Baru di Dibehel? Berikut adalah 6 Makanan yang Sesuai

Jakarta - Memasang sanggur menjadi trend di kalangan anak muda. Bukan hanya untuk kesihatan gigi, kawat gigi kini juga digunakan untuk mencantikkan penampilan. Walaupun begitu, pemakaian pendakap gigi juga boleh menyebabkan pelbagai masalah kesihatan mulut, terutama ketika mereka baru dipasang. Masalah utama adalah kemunculan sariawan di beberapa bahagian mulut.

Namun, bukan hanya itu, cara makan sambil memakai baju kurung juga mengalami perubahan. Ini disebabkan oleh perubahan fungsi pada gigi, terutama ketika pendakap baru diletakkan. Belum lagi rasa sakit yang sering menyerang setiap kali anda mengunyah makanan. Tidak menghairankan bahawa pengguna pendakap akan kehilangan selera makan beberapa ketika selepas pendakap dipasang.

Nah, berikut adalah beberapa jenis makanan yang sesuai untuk anda yang baru menggunakan pendakap gigi:

Bubur

Tidak lama selepas pendakap diletakkan, mulut akan sukar dibuka. Supaya dapat menyesuaikan diri dengan cara makan sambil menggunakan pendakap gigi, Anda perlu makan pelbagai makanan yang teksturnya lembut, seperti bubur. Terdapat banyak jenis bubur yang diproses yang boleh anda makan, seperti bubur ayam, bubur kacang hijau, atau bubur sumsum. Jadi, anda tidak akan cepat bosan dengan menu yang sama.

(Baca juga: Sakit Gigi Juga Boleh Mencetuskan Penyakit Maut, Begini! )

Nasi Lembut

Walaupun baru diaduk, itu tidak bermaksud anda tidak boleh makan nasi. Anda hanya perlu memasaknya dengan jumlah air yang lebih tinggi, jadi tekstur nasi akan lebih lembut dan lebih senang dihaluskan. Nasi yang lebih lembut akan memudahkan anda menelannya tanpa mengunyah terlalu banyak. Sudah tentu, ini akan mengurangkan rasa sakit dan sakit di gigi anda dengan pendakap gigi.

Makanan Rebus

Sukar dimakan sambil dikacau pasti akan membuatkan anda cepat lapar. Namun, kesukaran mengunyah makanan juga menyukarkan anda makan. Oleh itu, agar anda kenyang ketika makan, anda boleh memilih makanan yang mengandungi karbohidrat rebus, seperti kentang, ubi jalar, atau ubi kayu.

Tidak hanya mengisi, semua jenis makanan ini juga tidak menyukarkan anda untuk menelannya, kerana anda boleh menghaluskan atau menggilingnya setelah mendidih. Kelaparan walaupun giginya dirapatkan bukan lagi masalah yang serius.

Jeli

Selain teksturnya yang lembut, rasa agar-agar yang manis boleh menjadi menu sebelah kanan selain bubur atau makanan rebusan. Cara makan sambil memakai baju kurung ketika memakan jeli tidak akan membuat mulut bekerja terlalu keras, kerana anda tidak perlu mengunyahnya terlalu lama. Walaupun makanan ringan, gelatin juga mengenyangkan, anda tahu!

Baca juga: Pengguna pendakap perlu memberi perhatian kepada perkara ini

Susu atau Yogurt

Bosan dengan makanan lembek? Mungkin anda boleh mencuba susu atau yogurt. Kedua-dua jenis minuman ini kaya dengan protein dan kalsium, yang selain menyuburkan badan, juga sangat baik untuk pertumbuhan dan kekuatan tulang. Sudah tentu, susu atau yogurt boleh menjadi pengganti makanan yang tidak boleh anda makan. Selain itu, anda juga tidak perlu bersusah payah mengunyah atau menelannya. Susu dan yogurt juga penuh dan selamat untuk dimakan bila-bila masa.

Jus pelbagai

Walaupun sukar untuk makan makanan, anda tetap perlu menjaga tubuh yang sihat dengan memperhatikan pengambilan nutriennya, termasuk vitamin dan mineral. Anda boleh mendapatkan dua nutrien ini dengan memakan banyak buah. Pilih buah yang tidak terlalu keras sehingga tidak sukar untuk anda kunyah, seperti tembikai, alpukat, pisang, atau mangga. Selain dimakan secara langsung, anda juga dapat menikmati buah-buahan dalam bentuk jus.

Itulah enam makanan yang sesuai untuk dimakan ketika gigi pertama diikat. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai pendakap gigi, anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung melalui aplikasi . Bukan itu sahaja, anda juga mempunyai perkhidmatan penghantaran farmasi dan pemeriksaan makmal tanpa perlu meninggalkan rumah, anda tahu. Ayuh, muat turun sekarang!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found