Ingin Mempunyai Banyak Anak? Perhatikan 4 perkara ini

Jakarta - "Dua anak sudah cukup" adalah kempen Keluarga Berencana (KB) yang telah dilancarkan sejak era Orde Baru. Terlepas dari faktor kesihatan, kempen ini juga bertujuan untuk menjaga ketahanan keluarga. Kerana tidak dapat dinafikan, semakin banyak anak, semakin banyak tanggungjawab yang harus dipikul oleh pasangan suami isteri (pasangan). Namun, pada akhirnya, keputusan untuk menentukan jumlah anak bergantung kepada pasangan. Tetapi sebelum memutuskan untuk mempunyai anak, ada beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan jika anda mempunyai banyak anak. Ada apa-apa? (Baca juga: Sebelum Mempunyai Anak, Bincangkan 4 Topik Ini Dengan Suami Anda )

1. Perbincangan dengan pasangan anda

Walaupun anda pasangan, itu tidak bermakna anda dan pasangan mahukan bilangan anak yang sama. Ini kerana keinginan untuk bilangan anak biasanya dipengaruhi oleh pengalaman kanak-kanak masing-masing. Jadi, anda tidak perlu terkejut jika anda dan pasangan anda mahukan bilangan anak yang berbeza. Untuk mengakali, anda hanya perlu berbincang dengan pasangan anda mengenai jumlah anak yang anda mahukan, bahkan sebelum memutuskan untuk berkahwin. Kerana tidak jarang perbezaan pendapat ini mencetuskan perselisihan antara pasangan.

2. Kewangan Isi Rumah

Semakin banyak anak, keperluan rumah tangga cenderung meningkat. Itulah sebabnya sebelum memutuskan untuk mempunyai banyak anak, anda dan pasangan anda perlu mempertimbangkan keadaan kewangan keluarga. Bolehkah keadaan kewangan menjamin kesihatan dan kesejahteraan kanak-kanak? Adakah keadaan kewangan dapat menampung semua keperluan keluarga? Dan soalan lain. Ini tentu tidak boleh dipandang ringan. Kerana menjamin kestabilan kewangan keluarga adalah satu bentuk tanggungjawab ibu bapa terhadap anak-anak mereka.

3. Umur dan Kesihatan Pasangan

Kehamilan berkait rapat dengan kesihatan ibu dan janin. Itulah sebabnya sebelum memutuskan untuk mempunyai banyak anak, anda dan pasangan perlu saling mempertimbangkan kesihatan masing-masing. Bagi wanita, perlu mempertimbangkan usia dan selang kehamilan. Ini kerana usia kehamilan yang terlalu tua / terlalu muda dan jarak kehamilan yang terlalu jauh / terlalu dekat boleh menimbulkan risiko kesihatan ibu dan janin. Bagaimana dengan lelaki? Walaupun lelaki tidak mengalami menopaus dan akan terus menghasilkan sel sperma, keadaan atau penyakit tertentu juga boleh mempengaruhi kualiti sperma mereka. Jadi, keinginan untuk mempunyai banyak anak tidak boleh mengabaikan keadaan kesihatan pasangan anda, ya.

4. Keadaan Psikik dan Emosi

Mempunyai banyak anak bermakna anda dan pasangan mesti bersedia dengan segala akibatnya. Bermula dari rumah yang semakin sesak, semakin banyak keperluan, tingkah laku anak-anak yang berbeza, dan lain-lain. Keadaan ini sering mempengaruhi keadaan emosi dan psikologi pasangan. Sekiranya anda tidak bersedia, "kekecohan" di rumah boleh mencetuskan perbalahan antara pasangan. Jadi selain kesediaan kewangan, anda dan pasangan anda juga harus bersedia secara mental sebelum membuat keputusan untuk mempunyai banyak anak. Jangan lupa untuk menentukan gaya keibubapaan yang tepat untuk anak anda. Oleh kerana setiap anak umumnya mempunyai watak yang berbeza, jadi ia memerlukan gaya keibubapaan yang berbeza. (Baca juga: Mempertimbangkan Keibubapaan Bagi Anak ).

Walaupun sering dianggap remeh, membincangkan empat perkara di atas sebelum mempunyai banyak anak dapat membantu anda dan pasangan lebih bersedia. Supaya anda dan pasangan sentiasa sihat dan bahagia, jangan ragu untuk membincangkan keluhan kesihatan anda dengan doktor anda. Anda dan pasangan anda dapat memanfaatkan ciri tersebut Hubungi Doktor di aplikasi untuk berbincang dengan doktor melalui Sembang, Panggilan Suara , atau Panggilan video . Jadi jomlah muat turun permohonan di App Store dan Google Play.