Tubuh sering sakit, ini adalah 4 tanda kurang pergerakan

Jakarta - Pandemik virus korona, yang belum berakhir, memaksa pemerintah ibu kota untuk mengadakan sekatan sosial skala besar (PSSB) untuk kali kedua. Di samping itu, banyak pejabat masih melaksanakan WFH hingga sekarang, sejak awal wabak ini. Walaupun lebih praktikal ketika melakukan WFH daripada bekerja di pejabat, ada kesan yang dirasakan, salah satunya ialah badan sering sakit.

Sebenarnya, semasa WFH, aktiviti fizikal dikurangkan secara drastik, daripada harus pergi ke pejabat. Nampaknya, penurunan aktiviti fizikal menjadikan tubuh kurang aktif, yang sebenarnya mencetuskan sakit badan. Bukan hanya kurang aktif, WFH juga akan meningkatkan beban psikologi. Apabila anda mengalami penurunan aktiviti fizikal, organ dalam badan akan bekerja lebih keras. Sekiranya tanda ini berlaku kepada anda, anda harus segera mula bersenam, ya!

Baca juga: Dos senaman yang disyorkan untuk kekal sihat

Ini bukan hanya sakit, ini adalah beberapa tanda kekurangan pergerakan

Sakit yang dialami ketika badan kurang bergerak biasanya terasa di punggung, lutut, dan bahu. Apabila anda mengetahui isyarat dari badan anda dan mula melakukan senaman dengan segera, sendi anda akan lebih relaks kerana darah mengalir dengan lancar ke seluruh badan anda, yang akan mengurangkan kesakitan. Bukan hanya sakit yang menjadi tanda kurang pergerakan, berikut adalah beberapa tanda lain!

1. Rasa Tenang

Apabila anda merasa tertekan dengan mudah, ini boleh menjadi tanda kurangnya pergerakan. Bukan hanya itu, anda juga akan merasa cemas dan takut dengan perkara yang anda fikirkan secara berlebihan. Sekiranya ini berlaku, cubalah bersenam sehingga anda merasa lebih tenang. Bersenam dapat meningkatkan tahap endorfin dalam badan, yang boleh mencetuskan perasaan senang. Suasana anda juga akan menjadi lebih baik setelah bersenam.

Baca juga: 6 Pilihan Sukan Semasa Jarak Sosial

2. Berat Badan

Sekiranya semasa WFH badan bertambah berat badan, ini boleh menjadi tanda kurangnya pergerakan. kamu tahu. Terutama jika badan anda tidak bersenam selama lebih dari 8 minggu dan anda mempunyai tingkah laku makanan yang tidak sihat, maka jangan terkejut jika kalori dari makanan terkumpul di dalam badan anda dan menyebabkan berat badan anda meningkat secara drastik.

3. Sembelit atau Sembelit

Adakah anda sering mengalami sembelit atau sukar membuang air besar? Keadaan ini bukan hanya berlaku kerana anda tidak makan cukup serat, tetapi juga kerana anda tidak melakukan aktiviti fizikal, seperti bersenam. Bersenam dapat membantu melancarkan pergerakan sistem pencernaan. Apabila senaman jarang dilakukan, proses pencernaan badan juga akan menjadi perlahan.

4. Gangguan Tidur

Sekiranya anda selalu sukar tidur pada waktu malam, ini boleh menjadi petanda bahawa anda tidak bergerak secara aktif. Apabila anda kerap bersenam selama 30 minit 4 kali seminggu, anda akan mengalami peningkatan peredaran tidur, sehingga anda merasa lebih selesa dan tenang ketika tidur pada waktu malam. Bukan hanya itu, senaman juga akan meningkatkan mood dan mengurangkan tahap tekanan dalam badan.

Dengan cara itu, senaman dapat meningkatkan proses biologi badan yang menentukan kitaran tidur seseorang atau apa yang biasanya dikenali sebagai irama sirkadian. Dengan bersenam, anda tidak akan merasa mengantuk pada siang hari, dan mengantuk sepenuhnya pada waktu malam, sehingga keesokan harinya anda dapat bangun dengan badan yang lebih segar.

Baca juga: Ini adalah sukan yang selamat untuk dilakukan semasa wabak korona

Bincangkan dengan doktor dalam aplikasi jika anda atau orang yang dekat dengan anda mengalami sejumlah masalah kesihatan, ya!

Rujukan:
Yang Sihat. Diakses pada tahun 2020. 7 Tanda-Tanda Yang Jelas Anda Perlu Bergerak Lebih Banyak.
Makan ini. Diakses pada tahun 2020. 20 Tanda Amaran Anda Perlu Bergerak Lebih Banyak.