Mitos atau Fakta, Tekanan Yang teruk Menyebabkan Gastritis

, Jakarta - Gastritis yang dipicu oleh tekanan dikenali sebagai dispepsia berfungsi. Ini adalah keadaan perut yang tidak menyebabkan bisul perut seperti gastritis biasa, tetapi boleh menyebabkan gejala, seperti pedih ulu hati, sensasi terbakar, dan perasaan kenyang yang dipicu oleh tekanan, kegelisahan, dan kegelisahan yang kuat.

Sekiranya anda mengalami gastritis yang disebabkan oleh tekanan yang teruk, ini dapat diatasi dengan perubahan diet dan ubat antasid, yang membantu menenangkan mukosa gastrik daripada menyebabkan pedih ulu hati. Ia juga penting untuk mengawal saraf dan emosi secara umum, kerana ini adalah bahagian penting dalam rawatan. Maklumat lebih lanjut ada di bawah!

Gejala Tekanan Yang teruk Disebabkan oleh Gastritis

Gejala gastritis yang disebabkan oleh tekanan yang teruk adalah sakit perut dan ketidakselesaan berterusan. Gejala lain adalah:

Baca juga: 7 Jenis Gastritis yang Perlu Diperhatikan

1. Mual dan rasa kenyang.

2. Perut kembung dan sakit.

3. Pencernaan yang lemah dan kerap bersendawa.

4. Sakit kepala dan malaise.

5. Kehilangan selera makan, muntah, atau keinginan untuk muntah.

Gejala-gejala ini boleh muncul pada bila-bila masa, tetapi peningkatan dalam tempoh tekanan atau kegelisahan. Sebilangan gejala ini juga mungkin terdapat pada jenis gastritis yang lain dan membingungkan diagnosis penyakit.

Bagaimana rawatan dilakukan? Contohnya, penggunaan ubat antasid seperti pepsamar, atau ubat yang mengurangkan pengeluaran keasidan di dalam perut Omeprazole atau Pantoprazole , disyorkan untuk rawatan gastritis yang disebabkan oleh tekanan yang teruk.

Walau bagaimanapun, penggunaan ubat ini secara berterusan tidak digalakkan. Oleh itu, rawatan masalah emosi yang mencetuskan gejala dengan psikoterapi, teknik relaksasi seperti meditasi, diet seimbang, dan aktiviti fizikal biasa adalah tindakan terbaik.

Baca juga: 9 Cara Mengubati Gastritis

Ubat rumah yang baik untuk gastritis adalah teh chamomile, yang harus diminum 2 hingga 3 kali sehari untuk mengaktifkan kesan penenangnya. Ubat herba semula jadi yang menenangkan termasuk teh valerian dan lavender.

Untuk maklumat lebih terperinci mengenai gejala dan rawatan gastritis, anda boleh meminta permohonannya . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik. Bagaimana, cukup muat turun melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor, anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual , bila-bila masa dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah.

Gastritis akibat tekanan yang berat tidak menyebabkan radang perut

Gastritis yang disebabkan oleh tekanan tidak boleh menjadi barah kerana gastritis jenis ini tidak menyebabkan ulser perut. Gastritis yang disebabkan oleh tekanan juga disebut dispepsia fungsional, kerana ujian yang digunakan untuk mendiagnosis gastritis, yang disebut endoskopi gastrointestinal atas, tidak menunjukkan erosi pada perut dan oleh itu keadaan ini tidak dikaitkan dengan peluang yang lebih tinggi untuk menghidap barah atau komplikasi penting yang lain. .

Emosi berkait rapat dengan sistem pencernaan. Setiap orang mengalami tekanan secara berbeza, tetapi ia selalu mempengaruhi kita dalam beberapa cara. Apabila kita mengalami tekanan dan gastritis, penting untuk mendapatkan bantuan perubatan.

Masalahnya ialah banyak orang bahkan tidak menyedarinya kerana gejalanya serupa dengan keadaan kesihatan yang lain. Perlu diingat bahawa badan dan minda tidak berfungsi secara berasingan. Apa yang berlaku di satu kawasan mempengaruhi kawasan yang lain. Walaupun rawatan ada dengan keadaan gastritis pada umumnya. tetapi memandangkan ini disebabkan oleh tekanan yang teruk, sangat penting untuk mengenal pasti punca sebenar.

Rujukan:
Tuasaude.com. Diakses pada tahun 2020. Gejala utama dan pilihan rawatan untuk gastritis akibat tekanan.
Meneroka Fikiran Anda. Diakses pada 2020. Tekanan dan Gastritis: Bagaimana Ia Berkaitan?