Ketahui Keletihan Karantina, Keletihan Kerana Menginap di Rumah

, Jakarta - Dalam situasi pandemik korona saat ini, banyak orang mengalami keletihan kuarantin . Mary Fristad, PhD, ABPP, seorang ahli psikologi di The Ohio State University Wexner Medical Center, mengatakan keletihan kuarantin disebabkan oleh perubahan dan ketidakpastian dalam hidup kerana keadaan pandemik.

Ramai orang merasa sangat cemas, terutama jika mereka mengalami masalah kewangan. Tuntutan tambahan untuk menyelesaikan tugas harian, ibu bapa harus bekerja dari rumah dan juga memberi pendidikan untuk anak-anak mereka, sehingga menimbulkan keletihan yang melampau.

Keletihan Mental pada Akhir Hari

Keletihan kuarantin adalah keletihan mental pada penghujung hari. Gejala sangat peribadi, bergantung pada bagaimana seseorang bertindak balas terhadap situasi pandemik. Contohnya, banyak orang yang bekerja dari rumah di hadapan komputer melaporkan keletihan dan ketegangan mata.

Baca juga: Inilah sebab mengapa Virus Corona di Indonesia disebut berbeda

Sebenarnya, orang-orang tertentu mengalami tekanan yang besar dari kehilangan peluang untuk secara fizikal bersama rakan, keluarga, dan rakan sekerja. Telefon dan panggilan video menyediakan saluran sosial yang sangat diperlukan, tetapi interaksi ini dilihat sebagai pengganti pertemuan fizikal.

Di samping keterbatasan interaksi sosial yang mencetuskan perasaan tekanan dan keletihan kuarantin , pandemi juga menyukarkan orang untuk mencapai tahap rangsangan optimum mereka. Sebilangan orang memerlukan tahap rangsangan tertentu agar aktiviti mereka cekap.

Overstimulasi dari kemasukan maklumat yang berterusan dan ketidakpastian mengenai masa depan boleh meletihkan. Terdapat juga keletihan yang berkaitan dengan kekurangan rangsangan. Tidak mengalami perubahan persekitaran adalah sukar.

Orang dalam keadaan tidak mempunyai rangsangan atau terlalu banyak rangsangan. Kedua-dua keadaan ini boleh memberi kesan negatif terhadap mood.

Ahli psikoterapi Paul L. Hokemeyer, PhD, pengarang Kekuatan rapuh , menjelaskan bahawa keletihan karantina berpunca dari keletihan emosi yang ditimbulkan oleh wabak dalam hidup kita. Bosan dengan peraturan penjarakan Sosial atau pembersihan lain.

Orang merasa mereka tidak dapat menjaga diri mereka sendiri. Mereka bosan. Rasa hancur. Malah, ada juga yang ingin menceraikan pasangan mereka dan berhenti membesarkan anak.

Baca juga: Fakta Lilin ini untuk Ujian Topeng Kain

Tetapi secara keseluruhan, ini semua adalah perasaan semula jadi. Keletihan kuarantin adalah tindak balas yang benar-benar wajar dalam konteks begitu banyak perubahan dan ketidakpastian dalam hidup.

Krisis COVID-19 telah mengubah begitu banyak aspek kehidupan dalam waktu yang singkat. Ramai di antara kita, mungkin kebanyakan kita mengalaminya. Kita perlu mengetahuinya sebagai perkara biasa dan memaafkan diri kita dan satu sama lain apabila hal itu menghalangi kemampuan kita untuk mengatasi. Jadi, bagaimana berdamai dengan keadaan ini?

Membuat Rutin Baru

Dengan gangguan rutin kehidupan seharian, kebanyakan pakar menyarankan untuk membuat rutin baru. Sukan adalah aktiviti yang boleh dilakukan di dalam dan di luar rumah. Kelas latihan maya banyak tersedia untuk anda mencuba.

Ia juga penting untuk mengelakkan masalah tidak sihat. Ada kemungkinan orang tidak pergi ke bar atau restoran, tetapi ada kebimbangan yang ketara bahawa sesetengah orang beralih ke alkohol atau ubat lain sebagai cara untuk mengatur mood mereka selama ini.

Penting untuk mencari masa untuk diri sendiri. Manusia adalah makhluk sosial, tetapi banyak orang mendapati diri mereka berada di rumah tangga dan merasa lebih sibuk daripada biasa. Anda perlu berkongsi masa di mana anda berpisah dengan keluarga yang lain dan nikmati sendiri.

Memberi bantuan atau sokongan kepada orang yang memerlukan juga boleh menjadi usaha untuk menyalurkan emosi negatif. Memerlukan maklumat yang lebih terperinci mengenai cara menyelesaikannya keletihan kuarantin , boleh ditanya terus di .

Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Berbual dengan doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual , bila-bila masa dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Ya, 'Keletihan Karantina' Nyata. Inilah Cara Mengatasi
Kesihatan.com. Diakses pada tahun 2020. Keletihan Karantina Nyata — Inilah Cara Mengekalkan Jauh Sosial.