Ini adalah Rawatan yang Betul untuk Kanak-kanak dengan Skoliosis

, Jakarta - Salah satu gangguan tulang yang menyebabkan keadaan melengkung ke sisi dan menyebabkan sakit belakang adalah scoliosis. Penyakit ini juga lebih kerap berlaku pada kanak-kanak sebelum memasuki usia baligh, yang berumur 10 hingga 15 tahun. Walaupun kanak-kanak lelaki dan perempuan sebenarnya mempunyai risiko yang sama untuk mendapat penyakit ini, tetapi kanak-kanak perempuan lebih mudah mendapat keadaan yang lebih teruk yang perlu dirawat dengan betul.

Punca Scoliosis

Sebilangan besar penyakit ini tidak dapat dicegah kerana penyebabnya masih belum diketahui dengan pasti. Walau bagaimanapun, beberapa perkara seperti kerosakan tulang belakang, kecacatan kelahiran, atau kecacatan tulang belakang yang disebabkan oleh gangguan saraf dan otot boleh menyebabkan scoliosis. Walau bagaimanapun, faktor genetik adalah perkara yang memainkan peranan paling penting dalam kemunculan penyakit ini.

Gejala Scoliosis

Beberapa keadaan akan dirasakan oleh orang yang menderita skoliosis, seperti kesukaran bernafas dan juga kesakitan yang sangat teruk. Untuk melakukan rawatan yang betul, anda harus mengetahui terlebih dahulu gejala yang akan timbul akibat perubahan penampilan dada, pinggul, atau bahu, iaitu:

  • Badan akan condong ke satu sisi.

  • Salah satu pinggul kelihatan lebih menonjol.

  • Panjang kaki menjadi tidak seimbang.

  • Satu bahu lebih tinggi.

  • Salah satu bilah bahu lebih menyerlah.

Diagnosis Scoliosis

Selain memperhatikan perubahan yang berlaku pada postur anak, ibu juga dapat mengajak anak berjumpa doktor. Scoliosis dapat didiagnosis dengan pemeriksaan fizikal bahu, tulang belakang, tulang rusuk, dan pinggul untuk melihat apakah terdapat tonjolan di salah satu kawasan ini.

Pemeriksaan yang berkaitan dengan saraf juga penting untuk pengesanan awal penyakit ini. Pemeriksaan tersebut merangkumi pemeriksaan normalitas refleks badan, sensasi dan kekuatan otot. Pemeriksaan sinar-X juga boleh dilakukan untuk melihat sudut lengkung tulang belakang untuk mengesahkan keadaan skoliosis. Pakar ortopedik biasanya akan mengesyorkan pemeriksaan lebih lanjut seperti imbasan CT atau imbasan MRI, terutama jika disyaki pemicu lain seperti tumor.

Rawatan Scoliosis

Rawatan yang sesuai untuk scoliosis berdasarkan tahap keparahan, usia, lokasi dan corak kelengkungan, dan jantina pesakit. Nah, beberapa rawatan yang boleh dilakukan termasuk:

  1. Terapi

Untuk merawat skoliosis dan mencegah tulang belakang berpusing lagi, terapi boleh menjadi pilihan. Terapi juga dapat menguatkan tulang belakang dan menjadikannya fleksibel. Terapi yang boleh dilakukan merangkumi terapi fizikal seperti senaman biasa yang merangkumi regangan tangan dan latihan kekuatan. Terapi air juga dapat dilakukan untuk mengurangkan tekanan pada sendi.

  1. Sokong Korset

Penyokong wayar atau pendakap dalam bentuk korset boleh digunakan pada badan pesakit untuk merawat scoliosis. Pada orang yang menghidap skoliosis pada kanak-kanak dan remaja, pendakap ini dapat mengelakkan lekuk tulang belakang menjadi semakin teruk. Walau bagaimanapun, pada orang dewasa, tujuan memakai pendakap gigi adalah untuk mengurangkan tekanan pada sendi dan melegakan sakit di bahagian bawah punggung.

  1. Operasi

Sekiranya terapi dan penggunaan korset sokongan tidak membantu, maka pembedahan harus dilakukan. Pembedahan akan menguatkan tulang belakang dengan menggunakan skru dan batang keluli. Di samping itu, orang dewasa dengan kecacatan plat tulang belakang boleh menjalani pembedahan penyahmampatan untuk menghilangkan tulang yang menekan pada saraf.

Sekiranya ibu menemui gejala skoliosis pada anaknya, segera hubungi pasukan perubatan untuk mendapatkan rawatan yang lebih tepat. Kini ibu juga boleh berbincang dengan doktor melalui aplikasi tersebut . Melalui ciri Berbual dan Kal Suara / Video l, Ibu boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun aplikasi sekarang di App Store dan Google Play!

Baca juga:

  • Jangan panik, ini adalah pertolongan pertama untuk patah tulang
  • Bukan hanya wang, simpanan tulang juga penting