Tidur terlalu lama boleh menyebabkan sindrom metabolik, benarkah?

, Jakarta - Tidur sekitar 10-15 minit pada siang hari kadang-kadang diperlukan dan bermanfaat untuk meningkatkan daya tumpuan. Namun, jika tidur siang dilakukan terlalu lama, adakah kesan buruk untuk badan? Ternyata ada, anda tahu. Menurut kajian baru-baru ini dari Jepun, tidur lebih dari 40 minit boleh menyebabkan pelbagai masalah kesihatan. Salah satunya ialah sindrom metabolik.

Penyelidikan yang dilakukan oleh penyelidik dari Universiti Tokyo ke atas 307.237 orang dari bahagian Barat dan Timur dunia, mendapati bahawa terlalu lama tidur siang dikaitkan dengan peningkatan risiko sindrom metabolik. Sindrom ini adalah keadaan apabila terdapat peningkatan tekanan darah, kolesterol, kadar gula darah, dan kelebihan lemak di daerah sekitar pinggang.

Hubungan antara tidur siang yang terlalu lama dan sindrom metabolik juga terbukti melalui penyelidikan yang disajikan di American College of Cardiology's 65 ika Sesi Ilmiah Tahunan . Menurut hasil kajian, tidur kurang dari 40 minit tidak meningkatkan risiko sindrom metabolik. Walau bagaimanapun, risiko ini boleh meningkat apabila seseorang mempunyai kebiasaan tidur lebih dari 40 minit.

Fakta lain yang diungkapkan oleh kajian ini adalah bahawa orang yang tidur selama 1,5-3 jam mempunyai risiko peningkatan sindrom metabolik hingga 50 persen. Menariknya, para penyelidik melihat bahawa risiko sindrom metabolik ini berkurang jika waktu tidur seseorang kurang dari 30 minit.

Meningkatkan Risiko Diabetes Jenis 2 dan Penyakit Jantung

Selain meningkatkan risiko sindrom metabolik, tidur terlalu lama juga dapat mencetuskan pelbagai masalah kesihatan lain seperti:

1. Diabetes Jenis 2

Hasil kajian menunjukkan bahawa tidur siang yang terlalu lama, atau merasa mengantuk pada siang hari dikaitkan dengan diabetes jenis 2. Tidur lebih dari 1 jam akan meningkatkan risiko terkena diabetes jenis 2 sebanyak 46 peratus, sedangkan jika anda selalu merasa sangat letih pada siang hari, risiko terkena diabetes jenis 2 meningkat sebanyak 56 persen. Hasil kajian ini telah dikemukakan pada Tahunan Mesyuarat Persatuan Eropah untuk Kajian Diabetes pada tahun 2015.

2. Penyakit Jantung

Selain diabetes jenis 2, para penyelidik juga menunjukkan bahawa tidur siang selama lebih dari 1 jam meningkatkan risiko penyakit jantung sebanyak 82 persen dan meningkatkan risiko kematian sebanyak 27 persen.

Apakah Waktu Tidur Terbaik?

Penyelidikan mendedahkan bahawa tidur sememangnya merupakan komponen penting dalam gaya hidup sihat. Tidak kurang penting daripada diet yang sihat dan senaman yang kerap. Tidur siang untuk jangka waktu yang singkat memang memberi kesan yang baik terhadap kesihatan. Walaupun hingga kini tidak diketahui secara pasti dari segi perubatan, apakah mekanisme yang menjadikan tidur siang berguna.

Namun, hasil kajian menunjukkan bahawa orang yang tidur maksimal 40 minit tidak menunjukkan peningkatan risiko terkena sindrom metabolik, diabetes tipe 2 dan penyakit jantung. Selanjutnya, risiko menurun apabila tidur tidak lebih dari 30 minit.

Walaupun teori ini memang memerlukan kajian lebih lanjut, tetapi Yayasan Tidur Nasional telah mengambil langkah untuk menangani penemuan ini. Mereka mengesyorkan bahawa waktu tidur siang terbaik yang dapat meningkatkan ketajaman prestasi adalah 20-30 minit.

Itulah sedikit penjelasan mengenai tidur siang dan kesannya pada badan. Sekiranya anda memerlukan lebih banyak maklumat mengenai perkara ini atau masalah kesihatan lain, jangan ragu untuk membincangkannya dengan doktor anda mengenai permohonan tersebut , melalui ciri Hubungi Doktor , ya. Sangat mudah, perbincangan dengan pakar yang anda mahukan dapat dilakukan Berbual atau Panggilan Suara / Video . Dapatkan juga kemudahan membeli ubat menggunakan aplikasi , bila-bila masa dan di mana sahaja, ubat anda akan dihantar terus ke rumah anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang di App Store atau Google Play Store!

Baca juga:

  • Tidur siang boleh membuatkan otak anda mengingati perkara-perkara yang tidak pernah berlaku
  • Mengapa Anak Kecil Anda Perlu Tidur?
  • Ini adalah penjelasan mengapa wanita hamil memerlukan tidur siang

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found