunakan aplikasinya untuk pergi ke hospital terdekat atau meminta doktor.

Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Trimester Pertama Kehamilan.
Bhatia Pradeep dan Swati Chhabra. 2018. Diakses pada tahun 2020. Perubahan Fisiologi dan Anatomi Kehamilan: Implikasi terhadap Anestesia. Jurnal Anestesia India 62 (9): 651-657.
Davis, Deborah C. 1996. Diakses pada tahun 2020. Ketidakselesaan Kehamilan. Jurnal Obstetrik, Ginekologi & Kejururawatan Neonatal 25 (1): 73-81.