7 Makanan yang Selamat Dimakan ketika Makanan Beracun

, Jakarta - Tidak sedikit orang yang mempunyai hobi lawatan kuliner dan selalu mencari makanan lazat di pelbagai tempat. Semasa mencuba makanan baru, anda mungkin tidak mengetahui kualiti dan kebersihan makanan. Sekiranya tidak berhati-hati, keracunan makanan boleh berlaku.

Keracunan makanan berlaku apabila makanan tercemar dengan kuman. Keadaan ini boleh menyebabkan penghidap mengalami loya dan muntah. Untuk mengelakkan ini, anda mesti lebih selektif dalam memilih makanan. Bukan hanya rasanya, anda juga harus mempertimbangkan kebersihannya. Untuk merawat keracunan makanan, berikut adalah beberapa makanan yang dapat membantu melegakannya!

Baca juga: Atasi Keracunan Makanan dengan Petua Ini

Makanan untuk Merawat Keracunan Makanan

Keracunan makanan adalah keadaan yang berlaku ketika anda memasukkan makanan yang mengandungi organisma yang membahayakan tubuh. Organisma yang boleh menyebabkannya termasuk E. coli, norovirus, salmonella, atau vibrio. Beberapa makanan biasa yang menyebabkannya adalah daging mentah, tenusu, makanan dalam tin, makanan laut mentah, dan makanan siap.

Apabila seseorang mengalami keracunan makanan, beberapa gejala boleh berlaku. Gejala biasa termasuk loya, muntah, cirit-birit, kekejangan perut, dan sakit kepala. Seseorang yang mengalami ini sukar untuk memasukkan makanan lain agar sentiasa bertenaga. Beberapa makanan boleh digunakan sebagai pengganti tenaga dan juga untuk merawat keracunan makanan.

Seseorang yang mengalami gangguan yang disebabkan oleh makanan ini biasanya mengalami cirit-birit atau muntah. Oleh itu, salah satu perkara terpenting yang boleh dilakukan adalah dengan mengganti cecair dan garam yang hilang dari badan. Intinya adalah bahawa anda harus memastikan badan anda sentiasa terhidrat.

Makanan yang dapat merawat keracunan makanan adalah pengambilan yang mudah dicerna oleh badan. Makanan terbaik adalah makanan yang rasanya hambar dan tidak mengganggu perut. Sebilangan makanan ini dikonsumsi untuk merawat sakit perut, termasuk:

  1. Pisang.

  2. Nasi.

  3. Roti Bakar.

  4. Epal Sos.

  5. Oatmeal atau bijirin.

  6. Kentang.

  7. Sayang.

Makanan ini adalah cadangan diet yang dibuat untuk memulihkan tubuh daripada penyakit pencernaan. Ini sangat sesuai kerana rasanya hambar dan mengandungi banyak pati. Oleh itu, kandungannya dapat mengikat najis dan mengurangkan kejadian cirit-birit.

Semakin lama penyakit ini berlangsung, semakin banyak protein yang diperlukan. Ini berguna untuk membantu proses penyembuhan dan mencegah kerosakan otot tanpa makanan dan kalori yang mencukupi. Selain itu, beberapa makanan yang diperam juga dapat menggantikan bakteria usus yang hilang semasa cirit-birit. Anda boleh makan sup yogurt dan miso.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai keracunan makanan, doktor dari boleh tolong. Satu-satunya cara adalah muat turun permohonan dalam telefon pintar -kamu. Di samping itu, anda juga boleh memesan ubat secara dalam talian di talian melalui aplikasi tersebut. Tidak perlu beratur, pesanan anda akan sampai di destinasi anda dalam masa satu jam!

Baca juga: Jangan panik! Ini adalah Cara Betul untuk Mengatasi Keracunan Makanan pada Kanak-kanak

Mengekalkan Hidrasi Dapat Merawat Keracunan Makanan

Pengambilan cecair adalah salah satu perkara yang paling penting untuk merawat keracunan makanan. Ini dapat membantu tubuh untuk melawan kesan keracunan makanan. Muntah dan cirit-birit boleh menyebabkan anda mengalami dehidrasi. Cara pertama untuk mengatasi ini adalah dengan menghisap kiub ais atau minum segelas air.

Baca juga: Alami Keracunan Makanan, Inilah Pertolongan Cemas yang Boleh Dilakukan

Minuman yang kaya dengan elektrolit juga merupakan kaedah terbaik untuk mengelakkan dehidrasi berlaku. Cecair lain yang boleh anda minum adalah minuman ringan yang jelas, teh tanpa kafein, dan kaldu ayam. Di samping itu, anda harus mengelakkan minuman berkafein kerana ia boleh mengganggu perut.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2019. Apa yang Perlu Dimakan Selepas Keracunan Makanan
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses 2019. Apa yang terbaik untuk dimakan selepas keracunan makanan?

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found