7 Petua Bangun Pada Pagi Pagi

Jakarta - Tidak semua orang dapat tidur dengan cepat. Sebilangan orang mengalami masalah tidur sehingga mereka harus bangun lewat, walaupun mereka sudah berusaha menutup mata. Ini boleh mempengaruhi corak tidur seseorang, menjadikan waktu tidurnya "huru-hara" dan meninggalkan rasa mengantuk pada waktu pagi. Oleh itu, agar anda dapat bangun pada waktu pagi, periksa tujuh petua untuk bersesuaian pada waktu pagi, mari kita pergi! (Baca juga: Insomnia? Inilah Cara Mengatasi Insomnia)

1. Matikan Peranti Elektronik

Agar tidur lebih nyenyak, matikan alat elektronik sebanyak mungkin sebelum tidur. Ini kerana alat elektronik seperti alat, TV, dan lain-lain boleh mempengaruhi kualiti tidur. Satu kajian bahkan melaporkan bahawa alat elektronik dapat mempengaruhi rangsangan kognitif otak, sehingga mempengaruhi kualiti tidur. Cahaya yang dipancarkan oleh alat elektronik juga dapat memperlambat pengeluaran hormon melatonin, yang mengatur waktu tidur biologi. Kesannya, cahaya akan menyukarkan anda tidur.

2. Elakkan Makan Sebelum Tidur

Makan sebelum tidur tidak dilarang, tetapi anda masih perlu memperhatikan apa yang anda makan. Kerana beberapa makanan seperti pizza, bijirin bergula, coklat gelap, kafein, dan minuman ringan boleh mempengaruhi kualiti tidur anda. Sebilangan makanan ini akan menjadikan tubuh lebih fokus pada pencernaan makanan daripada berehat. Oleh itu, adalah idea yang baik untuk memberi makan anda rehat dua jam sebelum tidur supaya proses metabolik dalam badan berlaku dengan optimum.

3. Minum segelas air sebelum tidur

Sebelum tidur, anda boleh minum segelas air. Ini dilakukan untuk mengisi semula cecair badan yang hilang akibat aktiviti sepanjang hari dan membuang toksin dalam badan. Minum segelas air sebelum tidur juga boleh membuat anda tidur lena, anda tahu.

4. Buat Persekitaran Tidur yang Selesa

Terdapat banyak perkara yang boleh mengganggu kualiti tidur seperti kebisingan, suhu terlalu sejuk, suhu terlalu panas, dan lain-lain. Oleh itu, untuk tidur lebih lena, anda perlu mewujudkan persekitaran tidur yang selesa. Contohnya, dengan menggunakan lampu malam, menyesuaikan suhu bilik, mematikan TV, menjauhkannya alat, gunakan topeng untuk menutup mata, dan sebagainya.

5. Minum Segelas Air Setelah Bangun

Saran untuk minum air selepas bangun tidur bukan hanya untuk menghilangkan dahaga, tetapi juga untuk menyingkirkan toksin dalam badan. Anda juga boleh menambah kepingan lemon ke dalam air untuk menambah rasa. Untuk mempermudah, anda boleh menyediakan segelas air di bilik tidur. Jadi, anda boleh meminumnya sebaik sahaja bangun.

6. Senaman ringan

Setelah bangun tidur, itu tidak bermaksud mengantuk hilang. Sebenarnya, sebilangan orang memerlukan masa untuk "mengumpulkan kehidupan mereka" sebelum akhirnya bangun dari tidur dan melakukan aktiviti. Untuk mengakali, anda boleh melakukan regangan ringan di tilam. Lakukan pergerakan sederhana, seperti meregangkan kepala, tangan, dan badan. Walaupun remeh, ini dapat menjadikan badan lebih bersedia dan segar untuk aktiviti, anda tahu.

7. Sarapan pagi

Selain menjadikan tubuh lebih bertenaga, sarapan juga dapat mengawal berat badan, meningkatkan fokus, dan mencegah peningkatan kadar kolesterol. Oleh itu, disarankan agar anda makan sarapan sekurang-kurangnya 30 minit setelah bangun. Kerana menurut para pakar, sarapan dalam waktu 30 minit setelah tidur dapat menstabilkan kadar gula dalam darah. (Baca juga: Mulakan Pagi Anda dengan Menu Sarapan Sihat dan Tenaga )

Sekiranya tujuh cara di atas tidak dapat meningkatkan kualiti tidur anda, ada baiknya anda berbincang dengan doktor anda. Agar corak tidur anda bertambah baik, anda boleh memanfaatkan ciri-cirinya Hubungi Doktor untuk berbincang dengan doktor . Anda boleh menghubungi doktor bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Sembang, Panggilan Suara , atau Panggilan video . Jadi jomlah muat turun permohonan di App Store dan Google Play