3 Makanan Yang Harus Dimakan oleh Penghidap Osteophytes

, Jakarta - Osteophytes adalah pertumbuhan pada tulang halus atau juga dikenali sebagai tulang taji. Ia tumbuh dengan perlahan dari masa ke masa dan secara amnya tidak menimbulkan gejala. Osteophytes yang berlaku boleh menyebabkan rasa sakit jika menyerang struktur tulang tertentu atau tumbuh sangat besar, sehingga membatasi pergerakan sendi yang terjejas. Ia juga dipanggil pyhtes osteochondral atau osteochondro.

Osteophytes dalam Artritis

Osteophytes umumnya berkembang pada sendi yang menunjukkan tanda-tanda degenerasi. Ia dikaitkan dengan jenis artritis yang paling biasa, osteoartritis. Tanda-tanda ini dapat membezakan osteoartritis dari jenis artritis lain. Sementara itu, osteoartritis juga melibatkan penurunan tulang rawan. Terdapat juga perubahan tulang subkondral pada sendi, yang mungkin termasuk pembentukan tulang taji.

Baca juga: 6 Tabiat Menyebabkan Seseorang Terkena Osteophyte

Pembentukan Osteofit

Osteophytes adalah pertumbuhan tulang yang dilindungi oleh fibrocartilage yang berasal dari sel-sel prekursor di periosteum. Periosteum adalah tisu yang melapisi tulang dan mengandungi sel yang dapat membentuk tulang baru. Ini dapat mengubah faktor yang berperanan dalam pertumbuhan.

Osteophytes berkembang apabila tulang rawan yang rosak dan tersisa cuba diperbaiki setelah tulang rawan pada sendi lain hilang. Osteophytes yang berlaku bertujuan untuk menstabilkan sendi yang rosak. Ia juga boleh berkembang jika tidak ada keretakan tulang rawan yang jelas, sehingga tulang pada sendi tumbuh berlebihan.

Makanan Yang Perlu Dimakan oleh Pesakit Osteofit

Makan makanan seimbang dengan jumlah nutrien yang betul dapat mengurangkan masalah tulang dengan osteofit. Orang dengan keadaan ini memerlukan banyak vitamin dan nutrien, jadi beberapa makanan yang memberi banyak manfaat kepada tulang harus dimakan. Berikut adalah beberapa makanan yang boleh dimakan oleh pengidap osteofit, iaitu:

  1. Kalsium

Kalsium adalah salah satu makanan yang memberi banyak manfaat kepada tulang, terutamanya kerana kandungan mineralnya yang tinggi. Mineral penting untuk mengekalkan tulang yang sihat dan membantu mengekalkan kepadatan tulang. Pengambilan kalsium juga penting untuk mencegah osteoporosis, iaitu gangguan yang dicirikan oleh tulang yang lemah dan rapuh, yang menyebabkan patah tulang.

Kalsium terdapat dalam makanan seperti yogurt, keju, dan susu. Sumber kalsium lain, seperti sayur-sayuran berdaun hijau, kacang-kacangan, beberapa jenis ikan seperti sardin dan salmon, serta beberapa makanan lain seperti badam, jeruk, dan tauhu.

Baca juga: Ini adalah perbezaan antara Osteoporosis dan Osteoarthritis

  1. Magnesium

Kandungan magnesium juga merupakan salah satu pengambilan yang mesti dimakan oleh penghidap osteofit. Magnesium adalah mineral utama struktur tulang dan diperlukan oleh tubuh untuk melakukan tindak balas biokimia. Apabila kadar magnesium dalam darah menurun, kadar magnesium dari tulang akan dikeluarkan. Kekurangan magnesium adalah biasa dan pengambilan makanan yang kaya dengan magnesium.

Makanan yang kaya dengan magnesium dapat membantu mengekalkan kepadatan tulang dan mencegah masalah belakang. Magnesium terdapat dalam sayuran hijau, ikan, kacang, biji, yogurt, alpukat, pisang, dan coklat gelap.

  1. Vitamin D3

Makanan yang kaya dengan vitamin D juga dapat membantu tubuh menyerap kalsium, menjadikannya baik untuk seseorang yang menderita osteofit. Makanan dengan kandungan vitamin D boleh bermanfaat untuk pertumbuhan tulang yang kuat dan sihat. Tanpa vitamin D yang mencukupi, tulang akan menjadi nipis, rapuh, atau cacat.

Vitamin D biasanya dijumpai secara semula jadi dalam beberapa makanan, termasuk ikan berlemak (salmon), minyak hati ikan, dan kuning telur. Selain itu, susu dan sebilangan bijirin, jus, dan roti juga diperkaya dengan vitamin D. Ia juga boleh didapati dari makanan tambahan dan berjemur di bawah sinar matahari.

Baca juga: Sakit Lutut Selalunya, Hati-hati Osteoartritis

Itulah beberapa makanan yang boleh dimakan oleh penghidap osteofit. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai pengambilan makanan yang baik untuk tulang, doktor dari sedia menolong. Caranya adalah dengan muat turun permohonan dalam telefon pintar awak!