Berikut adalah 4 faktor yang menyebabkan Plantar Fasciitis

Jakarta - Adakah anda pernah mengalami bengkak dan sakit kaki ketika anda bangun pada waktu pagi? Ketahuilah, ia mungkin merupakan keadaan fasciitis plantar. Plantar fasciitis adalah pembengkakan atau keradangan pada kaki yang menyebabkan sakit pada tumit. Di telapak kaki anda terdapat bahagian yang dikenali sebagai plantar fascia. Fascia plantar pada telapak kaki adalah kumpulan tisu yang menyerupai gelang getah dan menghubungkan telapak kaki ke jari kaki. Fungsinya adalah untuk menghilangkan getaran dan membantu berjalan.

Sebilangan besar fasciitis plantar dirasakan oleh lelaki yang memasuki usia 40 tahun. Bukan hanya itu, biasanya fasciitis plantar dirasakan oleh atlet atau orang yang melakukan aktiviti larian. Melalui aktiviti ini, banyak tekanan diberikan pada kaki yang boleh mengakibatkan kecederaan atau terkoyak tisu. Ini menyebabkan kesakitan ketika berjalan atau melakukan aktiviti.

Terdapat beberapa tanda awal ketika anda mengalami plantar fasciitis, seperti sakit pada tumit kaki yang memancar ke bahagian tengah kaki. Tetapi kadang-kadang, rasa sakit muncul ketika anda menghentikan aktiviti anda dan membuat kaki anda membengkak.

Lebih baik menjaga kaki anda. Berikut adalah beberapa faktor yang boleh menyebabkan seseorang mengalami fasciitis plantar:

1. Obesiti

Seseorang yang mempunyai berat badan berlebihan boleh menghidap fasciitis plantar. Apabila anda berlebihan berat badan, terdapat tekanan yang lebih besar di kawasan sekitar kaki anda, terutama pada plantar fascia. Tidak ada yang salah jika anda menghadapi masalah di kawasan kaki anda untuk memeriksa semula berat badan anda. Selain mengelakkan fasciitis plantar, mempunyai berat badan yang ideal juga menjauhkan anda dari beberapa penyakit lain seperti kolesterol atau penyakit jantung.

2. Sukan

Memaksa badan untuk bersenam terlalu banyak boleh menyebabkan kecederaan ringan atau fasciitis plantar di kaki. Sebagai gantinya, letakkan badan anda agar sentiasa sihat ketika anda ingin bersukan, terutamanya sukan yang mempunyai banyak gerakan di kawasan kaki. Jangan lupa memanaskan badan dan berehat jika anda merasa letih. Memaksa badan untuk terus melakukan aktiviti dalam keadaan keletihan boleh membahayakan kesihatan.

3. Kelainan Otot Kaki

Kelainan pada otot atau bentuk kaki boleh menyebabkan seseorang mengalami fasciitis plantar. Anda harus memperhatikan cara anda berjalan untuk mengelakkan kecederaan dan fasciitis plantar. Sekiranya anda dikesan mempunyai kelainan pada otot kaki, segera berjumpa doktor agar fasciitis plantar tidak bertambah buruk.

4. Profesion Tertentu

Sekiranya anda mempunyai profesion yang mengharuskan anda bertahan lama dan melakukan banyak aktiviti, seperti berlari, anda mungkin mengalami plantar fasciitis.

Jangan bimbang, anda boleh meregangkan, berehat secukupnya dan memampatkan kawasan yang sakit atau bengkak untuk menghilangkan rasa sakit atau bengkak pada kaki yang disebabkan.

Tidak ada salahnya menghubungi doktor melalui aplikasi tersebut apabila anda merasa sakit kaki. Melalui aplikasi tersebut Anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung mengenai fasciitis plantar. Ayuh, muat turun aplikasi sekarang melalui App Store atau Google Play!

Baca juga:

  • Cara Mudah Mengatasi Kaki Yang Terseliuh
  • 5 Sebab Menyebabkan Kaki Bengkak
  • Ketahui Penyakit Kaki yang Biasa pada Warga Emas