Ketagihan Media Sosial atau Alkohol, Mana Yang Lebih Berbahaya?

, Jakarta - Menghabiskan masa menggunakan media sosial apabila anda bosan boleh menjadi sangat menyenangkan bagi kebanyakan orang. Namun, siapa sangka bahawa menggunakan media sosial juga boleh menyebabkan ketagihan. Sama seperti jika anda mengambil alkohol, media sosial boleh memberi kesan ketagihan yang sama.

Perbezaan yang dilihat ketika seseorang ketagihan media sosial berbanding alkohol terletak pada kesan pada tubuh. Ketagihan alkohol boleh menyebabkan seseorang mengalami kesan buruk terhadap fizikal, terutamanya buah pinggang. Sekiranya seseorang menjadi bergantung pada media sosial, kerosakan boleh berlaku pada emosi, tingkah laku, dan hubungan manusia. Namun, yang mana lebih berbahaya? Inilah perbincangannya!

Baca juga: Ketagihan Media Sosial? Berikut adalah Petua Berkuasa untuk Mengatasi

Perbandingan Bahaya Antara Ketagihan Media Sosial dan Alkohol

Pada generasi yang lebih tua, ketagihan adalah perkara biasa pada alkohol dan dadah. Tetapi pada generasi sekarang, atau disebut juga milenium, media sosial juga boleh menyebabkan ketergantungan. Teknologi yang harus digunakan untuk bersantai atau berinteraksi dengan orang lain menjadi sesuatu yang menyukarkan seseorang untuk meninggalkannya kerana menimbulkan rasa ketagihan.

Dalam kajian yang dilakukan oleh University of Chicago Booth School of Business , didapati bahawa media sosial boleh menjadi lebih ketagihan daripada alkohol. Sebabnya, keinginan untuk mengambil alkohol dapat dikawal atau diturunkan. Namun, keinginan untuk memeriksa apa yang berlaku di media sosial sukar ditolak. Sudah tentu ini boleh dipanggil ketagihan yang serius.

Kajian yang dijumpai oleh University of Chicago Booth School of Business itu dilakukan pada 250 orang di Jerman yang berumur 18 hingga 85 tahun. Secara unik dalam kajian ini didapati bahawa kebanyakan orang ini dapat menahan keinginan mereka, seperti tidur atau melakukan hubungan seks pada siang hari. Walau bagaimanapun, ini tidak berlaku di media sosial. Keinginan untuk menggunakan media sosial jauh lebih tinggi daripada keinginan lain yang mereka rasakan.

Jadi mengapa media sosial lebih ketagihan daripada alkohol?

  • Sebab terbesar adalah kerana media sosial lebih mudah "diperoleh" daripada alkohol. Anda hanya perlukan telefon pintar dan sambungan internet.
  • Media sosial pastinya lebih murah daripada alkohol. Tidak perlu menggali poket anda untuk membuka media sosial. Sudah tentu ia berbeza dengan alkohol yang memerlukan "kos" tambahan untuk anda sekiranya anda ingin meminumnya.
  • Keinginan untuk menggunakan media sosial lebih sukar ditolak daripada alkohol. Kerana lebih mudah diperoleh, menggunakan media sosial adalah ketagihan yang sukar ditinggalkan. Berkali-kali, setelah anda menggunakan media sosial, anda akan tergoda untuk menggunakannya berulang kali.
  • Tidak ada larangan untuk menggunakan media sosial di khalayak ramai. Seseorang mungkin mengalami kesukaran untuk minum alkohol secara terang-terangan semasa anda bekerja atau di tempat awam. Namun, ia berbeza dengan media sosial yang tidak memerlukan kebenaran daripada orang lain. Anda boleh memuat naik status bila-bila masa dan di mana sahaja, tanpa sekatan ruang dan masa.

Baca juga: Ketagihan Media Sosial atau Alkohol, Mana Yang Lebih Berbahaya?

Penggunaan media sosial yang berlebihan boleh memberi kesan negatif seperti:

  • Membazir masa. Anda tidak boleh menggunakan media sosial. Tetapi jika berlebihan, maka ia sama dengan membuang masa lapang. Contohnya, waktu kerja dan rehat terganggu.
  • Menurunkan keyakinan diri. Apabila anda mengetahui rakan anda di media sosial nampaknya menikmati kehidupan mereka, tidak mustahil anda akan merasa tertekan oleh kenyataan itu kerana hidup anda tidak seperti mereka. Malangnya, orang lebih cenderung mempercayai apa yang dipaparkan di media sosial tanpa menyedari kenyataan sebenar. Percayalah, apa yang ada di media sosial tidak sepenuhnya benar dan hanya boleh dibuat-buat.
  • Perubahan emosi. Seseorang yang kecanduan media sosial dapat mengalami masalah dengan mood, seperti ketidakstabilan tingkah laku, kognitif, dan emosi. Toleransi terhadap penggunaan media sosial juga boleh meningkat dari masa ke masa. Akhirnya, konflik yang berkaitan dengan masalah interpersonal juga boleh berlaku kerana penggunaan media sosial.

Fenomena ketagihan dari media sosial sebahagian besarnya dapat menyumbang kepada persekitaran sosial yang mencetuskan dopamin. Platform media sosial, seperti Facebook, Snapchat, dan Instagram, mampu menghasilkan masalah neurologi yang sama yang ditimbulkan ketika seseorang berjudi dan mengambil ubat haram untuk mengekalkan ketergantungan pada produknya. Interaksi dari media sosial dapat mempengaruhi kawasan otak untuk mencetuskan reaksi kimia yang sama dengan kokain.

Lalu, apakah tanda-tanda seseorang yang ketagih di media sosial? Perhatikan tabiat media sosial anda. Sekiranya anda mengemas kini status anda di tengah malam dan bukannya tidur, boleh dikatakan bahawa anda telah memasuki fasa awal ketagihan media sosial. Untuk itu anda harus lebih memperhatikan diri anda dengan memperhatikan keadaan tubuh dan kesihatan anda.

Baca juga: 6 Kaedah Berkesan untuk Mengatasi Ketagihan Alkohol

Sekiranya anda merasakan keinginan untuk menggunakan media sosial semakin besar, mungkin ada yang tidak kena dengan keadaan psikologi anda. Sekiranya anda mempunyai ini, jangan malu untuk menghubungi doktor.

Anda boleh menghubungi ahli psikologi atau psikiatri pilihan anda melalui . Gunakan ciri Sembang, Panggilan Video , dan Panggilan suara untuk berunding bila-bila masa dan di mana sahaja. Selain berunding dengan pakar, anda juga boleh menggunakan untuk membeli keperluan perubatan, seperti ubat atau vitamin yang anda mahukan. Muat turun permohonan sekarang melalui App Store dan Google App sekarang.

Rujukan:
Pusat Ketagihan. Diakses pada tahun 2021. Ketagihan Media Sosial.
Piawaian Perniagaan. Diakses pada tahun 2021. Ketagihan media sosial sama berbahayanya dengan alkohol dan ubat-ubatan untuk milenium.