Keletihan dan Ruam yang melampau, Benarkah Gejala Lupus?

, Jakarta - Lupus adalah penyakit sepanjang hayat. Sel-sel imun ini menyerang tisu-tisu yang sihat di dalam badan menyebabkan keradangan dan kerosakan tisu. Gejala yang sering muncul mungkin terbatas pada ruam pada kulit, tetapi lupus lebih kerap menyebabkan masalah dalaman seperti keletihan yang teruk dan sakit sendi. Dalam kes yang teruk, lupus juga boleh merosakkan jantung, ginjal, dan organ penting lain. Walaupun tidak ada penawar khusus, ada perawatan yang dapat meminimumkan kerosakan tisu.

Terdapat beberapa jenis lupus dan setiap kes berbeza. Gejala yang mungkin timbul dengan cepat akan berbeza. Gejala boleh berlaku dengan cepat atau muncul dengan perlahan. Sebilangan lupus boleh ringan, tetapi ada yang teruk.

Gejala lupus yang paling biasa adalah kemunculan ruam berbentuk kupu-kupu di pipi dan jambatan hidung. Masalah kulit biasa yang lain termasuk kepekaan terhadap cahaya matahari dengan bintik merah atau bersisik, ruam ungu pada pelbagai bahagian badan, termasuk wajah, leher, dan lengan. Sebilangan orang juga mengalami luka di mulut dan di tepi kuku.

Baca juga: Ini adalah jenis lupus yang perlu anda ketahui

Keletihan yang melampau, Gejala Tidak Terlihat

Gejala lupus yang sering tidak dapat dilihat, tetapi sangat dirasakan adalah keletihan. Sebenarnya, ada orang yang menghidap lupus kadang-kadang letih. Selalunya penghidap lupus akan keluar dari keletihan.

Tidak diketahui dengan tepat apa yang menyebabkan keletihan pada lupus. Sebilangan orang mungkin mempunyai fibromyalgia, sindrom kesakitan otot dan keletihan yang meluas. Kira-kira satu pertiga orang dengan lupus mengalami fibromyalgia.

Dalam kes lain, keletihan juga boleh disebabkan oleh keadaan seperti anemia atau kemurungan. Keletihan juga boleh menjadi kesan sampingan ubat. Sekiranya keletihan menghalangi aktiviti anda, ada beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk meningkatkan tenaga anda:

1. Rawat keadaan yang mendasari menyebabkan keletihan

Keletihan pada lupus kadang-kadang disebabkan oleh masalah perubatan, seperti anemia, fibromyalgia, kemurungan, atau masalah buah pinggang atau tiroid. Dalam beberapa kes, ia boleh menjadi kesan sampingan dari rawatan. Seseorang dapat mengatasi keletihan dengan merawat keadaan. Tanya doktor melalui aplikasi untuk memeriksa sama ada keletihan anda berkaitan dengan keadaan lain.

Baca juga: Akhirnya, Punca Lupus Kini Terungkap

2. Lakukan Senaman untuk Menambah Tenaga

Walaupun bersenam mungkin merupakan perkara terakhir yang harus dilakukan, bersenam sebenarnya dapat meningkatkan tenaga penghidap lupus. Senang melakukan senaman sebanyak yang anda boleh bertoleransi. Semudah berjalan pantas, anda juga boleh melakukannya di sekitar rumah.

Sekiranya anda mempunyai lebih banyak masa, latihan juga boleh dilakukan di Gim dengan bantuan tenaga pengajar. Anda boleh menggunakan treadmill untuk berjalan-jalan dengan pantas, dan lakukan selama beberapa minit setiap hari. Anda juga boleh berbasikal di siang hari atau mengikuti kelas senaman yang anda nikmati dan masih boleh bertolak ansur. Ini mempunyai kesan yang baik untuk mengatasi keletihan yang dialami oleh penderita lupus.

3. Cukup rehat

Selepas bersenam, pastikan badan anda cukup rehat. Sebilangan besar orang melakukan yang terbaik dengan tidur sekurang-kurangnya 7 hingga lapan jam setiap malam. Sekiranya anda menghidap lupus, anda mungkin juga memerlukan tidur siang dan lebih banyak tidur.

Bagi penghidap lupus, sangat penting untuk mengembangkan tabiat tidur yang baik. Ini benar-benar dapat membuat perbezaan antara tidur nyenyak dan gelisah. Luangkan masa juga untuk berehat sebelum tidur.

Anda boleh mandi air suam sebelum tidur untuk menenangkan badan. Elakkan alkohol dan makanan berkafein selepas makan malam. Elakkan juga menonton TV atau melihat skrin telefon pintar sebelum tidur, kerana aktiviti ini boleh mengganggu kualiti tidur.

Baca juga: 10 Fakta Mengenai Lupus Yang Perlu Anda Ketahui

Rujukan:

WebMD. Diakses pada 2019. Gejala Lupus.

WebMD. Diakses pada tahun 2019. Melawan Keletihan Lupus