Anak-anak Yang Terkena Alergi Sejuk, Apa Yang Harus Dilakukan Ibu?

Jakarta - Kekebalan kanak-kanak masih relatif lemah, menjadikan mereka rentan terhadap penyakit, salah satunya adalah alergi sejuk. Keadaan ini adalah tindak balas berlebihan sistem imun terhadap rangsangan pencetus alergen, dalam hal ini udara sejuk.

Keterukan gejala alergi sejuk yang muncul boleh berbeza-beza dari kanak-kanak ke anak. Dalam beberapa kes, kanak-kanak bahkan boleh mengalami kehilangan kesedaran, tekanan darah rendah, dan pada tahap yang sangat teruk boleh menyebabkan kematian.

Punca dan Gejala Alergi Selsema pada Kanak-kanak

Alergi sejuk yang berlaku pada kanak-kanak adalah reaksi kulit terhadap suhu sejuk, baik disebabkan oleh udara atau air. Reaksi ini berlaku apabila suhu sejuk mencetuskan pembebasan zat yang berperanan dalam gejala alergi yang disebut histamin ke dalam aliran darah. Faktor keturunan dan jangkitan virus dianggap sebagai penyebab alahan gatal pada kanak-kanak.

Baca juga: Mengapa Pendaki Selalunya Mengalami Frostbite?

Biasanya, gejala boleh muncul apabila kulit bayi anda terkena air sejuk atau udara sejuk. Alergi sejuk juga berisiko dalam keadaan berangin dan lembap. Dipetik dari Klinik Mayo, Gejala alahan sejuk yang boleh muncul, iaitu:

  1. Wel gatal muncul di kawasan kulit yang terdedah kepada udara sejuk.

  2. Kulit kemerahan.

  3. Tangan terasa bengkak ketika memegang benda sejuk.

  4. Bibir dan tekak terasa bengkak ketika makan makanan atau minuman sejuk.

Sekiranya ibu mendapati bahawa bayi mengalami simptom-simptom ini, segera bawa anak ke hospital terdekat agar dia dapat mendapatkan rawatan dengan cepat dan tepat. Gunakan aplikasinya supaya ibu tidak perlu lagi beratur untuk mendapatkan rawatan di hospital terdekat pada bila-bila masa.

Terlalu banyak reaksi yang berpotensi mengancam nyawa seperti pembengkakan tekak dan lidah, kerana keadaan ini menyebabkan kesukaran bernafas.

Baca juga: Kulit Kemerahan pada Musim Hujan, Kenali 3 Tanda Alergi Sejuk

Secara amnya, alergi selsema akan hilang sendiri selepas beberapa minggu atau bulan. Namun, ada juga yang bertahan lebih lama. Halaman Kesihatan Kanak-kanak menyatakan, dalam beberapa kes yang jarang berlaku, orang yang mengalami alergi sejuk boleh mengalami kejutan anaphylactic, yang merupakan reaksi alergi yang teruk. Keadaan ini dicirikan oleh pengsan, penurunan tekanan darah, degupan jantung yang cepat, berdebar-debar dada, dan sesak nafas.

Anak-anak Yang Terkena Alergi Sejuk, Apa Yang Harus Dilakukan Ibu?

Alergi sejuk memang boleh berlaku kerana banyak perkara, seperti faktor genetik atau keturunan, berenang di air sejuk, ia juga boleh disebabkan oleh penyakit. Ibu tidak perlu risau, lakukan perkara berikut sekiranya bayi ditunjukkan oleh gejala alergi selesema, iaitu:

  1. Ambil ubat alahan untuk anak kecil anda seperti yang ditetapkan oleh doktor;

  2. Elakkan memakan makanan dan minuman sejuk untuk mengelakkan pembengkakan tekak dan saluran pernafasan;

  3. Dianjurkan untuk mengambil antihistamin sebelum si kecil anda terdedah kepada cuaca sejuk;

  4. Lindungi kulit anak anda dari sejuk dengan jaket tebal;

  5. Menjalankan suntikan adrenalin sebagai langkah berjaga-jaga sekiranya berlaku reaksi anafilaksis;

  6. Sekiranya anak kecil anda ingin berenang, cuba letakkan tangan atau kaki mereka di kolam renang dan tunggu sebentar untuk melihat apakah reaksi alahan berlaku.

Baca juga: Kenali Pagophobia, Phobia of Ice Cubes atau Ice Cream

Sebilangan kanak-kanak terdedah kepada alahan, termasuk alahan sejuk. Oleh itu, ibu mesti bersedia melakukan tindakan antisipatif, seperti menyiapkan banyak pakaian tebal ketika musim sejuk tiba dan menjauhkan bayi dari pelbagai perkara yang mencetuskannya.

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Urtikaria Selsema

Kesihatan Kanak-kanak. Diakses pada 2020. Gatal-gatal (Urtikaria)

Ibu bapa. Diakses pada tahun 2020. Apa itu Urtikaria Selsema?