Ini adalah pelbagai faktor risiko untuk anemia hemolitik

Jakarta - Istilah anemia atau anemia sebenarnya merujuk kepada keadaan seseorang yang mempunyai sedikit sel darah merah di tubuhnya. Masalah kesihatan ini juga dapat diturunkan oleh orang tua atau terjadi setelah lahir, yang dikenal sebagai anemia hemolitik, iaitu ketika seseorang kekurangan sel darah merah kerana sel-sel ini hancur lebih cepat daripada yang dibuat.

Anemia hemolitik tidak boleh dipandang ringan. Seseorang yang menderita penyakit ini perlu segera mendapatkan rawatan untuk mengelakkan pelbagai komplikasi yang mungkin berlaku di jantung, seperti gangguan irama jantung atau kegagalan jantung.

Baca juga: Bayi yang baru lahir terdedah kepada anemia hemolitik

Punca dan Faktor Risiko Anemia Hemolitik

Anemia hemolitik boleh berlaku kerana sel darah merah hancur terlalu awal. Sel darah merah ini kemudian dikeluarkan dari aliran darah sebelum kitaran hidup normal sel berakhir.

Masalah kesihatan ini boleh berlaku disebabkan oleh beberapa faktor. Sebagai contoh, hasilnya diwarisi, yang bermaksud bahawa ibu bapa mewariskan gen yang mencetuskan keadaan. Selain itu, anemia hemolitik juga dapat diperoleh, artinya Anda tidak memiliki gen pemicu, tetapi tubuh anda mengalami keadaan semula jadi. Lebih buruk lagi, dalam beberapa kes, penyebab anemia hemolitik tidak dapat dikesan.

Dalam kes anemia hemolitik yang diwarisi, penghidapnya mengalami kecacatan pada gen yang mengawal pengeluaran sel darah merah. Gen sel darah merah yang rosak ini diwarisi dari salah satu atau kedua ibu bapa. Gangguan sel darah merah yang disebabkan oleh gen yang cacat ini boleh melibatkan hemoglobin, membran sel, atau enzim yang menjaga kesihatan sel darah merah. Sel yang tidak normal sangat rapuh dan mudah pecah ketika melalui aliran darah. Apabila ini berlaku, organ yang disebut limpa membuang serpihan sel dari aliran darah.

Sekiranya terdapat anemia hemolitik, badan membuat sel darah merah secara normal. Namun, disebabkan oleh pelbagai penyakit, keadaan, atau faktor lain, sel darah merah ini akan musnah dengan mudah. Keadaan yang mencetuskan pemusnahan sel darah merah, iaitu:

 • Gangguan sistem imun;
 • Jangkitan;
 • Reaksi terhadap ubat atau pemindahan darah;
 • Hipersplenisme.

Baca juga: Inilah Diagnosis Anemia Hemolitik yang Betul

Apakah Gejala Anemia Hemolitik?

Anemia hemolitik hanya menyebabkan gejala ringan pada mulanya. Kemudian, keadaan mungkin bertambah buruk secara perlahan atau tiba-tiba. Gejala berbeza bagi setiap penghidap, termasuk:

 • Pening;
 • kulit pucat;
 • Badan cepat letih;
 • Demam;
 • air kencing gelap;
 • Menguning kulit dan putih mata (penyakit kuning);
 • Ketidakselesaan perut kerana limpa dan hati yang membesar;
 • Degupan jantung.

Segera pergi ke hospital jika anda merasakan beberapa gejala di atas. Pengendalian yang betul membantu anda mengelakkan pelbagai komplikasi berbahaya. Anda boleh membuat temu janji terlebih dahulu menggunakan aplikasi . Selain bertanya dan menjawab dengan doktor, kini permohonannya boleh juga digunakan untuk tempahan rawatan di hospital. Oleh itu, pastikan anda mempunyai muat turunaplikasinya, ya!

Baca juga: Adakah Pencegahan Berkesan untuk Anemia Hemolitik?

Rawatan Anemia hemolitik

Rawatan untuk anemia hemolitik bergantung pada penyebab, keparahan, usia, keadaan kesihatan, dan tindak balas pesakit terhadap ubat yang diberikan. Beberapa kaedah rawatan yang boleh dilakukan oleh doktor, antara lain:

 • Makanan tambahan asid folik dan zat besi.
 • Ubat imunosupresan untuk menekan sistem imun supaya sel darah merah tidak mudah musnah.
 • Suntikan imunoglobulin atau IVIG untuk membantu menguatkan sistem imun.
 • Pemindahan darah untuk meningkatkan jumlah sel darah merah rendah (Hb) di dalam badan pesakit.

Sementara itu, dalam kes anemia hemolitik yang teruk, doktor melakukan splenektomi atau pembedahan membuang limpa. Prosedur ini dilakukan apabila pesakit tidak bertindak balas terhadap kaedah rawatan di atas.

Rujukan:
Perubatan Johns Hopkins. Diakses pada tahun 2021. Anemia hemolitik.
ubat-ubatan. Diakses pada tahun 2021. Anemia hemolitik.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Anemia hemolitik: Apa itu dan Bagaimana Mengubatinya.