6 Petua untuk Menjaga Kesihatan Ibu Menyusu dan Bekerja

, Jakarta - Tidak ada nutrien tunggal yang lebih baik daripada susu ibu (ASI) untuk bayi. Susu ibu kaya dengan pelbagai nutrien penting yang diperlukan oleh bayi. Sebut saja protein, lemak, karbohidrat, dan pelbagai vitamin dan mineral penting lain. Pendek kata, susu ibu mampu memenuhi keperluan nutrisi badan.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), American Academy of Pediatrics (AAP), American Academy of Family Physicians (AAFP) dan Persatuan Pediatrik Indonesia (IDAI) mengesyorkan penyusuan susu ibu secara eksklusif selama 6 bulan dan penyusuan susu ibu dapat diteruskan sehingga 2 tahun.

Masalahnya, terdapat pelbagai halangan untuk memberi susu ibu kepada bayi. Keadaan ini biasanya dialami oleh ibu menyusu yang juga sibuk bekerja. Perkara yang perlu difahami oleh ibu menyusu adalah bahawa susu ibu bukan hanya soal kuantiti, tetapi ibu juga harus memperhatikan kualitinya. Salah satu faktor yang mempengaruhinya adalah kesihatan ibu dan pengambilan nutrien.

Baca juga: Petua agar bayi tidak meludah setelah menyusui

Inilah cara menjaga kesihatan ibu yang menyusu dan bekerja agar ibu dan bayi sentiasa sihat:

1. Pilih Makanan Seimbang yang Berkhasiat

Ingin mengetahui kaedah termudah untuk menjaga kesihatan ibu menyusu dan bekerja? Mudah, bijaksana dalam memilih makanan. Pendek kata, ibu tidak boleh cuai dalam memakan makanan, makanan yang dimakan mestilah seimbang dari segi pemakanan.

Menurut Ikatan Pediatrik Indonesia (IDAI), nutrien yang diperlukan oleh ibu menyusu adalah sekitar 2500 kalori. Jumlah ini harus terdiri daripada pemakanan seimbang, iaitu makanan yang terdiri daripada karbohidrat, protein dan lemak (sumber boleh berasal dari ikan, daging, atau produk tenusu), serta sayur-sayuran dan buah-buahan.

Selain itu, ibu yang menyusui juga memerlukan sumber zat besi dan kalsium di samping cairan yang mencukupi. Kesimpulannya, terdapat dua faktor yang mempengaruhi pemakanan ibu menyusu, iaitu jumlah makanan dan jenis makanan.

Baca juga: Nutrien yang Diperlukan oleh Ibu Menyusu

2. Bersenam secara berkala

Pengambilan makanan berkhasiat tidak akan cukup untuk dijadikan cara menjaga kesihatan ibu-ibu menyusu yang juga sibuk bekerja. Makanan berkhasiat seimbang mesti diubah dengan pergerakan atau senaman badan. Malangnya, ramai ibu yang baru melahirkan takut untuk bersenam.

Menurut IDAI, senaman juga mempunyai peranan penting selain membentuk tubuh. Aktiviti fizikal ini dapat membuat ibu berehat, bahagia, dan cergas walaupun mereka harus menyusui. Menariknya, perasaan bahagia, relaks dan ikhlas ibu menyusu memainkan peranan penting dalam menghasilkan hormon oksitosin, yang berperanan dalam penghasilan susu.

3. Isi Cecair Badan

Kerja menumpuk kadangkala membuat ibu lupa akan kepentingan keperluan cecair badan. Sebenarnya, ibu yang menyusu mesti memenuhi pengambilan cecair badan mereka agar mereka sentiasa sihat dan susu ibu tetap berkualiti. Baik, dipetik dari Institut Kesihatan Nasional (NIH), iaitu minum secukupnya untuk menghilangkan dahaga. Sasarkan minum 8 cawan (dua liter) cecair setiap hari dan pilih cecair yang sihat seperti air, susu, jus, atau sup.

4. Elakkan Kafein, Rokok dan Alkohol

Cara menjaga kesihatan ibu menyusui dan ibu yang bekerja juga dapat dengan menghindari pengambilan kafein, rokok, dan alkohol. Menurut NIH, pengambilan sebenar kafein dalam jumlah kecil (satu cawan / 240 mililiter sehari) tidak akan membahayakan ibu dan bayi. Walau bagaimanapun, cubalah mengurangkan pengambilan kafein anda semasa menyusu.

Selain itu, merokok dan alkohol juga harus dielakkan. Alkohol boleh mempengaruhi kualiti susu ibu. Sementara itu, pendedahan kepada asap rokok pada bayi dapat meningkatkan pendedahan anak anda terhadap selesema dan jangkitan.

Baca juga: Ini adalah cara untuk menyimpan susu ibu yang tidak dapat ditiru

5. Cukup rehat

Merawat Si Kecil ketika bekerja pastinya akan menguras tenaga ibu sehingga dapat membuat ibu letih. Oleh itu, cubalah di tengah kesibukan untuk menyimpan masa rehat yang mencukupi. Anda boleh tidur sebentar ketika rehat di pejabat tiba, atau tidur semasa si kecil tidur. Dengan cara itu, ibu yang menyusu akan mempunyai waktu tidur tambahan dan lebih bertenaga.

6. Jangan Tumpukan Kerja

Hasil kerja yang menumpuk dapat membuatkan ibu terkuras secara fizikal dan psikologi. Oleh itu, cubalah untuk tidak menumpuk kerja agar ibu tidak tertekan. Cuba bincangkan masalah yang dialami dengan ibu bekerja yang lain, atau dengan atasan anda supaya anda dapat mencari jalan keluar.

Di samping itu, ibu juga perlu berbincang dengan atasan atau rakan sekerja mereka mengenai keputusan ibu untuk meneruskan penyusuan dan bekerja. Sekiranya perlu, bincangkan faedahnya kepada syarikat sekiranya pekerja wanita itu terus menyusui.

Jadi, bagaimana anda berminat untuk mencuba kaedah di atas? Ingat, bekerja bukanlah halangan dalam penyusuan susu ibu secara eksklusif. Penyusuan susu ibu dapat menyuburkan ibu dan bayi, dan membantu membentuk ikatan cinta yang kuat.

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai bagaimana menjaga kesihatan ibu menyusu yang sibuk bekerja? Atau ada aduan kesihatan yang lain? Anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung melalui permohonan . Tidak perlu meninggalkan rumah, anda boleh menghubungi doktor pakar kapan saja dan di mana sahaja. Praktikal, bukan?

Rujukan:
IDAI. Diakses pada tahun 2021. Susu Payudara Langsung, Bagaimana Mengoptimumkan pengeluarannya?
IDAI. Diakses pada tahun 2021. Penyusuan Ibu Berjaya Semasa Bekerja
Institut Kesihatan Nasional - MedlinePlus. Diakses pada tahun 2021. Penyusuan susu ibu - rawatan diri
Keluarga Verywell (2020). Penjagaan Diri untuk Ibu Menyusu.