Selalunya degil, Cegah Komedo dengan 8 Cara Ini

, Jakarta - Blackheads adalah lebam kecil yang sering muncul di pori-pori kulit. Sekiranya jangkitan berlaku, komedo adalah pendahulu jerawat. Tidak hanya pada wajah, bintik hitam dapat muncul di bahagian tubuh yang lain, seperti dada, bahu, lengan, atau punggung. Selagi tidak ada jangkitan, komedo tidak akan menyebabkan kesakitan. Berikut adalah langkah-langkah untuk mencegah komedo yang degil:

Baca juga: 6 Petua Menghilangkan Komedo dengan Mudah

  • Bersihkan Wajah Anda Secara Berkala

Membersihkan wajah secara berkala boleh dilakukan dengan mencuci muka setiap hari untuk menghilangkan lebihan minyak dan kotoran di wajah anda. Sekiranya ini dilakukan, ia akan mencegah pembentukan komedo kerana pori-pori kulit yang tersumbat.

  • Bersolek Bersih Sebelum Tidur

Tidur dengan solekan yang masih melekat pada wajah akan mencetuskan munculnya komedo akibat pori-pori yang tersumbat. Lebih baik membersihkannya dengan bersih solekan pada wajah. Sekiranya anda malas untuk mencuci muka, anda boleh menggunakannya penghilang solekan atau air misel dituangkan pada kapas.

  • Mandi Selepas Aktiviti

Setelah seharian melakukan aktiviti, badan akan berpeluh, tidak kurang juga pada wajah dan kulit kepala. Peluh yang keluar dari badan akan membawa banyak bakteria dan minyak, yang keduanya menjadi pencetus komedo. Sebagai gantinya, luangkan masa untuk mandi selepas melakukan aktiviti, bersihkan bahagian wajah dengan rawan komedo, seperti hidung, dahi, dan dagu.

  • Gunakan Pelembap Setiap Hari

Menggunakan pelembap adalah suatu keharusan. Sebabnya, sifat penghidratan pelembap akan membantu mencegah komedo daripada membiak. Dalam kes ini, anda boleh menggunakan pelembap yang sesuai dengan jenis kulit anda.

Sekiranya anda masih ragu-ragu, anda boleh berbincang secara langsung dengan pakar dermatologi dalam permohonan tersebut . Sekiranya anda menggunakan pelembap yang salah, bukan sahaja bintik hitam akan muncul, jerawat juga boleh muncul.

Baca juga: Singkirkan komedo dengan air suam, berikut caranya

  • Mengelupas Secara Berkala

Anda boleh melakukannya dengan satu cara dengan menggunakan gosok muka untuk membuang kulit mati yang dapat menyumbat liang dan menyebabkan bintik hitam. Dalam kes ini, anda boleh melakukannya dengan lembut, sehingga tidak merengsakan kulit

  • Gunakan Produk Yang Boleh Menyerap Minyak Yang Berlebihan

Produk yang dapat menyerap peluh berlebihan di wajah bukan sahaja dapat mencegah bintik hitam, produk ini bahkan dapat membunuh bakteria dan membuang sel kulit mati di wajah yang menjadi penyebab komedo.

  • Gunakan Produk Anti Alergi dan Bukan Komedogenik

Sekiranya anda tidak berhati-hati dalam memilih produk yang sesuai dengan jenis kulit anda, pelindung matahari, kosmetik, atau pelembap akan menjadi penyebab komedo. Dalam kes ini, anda boleh memilih produk dengan label anti-alergi dan bukan komedogenik agar tidak menyumbat liang dan tidak merengsakan kulit.

  • Jangan Sentuh Muka Anda Apabila Tangan Anda Kotor

Apabila terdapat komedo atau jerawat, jangan sentuh wajah anda dengan tangan yang kotor. Ini akan memperburuk keadaan kulit anda, kerana bakteria yang ada di tangan anda berpindah ke wajah anda.

Baca juga: 5 Bahan Semula jadi yang Anda Boleh Cuba Atasi Komedo

Selain beberapa perkara ini, jangan lupa menjalani diet yang sihat dengan mengelakkan makanan yang kaya dengan gula dan lemak buruk. Makanan jenis ini dapat melambatkan pergantian sel, menjadikan pori-pori berisiko tersumbat. Sebaliknya, konsumsi makanan yang mengandungi banyak vitamin A dan beta-karoten sehingga kulit menjadi lebih sihat, kerana pergantian sel yang baik.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2019. 12 Cara Menghilangkan Blackheads.
Huffpost. Diakses pada tahun 2019. 6 Cara Menghilangkan Komedo Dan Mencegahnya Dari Kembalinya.