Apa Komplikasi Yang Disebabkan oleh Ganglion Cyst?

, Jakarta - Adakah anda pernah menemui benjolan pada sendi pergelangan tangan? Dalam dunia perubatan, keadaan ini mungkin berlaku disebabkan oleh sista ganglion. Kista jenis ini adalah benjolan bukan kanker yang paling kerap muncul di sepanjang tendon atau sendi pergelangan tangan atau tangan. Walau bagaimanapun, mereka juga boleh berlaku di pergelangan kaki dan kaki. Kista ini biasanya berbentuk bulat atau bujur dan mengandungi cecair seperti jeli.

Sekiranya kista ganglion dibiarkan tumbuh, lama kelamaan ia boleh menyebabkan komplikasi seperti sakit kerana akan memberi tekanan pada saraf yang berdekatan untuk tumbuh. Bukan hanya itu, kerana selalunya terletak di sekitar sendi, kista ini juga mengganggu pergerakan sendi. Akibatnya, jika anda mempunyai kista ganglion, doktor anda mungkin mencadangkan untuk mengeringkan kista dengan jarum atau melakukan pembedahan. Ini semua dilakukan untuk mengelakkan komplikasi yang tidak diingini.

Baca juga: Waspada, sista boleh berubah menjadi tumor ganas

Gejala Ganglion Cyst

Umumnya apabila seseorang mempunyai kista ganglion, mereka hanya akan menemui benjolan. Mereka juga akan merasa tidak selesa dan sakit. Sekiranya sista berada di kaki atau pergelangan kaki, penghidapnya mungkin merasa tidak selesa ketika berjalan atau memakai kasut. Di samping itu, jika mereka berada di dekat saraf, kista ganglion boleh menyebabkan beberapa perkara, seperti:

  • Kehilangan pergerakan.
  • Kebas.
  • Sakit.
  • Sensasi kesemutan.

Beberapa jenis sista ganglion boleh membesar atau mengecil dari masa ke masa. Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai benjolan yang disyaki kista ganglion, anda perlu membincangkannya dengan doktor anda di pertama. Doktor di akan memberi nasihat mengenai langkah awal apa yang boleh diambil untuk mengurangkan kesakitan yang mungkin berlaku. Sekiranya diperlukan, anda juga boleh membuat janji temu ke hospital dengan segera melalui aplikasi untuk terus berjumpa doktor.

Baca juga: Bolehkah Kista Ganglion Disembuhkan Tanpa Pembedahan?

Punca dan Faktor Risiko Cyst Ganglion

Malangnya, tidak ada yang tahu dengan tepat apa yang menyebabkan kista ganglion berkembang di sekitar sendi. Kerana tumbuh dari lapisan sendi atau tendon, kista ini kelihatan seperti belon air kecil di tangkai. Kista ini juga diduga berlaku apabila tisu yang mengelilingi sendi atau tendon melonjak keluar dari tempatnya. Lebih-lebih lagi, sista itu mengandungi cecair pelincir tebal yang serupa dengan yang terdapat pada sendi atau di sekitar tendon.

Sementara itu, terdapat beberapa faktor yang dapat meningkatkan risiko kista ganglion termasuk:

  • Jantina dan Zaman . Kista Ganglion boleh berkembang pada sesiapa sahaja, tetapi paling biasa pada wanita berusia antara 20 hingga 40 tahun.
  • Osteoartritis . Orang yang mengalami artritis atau haus pada sendi jari yang paling dekat dengan kuku mempunyai risiko lebih tinggi terkena sista ganglion berhampiran sendi tersebut.
  • Kecederaan . Sendi atau tendon yang telah mengalami kecederaan cenderung mengembangkan kista ganglion.

Baca juga: Adakah Ganglion Cyst Penyakit Berbahaya?

Diagnosis dan Rawatan Cyst Ganglion

Semasa pemeriksaan fizikal, doktor anda mungkin memberi tekanan pada kista untuk menguji kelembutan atau ketidakselesaan. Doktor juga mungkin cuba memberi cahaya pada sista untuk menentukan sama ada pepejal atau berisi cecair. Oleh itu, beberapa ujian akan disyorkan, seperti ujian pencitraan (sinar-X, ultrasound, atau MRI) untuk mengesampingkan keadaan lain, seperti arthritis atau tumor. MRI dan ultrasound juga dapat menemui sista yang mungkin tersembunyi.

Diagnosis kista ganglion juga dapat disahkan dengan kaedah aspirasi. Kaedah ini akan melibatkan proses di mana doktor menggunakan picagari untuk mengeluarkan (menghisap) cecair di dalam sista.

Kista Ganglion sering tidak menyakitkan dan tidak memerlukan rawatan. Doktor anda mungkin mencadangkan memerhatikan kista dari masa ke masa. Sekiranya sista menyebabkan kesakitan atau mengganggu pergerakan sendi, doktor akan menetapkan beberapa rawatan, seperti:

  • Imobilisasi . Oleh kerana aktiviti boleh menyebabkan kista ganglion membesar, ada baiknya melumpuhkan kawasan ini buat sementara waktu dengan pendakap atau serpihan untuk membantu mengecilkan kista. Ketika kista menyusut, tekanan pada saraf dapat berkurang, mengakibatkan rasa sakit yang lebih sedikit. Walau bagaimanapun, elakkan penggunaan pendakap atau serpihan jangka panjang, yang boleh menyebabkan otot di sekitarnya menjadi lemah.
  • Aspirasi . Dalam prosedur ini, doktor menggunakan jarum untuk mengeluarkan cecair dari sista, tetapi sista masih boleh berulang.
  • Operasi . Ini mungkin menjadi pilihan jika pendekatan lain tidak berfungsi. Semasa prosedur ini, doktor membuang kista dan batang yang melekat pada sendi atau tendon. Risiko kecederaan pada saraf, saluran darah, atau tendon berdekatan jarang berlaku. Walau bagaimanapun, kista boleh berulang, walaupun selepas pembedahan.
Rujukan:
American Academy of Orthopedic Surgeons. Diperoleh pada 2020. Ganglion Cyst Pergelangan Tangan dan Tangan.
Garis Kesihatan. Diakses pada 2020. Ganglion Cyst.
Klinik Mayo. Diakses pada 2020. Ganglion Cyst.