Turunkan Kolesterol Tinggi dengan Lemon, Inilah Caranya

, Jakarta - Tahap kolesterol tinggi dapat meningkatkan risiko pelbagai penyakit, termasuk penyakit kardiovaskular. Oleh itu, sangat penting untuk menjaga kadar kolesterol tetap normal. Tahap kolesterol normal untuk orang dewasa kurang dari 200 mg / dl. Seseorang dikatakan mempunyai kolesterol tinggi jika hasil ujian darah menunjukkan jumlah melebihi 240 mg / dl.

Tahap kolesterol darah tinggi tidak boleh diabaikan. Sebabnya, ini boleh meningkatkan risiko penyakit seperti aterosklerosis kerana pengumpulan kolesterol dan plak berbahaya pada dinding arteri. Terdapat beberapa jenis makanan yang dikatakan dapat membantu menurunkan kadar kolesterol, salah satunya adalah lemon. Benarkah?

Baca juga: Berhati-hati! Kolesterol Tinggi Mencetuskan Pelbagai Penyakit

Khasiat Lemon untuk Menurunkan Kolesterol

Pengambilan lemon secara berkala dikatakan dapat membantu menurunkan kadar "kolesterol jahat" dalam darah. Kandungan vitamin C yang tinggi dalam lemon dikatakan berperanan dan berkesan dalam mengawal kadar kolesterol tinggi. Selain vitamin C, orang yang mempunyai kolesterol tinggi juga disarankan untuk mengkonsumsi banyak serat larut dan kandungannya dapat diperoleh dari lemon.

Walaupun begitu, kajian lebih lanjut masih perlu dilakukan untuk membuktikan bahawa kandungan lemon sememangnya dapat diandalkan dalam menurunkan kadar kolesterol. Untuk mendapatkan faedah menurunkan kadar kolesterol, disarankan untuk mengambil jus lemon yang dicampur dengan bawang putih dan air. Minum campuran setiap hari dan teruskan memantau tahap kolesterol.

Penggunaan air lemon dan bawang putih untuk menurunkan kadar kolesterol harus disertai dengan penerapan gaya hidup sihat, terutama bersenam. Sebenarnya, aktif boleh membantu menjadikan tubuh lebih cergas, sehingga dapat mencegah serangan pelbagai penyakit. Tidak diketahui apakah pengambilan air lemon sahaja dapat menurunkan kolesterol, kerana hampir semua kajian yang dilakukan meminta para peserta untuk aktif semasa pengambilan air lemon.

Selain lemon, ada jenis buah lain yang juga baik untuk dimakan untuk merawat kolesterol tinggi, termasuk:

  • Pisang

Pengambilan pisang dikatakan dapat membantu menurunkan kadar kolesterol dalam darah. Ini berlaku kerana zat inulin dalam pisang dapat membantu mengurangkan kolesterol yang diperoleh dari pengambilan makanan. Dengan cara itu, kadar kolesterol dalam darah dapat dikawal.

  • Alpukat

Buah alpukat juga dapat membantu mengatasi kolesterol tinggi. Buah jenis ini kaya dengan lemak tak jenuh tunggal yang baik untuk menjaga kesihatan jantung. Alpukat juga mengandungi vitamin, mineral, dan sebatian yang dapat menghalang penyerapan kolesterol dalam tubuh.

  • epal

Epal kaya dengan pektin, yang merupakan nutrien yang dapat membantu menurunkan kolesterol. Pektin menyerap kolesterol dan lemak buruk di usus kecil, kemudian membawanya keluar dari badan melalui tinja.

Baca juga: 5 Kebaikan Sayuran dan Buah yang Tidak Diketahui

  • Bit

Beetroot dikatakan dapat membantu menurunkan kadar kolesterol darah tinggi, walaupun kajian lebih lanjut masih diperlukan untuk membuktikannya. Walau bagaimanapun, kajian yang diterbitkan dalam Jurnal Sains Hortikultur & Bioteknologi membuktikan bahawa memakan buah-buahan dapat membantu menurunkan kadar kolesterol dalam darah.

Baca juga: 6 Sebab Anda Selalunya Makan Beetroot

Ketahui lebih lanjut mengenai cara mengawal kadar kolesterol dalam darah dan faedah pengambilan lemon dengan bertanya kepada doktor di aplikasinya . Anda boleh menghubungi doktor dengan mudah melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah. Dapatkan maklumat mengenai kesihatan dan petua untuk menurunkan kadar kolesterol dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan
NCBI. Diakses pada tahun 2020. Pengaruh Campuran Jus Bawang Putih dan Lemon pada Profil Lipid dan Beberapa Faktor Risiko Kardiovaskular pada Orang yang Berusia 30-60 Tahun dengan Hiperlipidemia Moderat: Percubaan Klinikal Rawak.
Hidup bersemangat. Diakses pada tahun 2020. Adakah Lemon Menurunkan Kolesterol?
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Makanan untuk Membantu Menurunkan Kolesterol LDL (‘Buruk’),
Kesihatan Harvard. Diakses tahun 2020. 11 makanan yang menurunkan kolesterol.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found