Pengendalian Pelbagai Fraktur Pergelangan Kaki Kanan

, Jakarta - Pergelangan kaki patah atau patah pergelangan kaki adalah keadaan yang paling biasa pada atlet. Ini kerana semasa latihan, atlet cenderung terseliuh, jatuh, tapak yang salah, atau kecederaan yang boleh menyebabkan patah pergelangan kaki. Fraktur pergelangan kaki boleh bervariasi dalam keparahan, mulai dari patah ringan hingga lengkap hingga menembusi kulit. Namun, pergelangan kaki yang patah masih boleh diperbaiki dengan prosedur yang betul. Lihat cara yang betul untuk merawat patah pergelangan kaki di sini.

Baca juga: Hati-hati, Ini adalah Cedera Yang Sering Ketika Bermain Badminton

Tahukah anda, pergelangan kaki kita terdiri daripada tiga tulang, iaitu tibia sebagai tulang inti yang terletak di bahagian tengah (dalam) kaki, fibula yang terletak di bahagian luar kaki, dan talus sebagai pangkal. Hujung tibia dan fibula disebut malleolus . Ketiga tulang akan membentuk lengkungan yang terletak tepat di atas talus.

Pergelangan kaki juga ditutup oleh kapsul sendi dan cecair sinovial yang membantu mengurangkan geseran yang berlebihan pada sendi pergelangan kaki. Pergelangan kaki berisiko tinggi mengalami kecederaan sekiranya sendi di kawasan itu terkoyak atau jika salah satu tulang patah.

Sekiranya pergelangan kaki terseliuh dan terdengar bunyi tulang patah, anda harus segera berjumpa doktor ortopedik. Selain melakukan pemeriksaan fizikal, doktor ortopedik juga dapat melakukan ujian imbasan, seperti sinar-X, CT scan, MRI, atau imbasan tulang untuk mencari keretakan atau patah tulang tulang pergelangan kaki dan menentukan lokasi patah yang tepat.

Sekiranya pergelangan kaki anda masih ringan, doktor akan meletakkan pelindung agar pergelangan kaki anda tidak bergeser, dan memberi anda ubat penahan sakit. Usahakan agar pemain tidak basah. Anda boleh menggunakan tongkat atau tongkat untuk berjalan agar tidak membebankan pergelangan kaki yang patah.

Periksa semula dengan doktor anda selepas beberapa minggu agar doktor dapat memantau perkembangan keadaan pergelangan kaki anda. Untuk melegakan bengkak dan kesakitan yang disebabkan oleh patah pergelangan kaki, anda boleh menekan kaki yang patah dengan ais, menopang kaki sehingga sedikit tinggi, dan mengambil ubat penghilang rasa sakit, seperti paracetamol, naproxen atau ibuprofen .

Namun, jika keadaan pergelangan kaki yang patah cukup parah, pembedahan diperlukan untuk merawat dan menyambungkan kembali tulang yang patah. Operasinya dilakukan dengan memasang skru, wayar, dan piring yang berguna untuk mengekalkan kedudukan tulang semasa proses penyembuhan. Agar hujung tulang yang patah disambungkan kembali, pergelangan kaki juga tidak boleh digerakkan sama sekali.

Tempoh masa untuk patah tulang pergelangan kaki berbeza dari orang ke orang, bergantung kepada keparahannya. Tetapi, biasanya pergelangan kaki akan bertambah baik dalam masa 2-3 bulan. Sementara itu, untuk dapat menggerakkan kaki bawah dengan normal semula, ia memerlukan masa yang lebih lama.

Baca juga: Tulang patah, inilah masa yang diperlukan untuk kembali normal

Namun, jika selepas pembedahan anda mengalami gejala yang menunjukkan masalah dengan saraf atau bekalan darah ke pergelangan kaki atau jangkitan seperti di bawah, segera berjumpa doktor.

  • Kulit di sekitar pergelangan kaki bertukar menjadi biru

  • Pergelangan kaki bengkak

  • Jari kaki kebas atau sensasi seperti jarum

  • Luka pembedahan pada pergelangan kaki mengeluarkan pelepasan berbau busuk.

Selain itu, cara lain yang mungkin disarankan oleh doktor anda untuk merawat pergelangan kaki yang terkilir adalah pengurangan. Proses mengembalikan tulang ke kedudukan asalnya akan dilakukan secara manual, tetapi pesakit akan diberi bius atau anestesia sebelum prosedur ini dilakukan.

Anda juga mungkin memerlukan terapi untuk merehatkan otot dan ligamen yang kaku di kaki dan pergelangan kaki. Terapi ini dapat dilakukan setelah tulang sembuh untuk meningkatkan kekuatan dan kelenturan.

Baca juga: 5 Kecederaan Yang Memerlukan Rawatan Fisioterapi

Itulah beberapa cara yang boleh dilakukan untuk mengatasi pergelangan kaki yang patah. Bercakap dengan doktor ortopedik untuk menentukan rawatan yang sesuai. Anda juga boleh menghubungi doktor menggunakan aplikasi untuk meminta nasihat kesihatan kapan saja dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.